
Tanczos Barna: Renunţarea la dosarul cu şină - obiectivul numărul unu; nu există alternativă viabilă la coaliţie
10 Septembrie 2021
AgerpresMinistrul a precizat că în PNRR s-a prevăzut o finanţare considerabilă pentru acest domeniu.
Renunţarea la dosarul cu şină şi eliminarea birocraţiei sunt obiectivele principale ale ministrului interimar al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Tanczos Barna, care consideră în acelaşi timp că singura soluţie pentru stabilitatea politică este refacerea coaliţiei de guvernare.
"Renunţarea la dosarul cu şină şi la această birocraţie care caracterizează sistemul de administraţie din ţară este obiectivul numărul 1 şi cu siguranţă a fost şi pentru predecesorul meu. Nu vom reuşi în această perioadă de tranziţie, în câteva săptămâni, să rezolvăm acest deziderat, dar prioritatea pentru acest minister trebuie să fie digitalizarea şi interconectarea instituţiilor publice, în aşa fel încât să eliminăm birocraţia prin care cetăţeanul este trimis de la un ghişeu la celălalt pentru diverse avize, ştampile, semnături şi hârtii. Cu siguranţă că acest lucru se poate realiza prin investiţii complexe şi prin soluţii informatice complexe", a declarat pentru AGERPRES Tanczos Barna.
Ministrul a precizat că în PNRR s-a prevăzut o finanţare considerabilă pentru acest domeniu.
"Obiectivul meu este să duc mai departe proiectul început de minister în perioada de pregătire şi negociere a PNRR, să asigur continuitate, pentru că a plecat o echipă care a lucrat mult la acest proiect şi este absolut necesar şi chiar obligatoriu ca toate cunoştinţele, toată experienţa, tot ce s-a acumulat în 2021 pe PNRR şi pe discuţiile interministeriale să fie predat şi dus mai departe", a adăugat Tanczos Barna.
În acelaşi timp, a subliniat Tanczos Barna, pe domeniul cercetării există în continuare o serie de obiective importante.
"Şi aici, orice întrerupere a negocierilor şi pe plan naţional şi internaţional ar putea să genereze probleme. Avem proiectul de la Măgurele, un proiect extrem de important, pentru că trebuie să reuşim ca România să fie practic reprimită în acest consorţiu european de resurse şi de cercetare şi ELI - programul de la Măgurele - să fie continuat. Aici sunt deja discuţii cu partea ungară şi partea cehă, discuţii care ne dau o speranţă că putem recupera timpul pierdut şi să reintrăm pe un făgaş normal. Aici acceptarea României în acest consorţiu este o prioritate şi este un lucru esenţial", a explicat ministrul Cercetării.
El a atras atenţia, în context, că, în ceea ce priveşte proiectul Măgurele, "se pot întâmpla lucruri neplăcute".
"Am vorbit deja cu Ministerul Afacerilor Externe, am contactat partea maghiară şi partea cehă, i-am asigurat de tot sprijinul nostru pentru acest proiect şi în perioada următoare probabil ne vom întâlni cu dânşii. Este foarte important ca România să arate seriozitate şi angajament pe acest subiect", a completat ministrul.
În ceea ce priveşte Colegiul Consultativ în domeniul cercetării, unde în timpul verii au existat mai multe discuţii lansate de fostul ministru, Tanczos Barna spune că va merge mai departe, pentru că sunt semnale că foarte multe persoane ar fi dorit să participe la aceste discuţii şi nu au primit informaţii şi date pentru a fi prezenţi.
"Am avut deja câteva discuţii telefonice cu domnul preşedinte al Academiei Române şi săptămâna viitoare probabil ne vom întâlni pe această temă", a adăugat ministrul.
Referitor la rectificarea bugetară privind finanţarea cercetării, Tanczos Barna afirmă că trebuie rediscutată în cadrul ministerului modalitatea de alocare a fondurilor pentru programul nucleu, în condiţiile în care există foarte multe proiecte de cercetare care nu au asigurată finanţarea de bază, unele dintre acestea fiind chiar în prag de blocaj financiar.
"Şi procedurile, metodele, formulele de alocare a fondurilor publice pentru susţinerea cercetării trebuie rediscutate, pentru că nu ne putem permite ca institutele de cercetare importante din cauza statului român să ajungă în situaţia să nu fie sustenabile", a argumentat ministrul.
Tanczos Barna consideră că refacerea coaliţiei este singura soluţie pentru păstrarea stabilităţii politice şi, din acest punct de vedere, ar trebui să existe o deschidere atât din partea USR PLUS, cât şi a PNL.
"Din păcate, în ultimele zile, s-au făcut prea multe declaraţii tranşante şi s-au săpat prea multe tranşee. Eu cred că şi colegii mei de la USR PLUS trebuie să fie mai concilianţi şi din partea PNL trebuie să existe o deschidere pentru a reface coaliţia, să continuăm în aceeaşi formulă. În momentul de faţă şi situaţia din Parlament arată acest lucru - nu există alternativă viabilă la coaliţia PNL - USR PLUS-UDMR", a afirmat ministrul.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 6086 / 9751 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...