ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Trebuie să acordăm o atenţie deosebită promovării şi respectării principiilor de etică în afaceri (specialişti)

20 Mai 2022   |   Agerpres

"Poate mai mult ca niciodată, trebuie să înţelegem că, în dorinţa noastră firească de a rezista pe o piaţă din ce în mai volatilă, e important să respectăm drepturile celorlalţi şi să nu încălcăm norme etice elementare. În caz contrar, reputaţia noastră are de suferit, iar în zilele noastre este unul dintre cele mai importante bunuri intangibile", a spus oficialul CCIB.

 
 
Promovarea eticii în afaceri şi identificarea eforturilor companiilor de a implementa un comportament adecvat s-au aflat pe agenda dezbaterilor evenimentului "Business Ethics Award Romania", organizat vineri de European Business Ethics Network - România.
 
În acest context, Iuliu Stocklosa, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti (CCIB), a arătat că în această perioadă marcată de disfuncţionalităţi majore pe lanţurile de aprovizionare şi distribuţie, dar şi de creşteri exponenţiale ale cheltuielilor concomitent cu scăderea gradului de predictibilitate a nivelului veniturilor, antreprenorilor le-au fost testate rezilienţa, capacitatea de adaptare şi de repliere rapidă, abilităţile de conducere şi de lucru în echipă, dar şi consecvenţa de a respecta în continuare principii, reguli, norme, în relaţia cu statul, clienţii, furnizorii, partenerii, concurenţii, dar şi cu propriii angajaţi.
 
"Poate mai mult ca niciodată, trebuie să înţelegem că, în dorinţa noastră firească de a rezista pe o piaţă din ce în mai volatilă, e important să respectăm drepturile celorlalţi şi să nu încălcăm norme etice elementare. În caz contrar, reputaţia noastră are de suferit, iar în zilele noastre este unul dintre cele mai importante bunuri intangibile", a spus oficialul CCIB.
 
Potrivit acestuia, comunitatea de business se confruntă de aproape doi ani şi jumătate cu o criză fără precedent, generată iniţial de măsurile luate de statele lumii pentru a limita efectele pandemiei de COVID-19 şi alimentată, în ultimele trei luni, de conflictul din Ucraina, de impactul sancţiunilor aplicate Federaţiei Ruse şi Belarusului de Uniunea Europeană, dar şi de politica "0 Covid-19" a Chinei.
 
"În ceea ce ne priveşte, am acordat şi acordăm o atenţie deosebită promovării şi respectării principiilor de etică în afaceri, indiferent de dificultăţile generate de contextul economic, social şi geopolitic în care ne desfăşurăm activitatea. În acest sens, acţionăm pe mai multe paliere. De exemplu, firmelor membre ale Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti li se aplică Codul principiilor de conduită şi etică în afaceri. Prin elaborarea şi asumarea acestui document ne-am dorit să contribuim în mod real la îmbunătăţirea mediului de afaceri din Capitală şi din ţară, inclusiv prin descurajarea şi combaterea actelor şi faptelor de corupţie, criminalitate financiară, concurenţă neloială, dar şi a practicilor discriminatorii", a afirmat Stocklosa.
 
La rândul său, Florin Dănescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), a vorbit despre etica în sistemul bancar şi a menţionat că 90% dintre oameni nu au încredere în acest sector, dar au în banca lor.
 
"La EBA (Autoritatea Bancară Europeană, n.r.) tocmai au ajuns la patru milioane de pagini de reglementări. Chiar dacă aş ştii toate aceste reglementări aş avea nevoie de 15 ani pentru a-i le explica unui client al unei bănci, câte 500 pagini în fiecare zi. O evaluare a industriei bancare făcută la nivel european, oamenii au fost întrebaţi dacă au încredere în sistemul bancar şi 90% au răspuns că nu au încredere în sistem. Dar, pe de altă parte, 90% au răspuns că au încredere în banca lor. Asta arată că percepţia oamenilor cu privire la sistemul bancar s-a schimbat, dar au în continuare încredere în banca lor. Primul lucru pe care trebuie să îl schimbăm este dacă această percepţie este corectă sau nu", a punctat Dănescu.
 
În ceea ce priveşte respectarea principiului eticii profesionale în domeniul mass-media, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae, a susţinut ideea că jurnaliştii trebuie să ţină cont de un cod de conduită, să nu distorsioneze informaţia.
 
"Dacă nu ai toate elementele din puzzle nu ştii dacă informaţia este corectă sau nu. Un utilizator de Internet care vrea să vadă întreaga informaţie trebuie să petreacă foarte mult citind diferite media.(...) Credem că singura soluţie este conştientizarea şi educaţia. În plus, multe agenţii de ştiri din Europa şi-au dat seama că numai prin lucrul în echipă, prin prezentarea unor puncte de vede comune putem restabili încrederea cititorilor în informaţie".
 
Specialişti şi academicieni internaţionali au participat, vineri, la masa rotundă "Business Ethics Award Romania", organizată de European Business Ethics Network - România, în cadrul celei de-a 3-a ediţii a Conferinţei Internaţionale Global Ethics - Key of Sustainability, în colaborare cu Academia Oamenilor de Ştiinţă din România şi cu Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti. Evenimentul a fost moderat de preşedintele EBEN-ro, Adriana Grigorescu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4326 / 9758
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...