ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Predoiu: Realităţile diplomatice ale dosarului Schengen sunt pe o direcţie bună

11 Iulie 2024   |   Agerpres

El a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, când va intra România în spaţiul Schengen cu frontierele terestre.

 
 
România depune eforturi diplomatice pe toate liniile de muncă, şi la Ministerul de Interne, şi la Ministerul de Externe şi la alte instituţii pentru ca în acest an să fie atins obiectivul de intrare în spaţiul Schengen cu frontierele terestre, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

El a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, când va intra România în spaţiul Schengen cu frontierele terestre.

"România trebuia să intre demult în spaţiul Schengen. Nu există o dată precisă, din păcate, stipulată în tratate, ci există criterii care au fost stipulate. Criteriile au fost îndeplinite demult. După cum ştiţi, anul trecut a existat o decizie privind frontierele aeriene şi maritime şi anul acesta depunem eforturi diplomatice pe toate liniile de muncă, şi la Ministerul de Interne, şi la Ministerul de Externe şi la alte instituţii de a reuşi ca în acest an să atingem acest obiectiv. (...) Această intrare în spaţiul Schengen este o decizie care, conform tratatelor, se ia cu unanimitate şi nu ţine doar de eforturile pe care le face România. Noi facem în continuare eforturi pe zona noastră de competenţă", a afirmat Predoiu.


Acesta a subliniat că principalul lucru pe care autorităţile române trebuie să-l facă este să păstreze cifrele privind migraţia ilegală la "un nivel cât mai scăzut".

"Şi vreau să vă informez cu privire la faptul că România, în ultimele 12 luni, a scăzut migraţia ilegală cu 72% - puteţi consulta barometrele Schengen, care sunt pe site-ul Uniunii Europene, Comisiei Europene. (...) În mod repetat şi deschis, în Consiliul JAI se recunoaşte acest lucru şi este dat chiar exemplu cazul ţării noastre de bună practică în privinţa combaterii migraţiei ilegale şi cooperării la frontiere cu toţi vecinii. Şi nu numai cu vecinii. Avem o cooperare directă şi cu Austria pe această zonă. Asta este, dacă vreţi, baza demersului nostru diplomatic, pentru că doar pe vorbe este greu de făcut un progres. Trebuie să-l susţinem şi cu fapte şi noi o facem", a spus Predoiu.

El a punctat faptul că, fiind o decizie care se ia unanim şi că toate ţările trebuie să voteze, "niciun ministru, nicio ţară nu poate să ofere asigurări şi garanţii, pentru că ar însemna să-şi asume poziţia tuturor celorlalte ţări cu privire la decizie, cu privire la voturi".

"Nimeni nu poate să facă lucrul ăsta. Vă spuneam că tehnic nu poate nimeni să-şi asigure garanţia, pentru că ar însemna să-mi asum cum va vota o ţară sau alta. Dacă vreţi să vorbim de realităţile diplomatice ale dosarului, ele sunt bune în acest moment şi au fost construite să fie bune şi sunt pe o direcţie bună. Suntem relativ optimişti cu privire la acest subiect, dar lucrurile sunt în dinamică. Există un pact nou privind migraţia şi azilul. Toată lumea trebuie să-l aplice acum. Există o evaluare permanentă şi o monitorizare a acestui pact. Există o monitorizare permanentă cu privire la modul în care România şi Bulgaria aplică decizia din decembrie anul trecut cu privire la frontierele aeriene şi maritime. Deci este un progres, este o dinamică, este un dosar într-o permanentă analiză, dacă doriţi dumneavoastră. La momentul la care vorbim, stăm bine, ca să spun aşa, dar să vedem în lunile următoare care va fi decizia", a explicat Predoiu.

El a menţionat că pe agenda Consiliului JAI din toamnă urmează să fie discutat şi subiectul Schengen.

"Deja pentru Consiliul JAI din toamnă este pus pe agendă acest punct de vedere, se discută. În următoarele zile o să mă întâlnesc şi cu ministrul maghiar Sandor Pinter, cu care avem o relaţie foarte bună şi cu care am discutat acest subiect şi care ne sprijină, aşa cum ne sprijină majoritatea statelor. (...) Am discuţii săptămânale cu miniştrii, cu omologii privind subiectul Schengen sau combaterea migraţiei ilegale sau cooperarea poliţienească transfrontalieră", a afirmat ministrul Predoiu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 973 / 9758
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...