ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proiecte de energie regenerabilă: Mai facem sau nu PUZ?

18 Octombrie 2022   |   Mihaela Nyerges, Partener - Vlăsceanu, Nyerges & Partners

Practica autorităților pare să difere: există autorități locale care continuă să solicite elaborarea unui PUZ pentru emiterea autorizației de construire, și autorități care nu mai impun prin certificatul de urbanism o astfel de obligație.

 
 

Una dintre întrebările cel mai frecvent întâlnite zilele acestea din partea investitorilor și dezvoltatorilor de capacități de producere de energie din surse regenerabile este dacă mai este necesar PUZ-ul pentru dezvoltarea de astfel de proiecte pe terenuri care nu depășesc 50 de hectare. Relevanța acestei întrebări este uriașă, deoarece răspunsul are un impact de până la 9 luni asupra duratei procesului de dezvoltare.

Pentru a răspunde, trebuie făcute scurte comentarii preliminare cu privire la regulile generale de autorizare a unei construcții, în funcție de diferitele tipuri de teren existente.

1.             Tipuri de terenuri

Următoarele calificări ale terenurilor sunt relevante pentru subiectul de față:

(i)            din perspectiva amplasării acestora, terenurile pot fi (a) situate în intravilan (în perimetrul construibil al unității administrativ teritoriale respective) sau (b) situate în extravilan (în afara acestui perimetru);

(ii)          din perspectiva destinației lor, terenurile pot fi, printre altele, (a) terenuri agricole sau (b) terenuri curți-construcții;

(iii)         din perspectiva clasei de fertilitate, terenurile agricole sunt împărțite în 5 clase de fertilitate, variind de la terenuri foarte fertile (Clasa I) până la terenuri foarte slab fertile (Clasa V); clasa de fertilitate se stabileşte pe baza analizelor de sol efectuate de experţi din cadrul Oficiului Judeţean de Studii Pedologice.

2.             Regula generală pentru autorizarea construcțiilor

Ca regulă generală, toate construcțiile pot fi edificate numai pe terenuri (i) situate în intravilan și (ii) calificate drept „construcții-curți”.

Dacă terenul vizat este teren extravilan agricol (ceea ce este, de obicei, cazul terenurilor potrivite pentru proiecte regenerabile),

(i)            terenul trebuie mai întâi introdus în intravilan prin intermediul unui PUZ;

(ii)          nu trebuie făcută nicio formalitate suplimentară pentru recalificarea terenului din teren agricol în teren „curți-construcții”, întrucât această are loc automat prin eliberarea autorizației de construire.

3.             Excepție dedicată proiectelor de energie regenerabilă

La sfârșitul lunii iulie a acestui an, a fost introdusă o excepție de la regula de mai sus, care permite  construirea de proiecte de producere a energiei regenerabile pe terenuri situate în extravilan dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

(i)        terenul are clasa de fertilitate III, IV și V; și

(ii)       terenul nu depășește 50 de hectare.

Prin urmare, proiectele care se încadrează în limitele de mai sus nu mai trebuie să obțină introducerea terenului în intravilan printr-un PUZ.

4.             Necesitatea unui PUZ în cazul proiectelor regenerabile sub 50 ha

Așadar, avem sau nu nevoie de un PUZ în cazul dezvoltării de proiecte regenerabile pe trenuri de până în 50 de hectare având clasa de fertilitate III, IV și V?

Practica autorităților pare să difere: există autorități locale care continuă să solicite elaborarea unui PUZ pentru emiterea autorizației de construire, și autorități care nu mai impun prin certificatul de urbanism o astfel de obligație. Am întâlnit și autorități care s-au răzgândit pe parcurs și au revenit asupra certificatului de urbanism prin care nu fusese solicitată elaborarea PUZ-ului.

În ce ne privește, trebuie evidențiat faptul că PUZ-ul are multiple roluri, nu doar introducerea terenului în intravilan, după cum rezultă din cele de mai jos:

(i)            conform regulilor generale de edificare a construcțiilor, cu anumite excepții neaplicabile în cazul de față, autorizația de construire poate fi eliberată numai dacă (a) există o documentație urbanistică aprobată cu privire la terenul respectiv care stabilește regimul juridic, tehnic și economic al terenului și (b) construcția avută în vedere este compatibilă cu acel regim;

(ii)          toate comunele și orașele din România trebuie să aibă o documentație urbanistică aprobată – și anume un plan urbanistic general („PUG”) adoptat de autoritățile locale care să stabilească (a) funcțiunea fiecărui teren (precum rezidențial, industrial, etc.) și (b) parametrii și limitările urbanistice aplicabile (cum ar fi procentul de ocupare a terenului, coeficientul de ocupare a terenului, regimul de înălțime, etc.);

(iii)         PUG este o documentație de urbanism suficientă pentru eliberarea autorizației de construire dacă (a) prevede regimul juridic, tehnic și economic al terenului vizat și (b) proiectul avut în vedere este compatibil cu regimul stabilit prin acesta;

(iv)         dacă (a) PUG nu prevede regimul juridic, tehnic și economic al terenului vizat sau (b) construcția avută în vedere nu este compatibilă cu regulile stabilite de PUG pentru terenul vizat sau (c) nu există PUG (de exemplu, nu a fost niciodată aprobat, a expirat, a fost anulat în instanță), dezvoltatorul trebuie să obțină un plan urbanistic zonal („PUZ”) prin care să se adopte/modifice regulile de urbanism astfel încât să fie compatibile cu proiectul;

(v)          în general, PUG-urile nu reglementează terenurile extravilane sau nu stabilesc o funcțiune sau parametrii urbanistici compatibili cu proiectele regenerabile;

(vi)         foarte recent, a fost adăugată o nouă excepție de la necesitatea adoptării unei documentații de urbanism dar care se aplică altor tipuri de construcții care pot fi edificate pe terenuri extravilane (construcțiile agricole).

Având în vedere cele de mai sus, considerăm că PUZ-urile sunt în continuare necesare pentru dezvoltarea proiectelor regenerabile pe terenuri sub 50 ha în vederea stabilirii funcțiunii și parametrilor urbanistici aplicabili terenului, care să fie compatibili cu proiectul avut în vedere. Cu toate acestea, trebuie făcută o evaluare de la caz la caz cu privire la prevederile din PUG aplicabile terenului respectiv. Acest lucru ar trebui verificat de dezvoltator/investitor prin intermediul connsultanților proprii, fără a se baza exclusiv pe evaluarea făcută de autoritățile locale la eliberarea certificatului de urbanism.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3201 / 9515
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...