ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României: Tehnologia 5G e mult mai intruzivă, va pătrunde cu totul în vieţile noastre, deci e firesc să existe dezbatere

21 Iulie 2020   |   AGERPRES

El a avertizat că, în lipsa modernizării infrastructurii de fibră optică necesară dezvoltării tehnologiei 5G, România este în pericol de a-şi pierde avantajul strategic creat prin dezvoltarea infrastructurii de fibră optică.

 
 
Tehnologia 5G va pătrunde cu totul în casele şi în viaţa de zi cu zi a oamenilor, această tehnologie fiind mult mai intruzivă decât cea 4G, astfel că dezbaterile şi precauţiile amplificate care există în prezent pe tema implementării tehnologiei 5G sunt fireşti, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Sabin Sărmaş, într-o dezbatere pe subiect.

"Este firesc să existe multă dezbatere şi precauţie ori de câte ori apare o tehnologie nouă. Această dezbatere se iscă atât în jurul instituţiilor publice, dar se iscă şi între oamenii de rând, care nu cunosc tehnologia, nu ştiu avantajele ei pe deplin. Atunci când apare o tehnologie nouă există, desigur, o perioadă de tranziţie în care există şi suficient de multe riscuri şi acestea trebuie tratate cu mare atenţie, bineînţeles, indiferent de natura lor. În toată această dezbatere legată de riscurile unei tehnologii cu atât de mare impact, dezbaterea este atât de mult amplificată pentru că tehnologia 5G este o tehnologie care va pătrunde cu totul în casele noastre, în viaţa noastră de zi cu zi. Astăzi, 4G este deja în casele noastre în fiecare zi, pentru că nu este o zi în care să nu avem telefonul la noi, dar 5G va scala foarte mult, va merge mult spre zona de Internet of Things, va crea noi tipuri de servicii şi, atunci, 5G va fi un element cu care noi vom convieţui, aşa cum convieţuim de foarte mulţi ani cu energia electrică", a afirmat Sabin Sărmaş.


Preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României a opinat că autorităţile au sarcina de a se asigura că tehnologia 5G este lipsită de riscuri pentru cetăţeni.

"Deja convieţuim cu tehnologia în sine, cu tehnologie transmisă de date, dar 5G va fi mult mai intruzivă şi este normal să apară multe alte tipuri de riscuri asociate unei tehnologii atât de prezente pe viitor în viaţa noastră şi ele să fie dezbătute, să fim atenţi la criterii şi la securitatea cetăţeanului, pentru că în definitiv trebuie să ne asigurăm că cetăţeanul, care este beneficiarul oricărui tip de serviciu de tipul acesta, o foloseşte în deplină siguranţă", a adăugat Sabin Sărmaş.

El a avertizat că, în lipsa modernizării infrastructurii de fibră optică necesară dezvoltării tehnologiei 5G, România este în pericol de a-şi pierde avantajul strategic creat prin dezvoltarea infrastructurii de fibră optică.

"Noi avem astăzi o infrastructură care ne permite un trafic de date la viteze foarte bune, de altfel indicatorul european în ceea ce priveşte conectivitatea arată că suntem pe primele locuri, peste media europeană. Cred că o dată cu 5G apare şi un risc: schimbându-se spectrul de frecvenţă a locaţiei, schimbându-se benzile de frecvenţă folosite, fiind alocate benzi suplimentare, va creşte şi volumul de date care vor circula pe aceste reţele. Iar 5G nu este compus doar din nişte antene, ci şi din infrastructura de fibră optică care transportă datele. Dacă această infrastructură de fibră optică nu va evolua şi ea, nu va fi îmbunătăţită încontinuu, noi ne vom pierde acest avantaj strategic pe care România îl are astăzi şi care a fost câştigat datorită unei politici şi probabil şi datorită contextului în care ne-am aflat noi ca ţară, cu anumite reţele de transport de date, au venit foarte mulţi operatori noi în piaţă, a fost totuşi o piaţă liberă care a permis crearea de foarte multă infrastructură de fibră optică, care ne dă astăzi un avantaj puternic. Dar acest avantaj nu este suficient, nu poţi doar să mergi, trebuie să alergi ca să ţii pasul cu tehnologia şi cu evoluţie, şi cred că dacă ne gândim la 5G va trebui să ne gândim şi la acest tip de infrastructură de fibră optică, care va veni, într-o oarecare măsură, va creşte de la sine, cu siguranţă că operatorii vor face investiţii în această zonă, dar trebuie să vedem şi noi ca stat care este strategia noastră pentru a ne păstra acest avantaj competitiv pe care îl deţinem astăzi", a explicat Sabin Sărmaş, la conferinţa "Ce planuri are România cu tehnologia 5G?", organizată de Ziarul Financiar.

Sărmaş a enumerat telemedicina şi digitalizarea mediului rural printre avantajele introducerii tehnologiei 5G.

"Poate cel mai mare avantaj pe care îl va aduce 5G pentru cetăţeanul de rând, pentru că noi ca Autoritate oferim servicii care vizează în special zona de e-guvernare, va fi incluziunea digitală pentru cetăţenii României. Iar asta va veni din două zone - (prima, n.r.) datorită unei mai bune acoperiri la nivel naţional a serviciilor de date, dar şi datorită faptului că va creşte calitatea serviciilor de care astăzi cetăţeanul dispune. Ne putem imagina în epoca 5G servicii care astăzi nu există la noi în ţară - de exemplu ca telemedicina sau sate inteligente pe lângă oraşe inteligente pot fi exemple despre care în epoca 5G se poate vorbi. Aşadar vom avea un impact nu doar în zona industrială, nu doar către companiile care implementează tehnologii noi, care îşi dezvoltă business, ci şi un impact foarte puternic pe cetăţean", a menţionat Sabin Sărmaş.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8562 / 9459
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...