ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Preda (SNR): Există fonduri de 200 mil. € pentru proiecte de tip Smart Village în România

21 Martie 2022   |   Agerpres

Asociaţia Română pentru Smart City, alături de Consiliul Judeţean Ilfov şi Primăria Comunei Snagov, au organizat săptămână trecută prima ediţie a Conferinţei Naţionale dedicată comunităţilor rurale - Smart Villages.

 
 
Valoarea fondurilor alocate pentru crearea de oraşe inteligente se ridică la 200 de milioane de euro, iar în prezent România dispune de infrastructura necesară pentru a beneficia de supraveghere video 4K, a afirmat Dragoş Preda, directorul general al Societăţii Naţionale Radiocomunicaţii (SNR), în cadrul Conferinţei Naţionale dedicate comunităţilor rurale - Smart Villages, organizată recent de Asociaţia Română pentru Smart City.

"Lucrurile sunt realizate pentru oameni, pentru a egaliza accesul la oportunităţi. Indiferent cu ce soluţii venim pentru educaţie sau resursa umană, ele sunt bazate pe infrastructura de comunicaţii. Există fonduri de 200 milioane de euro alocate pentru smart village. Infrastructura trebuie să fie un bun comun, nu un beneficiu oferit de o localitate. La nivel naţional se analizează oportunitatea de a introduce în România "quantum key distribution". În prezent, România dispune de infrastructura necesară pentru a beneficia de supraveghere video 4K", a spus Preda.


Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor evenimentului, la conferinţă Primăria Snagov a lansat proiectul "Snagov Green&Clean" - un concept complet de dezvoltare a unei comunităţi rurale, realizat în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Smart City. Până în prezent, proiectul a parcurs mai multe etape, printre care implementarea unui flux automat al proceselor în cadrul primăriei, accesul public la internet prin reţeaua gratuită de Wi-Fi, deschiderea unui Centru pentru Incluziune Digitală, în scopul dobândirii de competenţe digitale minime şi avansate în comunitate, instalarea de staţii de monitorizare a calităţii aerului în şcolile din Snagov prin programul City Air, instruirea liceenilor în cadrul competiţiei Snagov 2030.

"Programul Snagov Green&Clean reprezintă o nouă etapă în dezvoltarea localităţii noastre. Trăim într-o localitate recunoscută pentru mediul înconjurător atractiv, avem asigurată şi conectivitatea cu două mari oraşe, capitala României şi Ploieşti-ul. În premieră, pot să anunţ că Snagovul va fi unul dintre beneficiarii transportului verde. Cu toţii ne dorim să trăim într-un mediu curat şi verde. Suntem deschişi şi investiţiilor imobiliare, dar numai celor responsabile", a declarat Mihai Anghel, primarul comunei Snagov.

La rândul său, administratorul public al judeţului Ilfov, Mihaela Toader, a amintit de finanţarea pe care Consiliul Judeţean a obţinut-o prin fonduri europene pentru realizarea două proiecte majore de digitalizare.

"Primul proiect va asigura furnizarea de servicii digitale pentru cetăţeni, iar cel de-al doilea este un proiect pilot, în care Consiliul judeţean Ilfov este leader, iar DGASP este partener. Proiectul, în valoare de 3 milioane de lei, va fi primul pas spre interoperabilitate cu UAT-urile din judeţul Ilfov, pentru tot ce înseamnă servicii oferite de DGASPC, oferind posibilitatea de a pune gratuit la dispoziţia oricărei primării, modulele realizate în cadrul proiectului. Din perspectiva noastră, a autorităţilor publice, în dezvoltarea rurală inteligentă soluţiile digitale se construiesc prin adaptarea şi adecvarea tehnologiei la nevoile de dezvoltare ale comunităţii, dar şi prin dezvoltarea abilităţilor şi competenţelor necesare. Susţinută cu investiţii potrivite destinate transformării digitale a sistemelor de educaţie, de protecţie socială şi sănătate, prin îmbunătăţirea infrastructurii de bază şi dotarea cu echipamente performante, dezvoltarea rurală inteligentă va contribui semnificativ la creşterea calităţii vieţii ilfovenilor", a menţionat Toader.

Pe segmentul dezvoltării sustenabile, în cadrul evenimentului au fost prezentate două autobuze electrice, precum şi soluţii dedicate mediului rural, printre care modalitatea de digitalizare a unei primării şi roboţelul inteligent de tuns iarba.

