ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Predoiu (MAI), după reuniunea JAI: Consiliul a agreat un regulament privind migraţia, care va debloca discuţiile

29 Septembrie 2023   |   Agerpres

Ministrul român a precizat că migraţia ilegală a devenit o provocare şi un test pentru întreaga Uniune Europeană.

 
 
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, la finalul reuniunii Consiliului JAI, că a fost agreat un important regulament privind migraţia, respectiv gestionarea situaţiilor de criză, care va debloca dezbaterile legate de alte patru regulamente, care vor constitui noul cadru legislativ al UE privind migraţia, aflat în negocieri de opt ani la nivelul instituţiilor europene.
 
"Recent, Parlamentul European a blocat discuţiile pe celelalte patru regulamente, condiţionând adoptarea lor de deblocarea la nivelul Consiliului JAI a discuţiilor pe cel de-al cincilea - regulamentul de criză agreat ieri, astfel încât Parlamentul să dezbată şi să adopte împreună toate cele cinci regulamente interconectate privind migraţia. De aceea, discuţia de ieri a Consiliului JAI a fost importantă, pentru că a deblocat practic întregul proces la nivelul Parlamentului European. Foaia de Parcurs privind adoptarea noului cadru legislativ la nivelul UE privind migraţia prevede aprobarea tuturor regulamentelor cel târziu în luna februarie a anului 2024", a spus Predoiu, potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES.
 
Ministrul român a precizat că migraţia ilegală a devenit o provocare şi un test pentru întreaga Uniune Europeană.
 
"Acest dosar, ca şi alte dosare europene importante de interes pentru România, va fi şi vor fi rezolvate cu succes doar prin unitatea şi solidaritatea Statelor Membre. România a demonstrat această solidaritate şi este gata să sprijine statele membre aflate sub presiune, cum este astăzi Italia. România şi-a demonstrat eficienţa în protecţia frontierelor şi politica de azil şi migraţie şi este gata să pună la dispoziţie expertiza sa, de exemplu pe cea privind procedurile de azil şi returnare, domeniu în care a fost deja solicitată în acest sens de un important stat membru al UE", a mai declarat Predoiu.
 
În opinia sa, dimensiunea externă a migraţiei - respectiv abordarea fenomenului chiar în ţările de origine pe bază de cooperare cu acestea - este cheia succesului pe termen scurt şi mediu în reducerea migraţiei ilegale.
 
"În ceea ce priveşte combaterea drogurilor, aşa cum am subliniat în repetate rânduri, un fenomen global trebuie combătut global, prin cooperare. Noi am început şi vom intensifica acasă lupta cu drogurile pe toate palierele până când vom pune sub control şi vom reduce drastic fenomenul sub toate aspectele - producţie, trafic, consum. Dar, în acelaşi timp, vom fi foarte activi în cooperarea cu statele membre ale UE şi nu numai, prin schimb de informaţii privind producătorii şi traficanţii de droguri şi prin operaţiuni poliţieneşti transfrontaliere, care vor sprijini combaterea şi la noi în ţară", a afirmat Predoiu, potrivit sursei citate.
 
El a precizat că pasul făcut prin agrearea declaraţiei interguvernamentale cu 14 ţări din Comitetul Latino-American pentru Securitate Internă (Argentina, Bolivia, Chile, Costa Rica, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Mexic, Panama, Paraguay, Peru, Uruguay, Columbia şi Honduras) a creat un nou instrument în lupta globală cu drogurile, deoarece foarte mulţi producători pe scară largă sunt plasaţi în ţările din America Latină.
 
"În marja JAI am avut o serie de întâlniri bilaterale cu miniştrii bulgar, Kalin Stoyanov, şi spaniol, Fernando Grande-Marlaska Gomez, acesta din urmă reprezentând preşedinţia rotativă în exerciţiu, dar şi cu comisarul Johansson, iar cu o zi înainte de JAI, în cadrul unei reuniuni informale, am purtat discuţii cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, ministrul de Interne croat, Davor Bozinovic, şi, nu în ultimul rând, cu ministrul austriac, Gerhard Karner. În toate aceste întâlniri am abordat subiectele inclusiv din perspectiva intereselor noastre de ţară şi apreciez că fiecare dintre aceste întâlniri reprezintă tot atâtea elemente de sprijin pentru interesele noastre imediate şi de perspectivă", a mai spus Cătălin Predoiu.
 
Joi a avut loc, la Bruxelles, secţiunea Afaceri Interne a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, organizat de Preşedinţia spaniolă a Consiliului Uniunii Europene, unde România a fost reprezentată de către viceprim-ministrul Cătălin Predoiu.
 
Pe agendă au figurat subiecte referitoare la dimensiunea externă a migraţiei, Pactul privind migraţia şi azilul, cooperarea cu America Latină pentru combaterea crimei organizate şi a traficului de droguri, consecinţele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
 
"În urma unor negocieri intense, s-a constatat că există o susţinere importantă din partea statelor membre cu privire la Regulamentul privind instrumentalizarea crizelor, preşedinţia concluzionând că o abordare generală a Consiliului ar putea fi obţinută în următoarele zile. Regulamentul reprezintă un instrument esenţial care va asigura un management adecvat al situaţiilor extraordinare din domeniul migraţiei, stabilind măsuri de solidaritate şi sprijin de care statele membre pot beneficia", informează comunicatul MAI.
 
Cu privire la dimensiunea externă a migraţiei, ministrul Afacerilor Interne a subliniat nevoia urgentă de măsuri care să reglementeze migraţia în toate aspectele sale şi a exprimat îngrijorare cu privire la situaţia debarcărilor numeroase cu care se confruntă, în ultima perioadă, autorităţile italiene, în insula Lampedusa, precizând că România va sprijini Italia, prin preluarea unor persoane aflate în nevoie de protecţie, în baza angajamentelor existente.
 
"Referitor la subiectul privind consecinţele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul român al Afacerilor Interne a evidenţiat eforturile întreprinse de România în sprijinul persoanelor deplasate din Ucraina ca urmare a războiului, exprimând susţinerea pentru extinderea cu un an a aplicării protecţiei temporare introdusă prin Decizia (UE) 2022/382, în acord cu toate statele membre ale Uniunii Europene", mai arată sursa citată.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1973 / 9770
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...