ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Tanczos Barna: Renunţarea la dosarul cu şină - obiectivul numărul unu; nu există alternativă viabilă la coaliţie

10 Septembrie 2021   |   Agerpres

Ministrul a precizat că în PNRR s-a prevăzut o finanţare considerabilă pentru acest domeniu.

 
 
Renunţarea la dosarul cu şină şi eliminarea birocraţiei sunt obiectivele principale ale ministrului interimar al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Tanczos Barna, care consideră în acelaşi timp că singura soluţie pentru stabilitatea politică este refacerea coaliţiei de guvernare.
 
"Renunţarea la dosarul cu şină şi la această birocraţie care caracterizează sistemul de administraţie din ţară este obiectivul numărul 1 şi cu siguranţă a fost şi pentru predecesorul meu. Nu vom reuşi în această perioadă de tranziţie, în câteva săptămâni, să rezolvăm acest deziderat, dar prioritatea pentru acest minister trebuie să fie digitalizarea şi interconectarea instituţiilor publice, în aşa fel încât să eliminăm birocraţia prin care cetăţeanul este trimis de la un ghişeu la celălalt pentru diverse avize, ştampile, semnături şi hârtii. Cu siguranţă că acest lucru se poate realiza prin investiţii complexe şi prin soluţii informatice complexe", a declarat pentru AGERPRES Tanczos Barna.
 
Ministrul a precizat că în PNRR s-a prevăzut o finanţare considerabilă pentru acest domeniu.
 
"Obiectivul meu este să duc mai departe proiectul început de minister în perioada de pregătire şi negociere a PNRR, să asigur continuitate, pentru că a plecat o echipă care a lucrat mult la acest proiect şi este absolut necesar şi chiar obligatoriu ca toate cunoştinţele, toată experienţa, tot ce s-a acumulat în 2021 pe PNRR şi pe discuţiile interministeriale să fie predat şi dus mai departe", a adăugat Tanczos Barna.
 
În acelaşi timp, a subliniat Tanczos Barna, pe domeniul cercetării există în continuare o serie de obiective importante.
 
"Şi aici, orice întrerupere a negocierilor şi pe plan naţional şi internaţional ar putea să genereze probleme. Avem proiectul de la Măgurele, un proiect extrem de important, pentru că trebuie să reuşim ca România să fie practic reprimită în acest consorţiu european de resurse şi de cercetare şi ELI - programul de la Măgurele - să fie continuat. Aici sunt deja discuţii cu partea ungară şi partea cehă, discuţii care ne dau o speranţă că putem recupera timpul pierdut şi să reintrăm pe un făgaş normal. Aici acceptarea României în acest consorţiu este o prioritate şi este un lucru esenţial", a explicat ministrul Cercetării.
 
El a atras atenţia, în context, că, în ceea ce priveşte proiectul Măgurele, "se pot întâmpla lucruri neplăcute".
 
"Am vorbit deja cu Ministerul Afacerilor Externe, am contactat partea maghiară şi partea cehă, i-am asigurat de tot sprijinul nostru pentru acest proiect şi în perioada următoare probabil ne vom întâlni cu dânşii. Este foarte important ca România să arate seriozitate şi angajament pe acest subiect", a completat ministrul.
 
În ceea ce priveşte Colegiul Consultativ în domeniul cercetării, unde în timpul verii au existat mai multe discuţii lansate de fostul ministru, Tanczos Barna spune că va merge mai departe, pentru că sunt semnale că foarte multe persoane ar fi dorit să participe la aceste discuţii şi nu au primit informaţii şi date pentru a fi prezenţi.
 
"Am avut deja câteva discuţii telefonice cu domnul preşedinte al Academiei Române şi săptămâna viitoare probabil ne vom întâlni pe această temă", a adăugat ministrul.
 
Referitor la rectificarea bugetară privind finanţarea cercetării, Tanczos Barna afirmă că trebuie rediscutată în cadrul ministerului modalitatea de alocare a fondurilor pentru programul nucleu, în condiţiile în care există foarte multe proiecte de cercetare care nu au asigurată finanţarea de bază, unele dintre acestea fiind chiar în prag de blocaj financiar.
 
"Şi procedurile, metodele, formulele de alocare a fondurilor publice pentru susţinerea cercetării trebuie rediscutate, pentru că nu ne putem permite ca institutele de cercetare importante din cauza statului român să ajungă în situaţia să nu fie sustenabile", a argumentat ministrul.
 
Tanczos Barna consideră că refacerea coaliţiei este singura soluţie pentru păstrarea stabilităţii politice şi, din acest punct de vedere, ar trebui să existe o deschidere atât din partea USR PLUS, cât şi a PNL.
 
"Din păcate, în ultimele zile, s-au făcut prea multe declaraţii tranşante şi s-au săpat prea multe tranşee. Eu cred că şi colegii mei de la USR PLUS trebuie să fie mai concilianţi şi din partea PNL trebuie să existe o deschidere pentru a reface coaliţia, să continuăm în aceeaşi formulă. În momentul de faţă şi situaţia din Parlament arată acest lucru - nu există alternativă viabilă la coaliţia PNL - USR PLUS-UDMR", a afirmat ministrul. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4918 / 8583
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...