"7 din 10 români îşi iau o zi de concediu pentru a rezolva probleme ce ţin de interacţiunea cu statul, iar 6 din 10 români consideră că România este excesiv birocratizată. Suntem aici să ajutăm la accelerarea gradului de acces la infrastructura digitală, dar şi pentru a oferi competenţe digitale pentru comunitate. Proiectul Snagov Green&Clean îmbină cu succes nevoia comunităţii, deschiderea administraţiei, sprijinul regional. Este un proiect încă la început, în care credem şi ne vom implica în continuare", a subliniat Eduard Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei Române Pentru Smart City.

Asociaţia Română pentru Smart City, alături de Consiliul Judeţean Ilfov şi Primăria Comunei Snagov, au organizat săptămână trecută prima ediţie a Conferinţei Naţionale dedicată comunităţilor rurale - Smart Villages.

Evenimentul a beneficiat de prezenţa a aproape 200 de decidenţi interesaţi de dezvoltarea conceptului Smart Village, experţilor din industrie, furnizorilor de soluţii, operatorilor, transportatorilor, companiilor de tehnologie, dezvoltatorilor de aplicaţii, tuturor celor care sunt implicaţi în dezvoltarea mediului rural. Scopul primei ediţii a evenimentului a fost prezentarea celor mai noi idei şi tendinţe de dezvoltare rurală sustenabilă, cu accent pe judeţul Ilfov.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3724 / 8750
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Kinstellar is recruiting a junior to mid-level Litigation Lawyer
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Women in Business Law Awards 2024 | Două firme locale independente și două birouri ale unor firme internaționale, pe lista scurtă pentru premiul ”Firma anului în Europa de Est”. Popescu & Asociații, câștigătoarea de anul trecut, listată în trei categorii
Kinstellar a acordat consultanță ING Bank N.V. cu privire la o nouă facilitate de credit senior de 150 de milioane de euro acordată furnizorului român de servicii de telecomunicații DIGI România. Magdalena Răducanu (Special Counsel) a coordonat echipa
Raport IT&C: Oportunități de cooperare între Marea Britanie ̸ România | Mircea Moraru, Counsel la CMS România: Pentru investitorii britanici care iau în considerare scena dinamică de IT&C din România, este esențial să înțeleagă și să navigheze printre complexitățile juridice
Vasile Țiple, fostul Consilier General al UiPath și fondatorul Goodlegal, se alătură KPMG Legal - Toncescu și Asociații
PNSA a consiliat Grupul Orange în fuziunea post-achiziție dintre Orange România și Orange România Communications. Partenerii Bogdan C. Stoica și Irina Ivanciu au coordonat echipele din mai multe arii de practică
Bondoc și Asociații obține un nou succes în materia litigiilor de achiziții publice. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Cererea de inițiere a procedurii de arbitraj cerută de Eurohold și EIG a fost înregistrată la ICSID | Reclamanții se pregătesc să conteste restricțiile impuse de Uniunea Europeană în privința acordurilor de investiții încheiate între statele membre și spun că un astfel de arbitraj va crea un precedent pentru alte întreprinderi din UE. Ce avocați fac parte din echipa care consiliază asigurătorul
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Norris Alexandru Mircescu, al cincilea cel mai bun punctaj din anul 2022: ” Mi-am rezervat ultimii doi ani de facultate pentru a descoperi lumea avocaturii. Cel puțin momentan, îmi doresc să progresez și să mă dezvolt în România. Îmi iubesc țara și familia, nu văd cum aș putea sta departe prea mult timp de lucrurile care sunt cele mai importante pentru mine”
Avocații Wolf Theiss văd o creștere de 20-30%, anul acesta, în practica de Dispute Resolution | Ligia Cecilia Popescu, Partenerul Wolf Theiss care coordonează Departamentul de Litigii şi Arbitraj, al doilea ca volum de activitate și ca încasări al biroului din București: “Avem o echipă foarte puternică. O parte semnificativă a portofoliului de clienţi ai practicii provine din recomandări provenite de la firme internaţionale de avocatură”
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q1 2024) | Piața de M&A își revine în primul trimestru și crește cu o treime, la nivel global și cu 42% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Wolf Theiss și DLA Piper, pe podium în Europa Centrală și de Est
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...