
Recursul României la art. 15 din Convenție este o manifestare responsabilă a unui stat de drept aflat în stare de urgență
24 Martie 2020
Mădălina Berechet (Partener) & Ramona Bejan (Senior Associate) - Berechet Rusu HirițMăsura luată de Statul Român în contextul epidemiologic actual este firească și corespunde întru totul logicii și spiritului CEDO, care recunoaște că într-o democrație reală, Statul trebuie să aibă, în situații de criză, pârghiile necesare pentru a lua măsuri excepționale care să apere garanțiile fundamentale.
La data de 17 martie 2020 statul român a transmis Secretarului General al Consiliului Europei o notificare referitoare la necesitatea activării art. 15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care permite Statelor contractante să suspende sau să limiteze temporar drepturi și libertăți garantate de Convenție. Notificarea a fost însoțită de textul Decretului Președintelui României nr. 195/2020 în temeiul căruia a fost declarată starea de urgență ca urmare a pandemiei generate de virsului SARS-CoV- 2 precum și de alte măsuri normative adoptate.
Potrivit prevederilor art. 15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (Convenția), părțile contractante au dreptul de a deroga de la obligațiile stabilite în cuprinsul acesteia “(Î)n caz de război sau de alt pericol public ce ameninţă viaţa naţiunii” în anumite condiții. Exercitarea acestui drept se notifică Secretarului General al Consiliului Europei.
Potrivit prevederilor art. 15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (Convenția), părțile contractante au dreptul de a deroga de la obligațiile stabilite în cuprinsul acesteia “(Î)n caz de război sau de alt pericol public ce ameninţă viaţa naţiunii” în anumite condiții. Exercitarea acestui drept se notifică Secretarului General al Consiliului Europei.
Măsura luată de Statul Român în contextul epidemiologic actual este firească și corespunde întru totul logicii și spiritului CEDO, care recunoaște că într-o democrație reală, Statul trebuie să aibă, în situații de criză, pârghiile necesare pentru a lua măsuri excepționale care să apere garanțiile fundamentale.
Măsura adoptată este în linie cu obligațiile asumate de toate tările părți la convenție și nu lasă loc la abuzuri, întrucât:
• limitarea exercitării drepturilor și libertăților fundamentale prevăzute de Convenție este justificată de pericolul excepțional și iminent care afectează o parte a populației și reprezintă o amenințare pentru viața comunității;
• este limitată pe perioada pericolului;
• limitele derogării au drept scop înlăturarea pericolului iminent.
• este limitată pe perioada pericolului;
• limitele derogării au drept scop înlăturarea pericolului iminent.
Conform hotărârilor Curții Europene în ceea ce privește articolul 15, autoritățile naționale sunt cele mai în măsură să stabilească care sunt cele mai potrivite măsuri și cum urmează să le pună în aplicare. Indiferent de derogare, România are obligația de a respecta în continuare următoarele drepturi fundamentale: dreptul la viață (afară de situația morții rezultate din acte criminale), interzicerea actelor de tortură, a sclaviei și a muncii forțate, a principiului legalității pedepselor și a celorlalte obligații internaționale, inclusiv de garantare și de protejare a drepturilor și libertăților care nu interferează cu situația de criză ce amenință națiunea. Când pericolul încetează, Statul Român este obligat să notifice încetarea situației și a măsurilor de urgență.
Alte state ce au recurs la aceeași dispoziție CEDO din motive similare sunt Letonia, Estonia, Republica Moldova și Armenia.
Recursul la procedura prevăzută de art. 15 din Convenție reprezintă, în realitate, o garanție că măsurile excepționale ale acestei perioade nu depășesc limitele permise de îngrădire a drepturilor omului, acțiunea Statului Român fiind constant urmărită de instituția Secretarului General al Consiliului Europei.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 9320 / 9764 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...