ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Salariatele gravide pot fi concediate pentru motive disciplinare sau ca urmare a desfiintarii locului de munca pentru motive economice

30 Martie 2020   |   Dana David – Senior Partner, Laura Irizea - Associate, Diana Neagu - Partener -- Vernon | David

În decizia Curtii Constitionale nr. 1/2020 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 60 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, publicata in Monitorul Oficial nr. 232 din 21 martie 2020, Curtea Constitutionala retine ca salariatele gravide pot fi concediate pentru alte motive decat cele legate de starea de graviditate, cum ar fi savarsirea de abateri disciplinare sau ca desfiintarea locului muncii pe motive economice.

 
 
Dupa ce Curtea de Justitie a Uniunii Europene a stabilit in cauza C-103/16, Jessica Porras Guisado/Bankia - S.A., Fondo de Garantia Salarial si altii, ca Directiva 92/85/CEE - privind introducerea de masuri pentru promovarea imbunatatirii securitatii si a sanatatii la locul de munca in cazul lucratoarelor gravide, care au nascut de curand sau care alapteaza - nu se opune unei reglementari nationale care permite concedierea unei lucratoare gravide ca urmare a unei concedieri colective, Curtea Constitionala a Romaniei (“Curtea Constitionala”) a confirmat faptul ca interdictia de concediere a salariatelor gravide prevazuta in Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii si in legislatia speciala privind protectia salariatei gravide se refera exclusiv la motive care au legatura directa cu starea acestora


Astfel, in decizia Curtii Constitionale nr. 1/2020 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 60 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, publicata in Monitorul Oficial nr. 232 din 21 martie 2020, Curtea Constitutionala retine ca salariatele gravide pot fi concediate pentru alte motive decat cele legate de starea de graviditate, cum ar fi savarsirea de abateri disciplinare sau ca desfiintarea locului muncii pe motive economice.

Interpretarea Curtii Constitutionale este, in esenta, conforma cu prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr 96/2003 astfel cum aceasta a fost modificata (“OUG 96”) care, in articolul 21 limiteaza interdictiile cu privire la incetarea contractului individual de munca a salariatei gravide la “motive care au legatura directa cu starea sa”.  In practica insa, desi aceasta prevedere a OUG permitea concedierea salariatei gravide pentru motive independente de persoana sa precum si orice alte motive care nu tineau de starea de graviditate a salariatei, neconcordanta intre aceasta prevedere legala si prevederile art. 61 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii au determinat o multime de interpretari in randul practicienilor si a instantelor de judecata, multi considerand ca prevederile Codului Muncii prevaleaza in fata prevederilor OUG 96. Prin urmare, aceasta decizie a Curtii Constitutionale vine sa clarifice si sa puna punct interpretarilor diferite ale celor doua texte legislative.

Aceasta decizie insa, nu influenteaza in niciun fel nici prevederile legale care se refera la imposibilitatea incetarii contractului individual de munca al salariatului aflat in concediu de maternitate sau de ingrijire a copilului decat in cazul reorganizarii judiciare, a dizolvarii sau a falimentului angajatorului, intrucat in aceaste situatii contractul individual de munca este suspendat de drept pe durata concediilor relevante. Practic, in acest caz, incetarea contractului individual de munca intervine ca urmare a incetarii existentei uneia din parti.

De asemenea, raman neschimbate si prevederile legale cu privire la posibilitatea incetarii contractului individual de munca al salariatei care a nascut recent si si-a reluat activitatea dupa efectuarea concediului de lauzie si solicita angajatorului reintoarcerea in campul muncii, renuntand practic la dreptul de a efectua concediul de ingrijire a copilului. In cazul acestor persoane, angajatorul poate dispune incetarea contractului individual de munca, ca si in cazul salariatei gravide, numai pentru motive care nu au legatura directa cu starea lor. Cu alte cuvinte, va fi permisa concedierea numai pentru alte motive decat cele legate de starea de graviditate, cum ar fi savarsirea de abateri disciplinare sau ca desfiintarea locului muncii pe motive economice.

 

Opiniile exprimate in prezentul document apartin doar autorilor acestuia si nu trebuie vazute ca o consultatie juridica specializata, iar decizia privind invocarea impedimentului justificator in fiecare caz separat trebuie consultata cu un avocat.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 8168 / 8645
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
    Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
    Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
    BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
    De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
    Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...