
Principalii beneficiari ai Legii offshore sunt statul român şi consumatorii, spun reprezentanții patronatelor din Petrol şi Gaze
18 Mai 2022
AgerpresCamera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul legii offshore, cu 248 de voturi "pentru" şi 34 de voturi "împotrivă".
Principalii beneficiari al Legii offshore sunt statul român şi consumatorii, prin modul în care este calculată fiscalitatea, a afirmat, miercuri, Cătălin Niţă, director executiv al Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze (FPPG), în cadrul Forumului Energiei, organizat de publicaţia Financial Intelligence.
Declaraţia vine în contextul în care, miercuri, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat Legea privind operaţiunile petroliere offshore, aşteptată de investitori pentru a lua decizia de investiţii în zăcămintele de gaze din Marea Neagră.
"Principalul beneficiar al acestei legi este statul român, prin modul în care este calculată fiscalitatea. Statul va avea beneficii din primul moment în care va pleca prima barcă să facă ceva în mare. Mă refer la absolut tot ce întâmplă pe orizontală, inclusiv în comunităţile locale. Unde s-a făcut un centru de oil and gas, acolo comunitatea s-a dezvoltat", a spus Niţă.
Declaraţia vine în contextul în care, miercuri, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat Legea privind operaţiunile petroliere offshore, aşteptată de investitori pentru a lua decizia de investiţii în zăcămintele de gaze din Marea Neagră.
"Principalul beneficiar al acestei legi este statul român, prin modul în care este calculată fiscalitatea. Statul va avea beneficii din primul moment în care va pleca prima barcă să facă ceva în mare. Mă refer la absolut tot ce întâmplă pe orizontală, inclusiv în comunităţile locale. Unde s-a făcut un centru de oil and gas, acolo comunitatea s-a dezvoltat", a spus Niţă.
Al doilea beneficiar sunt consumatorii, care vor avea la dispoziţie cantităţi suplimentare de gaze, apoi investitorii, care îşi vor recupera investiţia şi vor avea profit.
"Fiscalitatea din această lege este una hibridă, nu a fost adus un anumit sistem din afară. O să mergem văzând şi făcând. Impozitul la noi nu este windfall, este pe venitul suplimentar, nu pe profitul suplimentar, nu ştim dacă la primul prag va fi profit sau nu", a susţinut reprezentantul investitorilor din Marea Neagră.
El a subliniat contextul dificil în care se adoptă această lege, cu un război la graniţă, şi a precizat că investitorii îşi asumă riscurile aferente.
"Legea este bună, este o variantă îmbunătăţită. Principiile care trebuiau să stea la bază, stabilitate, predictibilitate, se regăsesc, dar mereu mai este loc de îmbunătăţiri. Noi am făcut amendamente, unele au fost luate în seamă, altele nu. Astăzi a fost o etapă foarte importantă, dar este o etapă în procesul legislativ. Se mai pot întâmpla lucruri, contestarea la Curtea Constituţională, întoarcerea în Parlament, aşa că aşteptăm cu interes ca legea să fie promulgată şi publicată în Monitorul Oficial, ca investitorii să-şi facă calcule să vadă dacă se îndreaptă spre decizia de investiţie", a mai spus Niţă.
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul legii offshore, cu 248 de voturi "pentru" şi 34 de voturi "împotrivă". În 11 mai, proiectul a fost adoptat de Senat, ca primă Cameră legislativă sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
Potrivit prevederilor proiectului, titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore şi/ sau onshore de adâncime aflate în curs de executare li se aplică, pe toată perioada derulării acestora, regimul de redevenţe şi regimul fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare existente la data de 1 ianuarie 2023.
Limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 40% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare, precizează proiectul.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4353 / 9770 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...