ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Rădulescu (Banca Transilvania): S-a investit în România pentru că suntem graniţa de Est a Blocului Euro-Atlantic

26 Ianuarie 2023   |   Agerpres

El a menţionat că volumul investiţiilor străine a depăşit, în perioada ianuarie - noiembrie 2022, 10 miliarde de euro, un nivel record, ceea ce înseamnă că există un grad ridicat de încredere în economia naţională.

 
 
În România s-a investit, în pofida pandemiei şi a situaţiei din Ucraina, pentru că se află la graniţa de Est a Blocului Euro-Atlantic şi pentru că nimeni nu vrea instabilitate la graniţă, consideră Andrei Rădulescu, director Analiză macroeconomică, Banca Transilvania.

În ceea ce priveşte dinamica PIB, Rădulescu a arătat că a existat o scădere de peste 6% în zona euro în anul 2020, comparativ cu o ajustare de 3,7% în România. În 2021, economia României a crescut cu 5,9% iar economia zonei euro a crescut cu puţin peste 5% iar datele preliminare pentru perioada ianuarie - septembrie 2022 exprimă faptul că economia României a continuat să prezinte o performanţă superioară din perspectiva ritmului de creştere economică, din perspectiva volumului PIB.


"S-a investit în România. De ce? Pentru că România este singura ţară din Europa Centrală şi de Est care nu a reuşit să dezvolte infrastructura critică pe parcursul ultimilor trei decenii. S-a investit în România pentru că noi suntem graniţa de Est a Blocului Euro-Atlantic şi pentru că nimeni din acest nucleu dur al Blocului Euro-Atlantic nu vrea instabilitate la graniţă, nu vrea ca pericolul, să spunem, confruntărilor militare, sociale, cu riscuri puternice din perspectiva economică să se apropie de Germania, de Franţa şi atunci trebuie ca graniţele să fie solide, vitrina trebuie să arate foarte bine şi se va investi în continuare în România", a declarat joi Andrei Rădulescu, la conferinţa "România şi Piaţa Liberă", organizată de Oxygen Events.

El a menţionat că volumul investiţiilor străine a depăşit, în perioada ianuarie - noiembrie 2022, 10 miliarde de euro, un nivel record, ceea ce înseamnă că există un grad ridicat de încredere în economia naţională.

De asemenea, Rădulescu a subliniat că există o divergenţă în ceea ce priveşte indicatorul de încredere în economie. Astfel, în România s-a înregistrat o tendinţă de ameliorare în ultimele luni, indicatorul fiind în noiembrie la nivelul pre-pandemie, un nivel superior comparativ cu cel din zona euro.

Potrivit economistului, contribuţia factorilor de producţie la dinamica anuală a PIB potenţial este una foarte echilibrată în prezent.

Pe lângă aspectele pozitive din economia naţională, el a declarat că există şi multe provocări, România fiind singura ţară din Europa care nu a reuşit să reformeze administraţia publică pe parcursul a mai bine de trei decenii.

În cadrul conferinţei, a fost prezentat un text al consilierului guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Adrian Vasilescu, în care acesta a subliniat rolul pieţei libere în economie. El a făcut referire la articolele unor economişti renumiţi şi a subliniat faptul că schimbul liber nu este o condiţie suficientă pentru prosperitate şi libertate. El susţine că în practica vieţii de zi cu zi formula succesului economic are şi componente mai puţin confortabile, dar indispensabile: iniţiativa curajoasă, ordinea, munca performantă şi nu în ultimul rând legităţile economice obiective. Totodată, el a menţionat că este nevoie de o reglementare înţeleaptă.

La rândul său, Leonardo Badea, viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat că adesea conceptul de piaţă liberă este perceput diferit de către cercetătorii din domeniul economic prin comparaţie cu cei care efectiv participă nemijlocit pe aceste pieţe în calitate de antreprenori, de companii, de practicieni.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1869 / 8632
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...