ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Trebuie să acordăm o atenţie deosebită promovării şi respectării principiilor de etică în afaceri (specialişti)

20 Mai 2022   |   Agerpres

"Poate mai mult ca niciodată, trebuie să înţelegem că, în dorinţa noastră firească de a rezista pe o piaţă din ce în mai volatilă, e important să respectăm drepturile celorlalţi şi să nu încălcăm norme etice elementare. În caz contrar, reputaţia noastră are de suferit, iar în zilele noastre este unul dintre cele mai importante bunuri intangibile", a spus oficialul CCIB.

 
 
Promovarea eticii în afaceri şi identificarea eforturilor companiilor de a implementa un comportament adecvat s-au aflat pe agenda dezbaterilor evenimentului "Business Ethics Award Romania", organizat vineri de European Business Ethics Network - România.
 
În acest context, Iuliu Stocklosa, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti (CCIB), a arătat că în această perioadă marcată de disfuncţionalităţi majore pe lanţurile de aprovizionare şi distribuţie, dar şi de creşteri exponenţiale ale cheltuielilor concomitent cu scăderea gradului de predictibilitate a nivelului veniturilor, antreprenorilor le-au fost testate rezilienţa, capacitatea de adaptare şi de repliere rapidă, abilităţile de conducere şi de lucru în echipă, dar şi consecvenţa de a respecta în continuare principii, reguli, norme, în relaţia cu statul, clienţii, furnizorii, partenerii, concurenţii, dar şi cu propriii angajaţi.
 
"Poate mai mult ca niciodată, trebuie să înţelegem că, în dorinţa noastră firească de a rezista pe o piaţă din ce în mai volatilă, e important să respectăm drepturile celorlalţi şi să nu încălcăm norme etice elementare. În caz contrar, reputaţia noastră are de suferit, iar în zilele noastre este unul dintre cele mai importante bunuri intangibile", a spus oficialul CCIB.
 
Potrivit acestuia, comunitatea de business se confruntă de aproape doi ani şi jumătate cu o criză fără precedent, generată iniţial de măsurile luate de statele lumii pentru a limita efectele pandemiei de COVID-19 şi alimentată, în ultimele trei luni, de conflictul din Ucraina, de impactul sancţiunilor aplicate Federaţiei Ruse şi Belarusului de Uniunea Europeană, dar şi de politica "0 Covid-19" a Chinei.
 
"În ceea ce ne priveşte, am acordat şi acordăm o atenţie deosebită promovării şi respectării principiilor de etică în afaceri, indiferent de dificultăţile generate de contextul economic, social şi geopolitic în care ne desfăşurăm activitatea. În acest sens, acţionăm pe mai multe paliere. De exemplu, firmelor membre ale Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti li se aplică Codul principiilor de conduită şi etică în afaceri. Prin elaborarea şi asumarea acestui document ne-am dorit să contribuim în mod real la îmbunătăţirea mediului de afaceri din Capitală şi din ţară, inclusiv prin descurajarea şi combaterea actelor şi faptelor de corupţie, criminalitate financiară, concurenţă neloială, dar şi a practicilor discriminatorii", a afirmat Stocklosa.
 
La rândul său, Florin Dănescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), a vorbit despre etica în sistemul bancar şi a menţionat că 90% dintre oameni nu au încredere în acest sector, dar au în banca lor.
 
"La EBA (Autoritatea Bancară Europeană, n.r.) tocmai au ajuns la patru milioane de pagini de reglementări. Chiar dacă aş ştii toate aceste reglementări aş avea nevoie de 15 ani pentru a-i le explica unui client al unei bănci, câte 500 pagini în fiecare zi. O evaluare a industriei bancare făcută la nivel european, oamenii au fost întrebaţi dacă au încredere în sistemul bancar şi 90% au răspuns că nu au încredere în sistem. Dar, pe de altă parte, 90% au răspuns că au încredere în banca lor. Asta arată că percepţia oamenilor cu privire la sistemul bancar s-a schimbat, dar au în continuare încredere în banca lor. Primul lucru pe care trebuie să îl schimbăm este dacă această percepţie este corectă sau nu", a punctat Dănescu.
 
În ceea ce priveşte respectarea principiului eticii profesionale în domeniul mass-media, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae, a susţinut ideea că jurnaliştii trebuie să ţină cont de un cod de conduită, să nu distorsioneze informaţia.
 
"Dacă nu ai toate elementele din puzzle nu ştii dacă informaţia este corectă sau nu. Un utilizator de Internet care vrea să vadă întreaga informaţie trebuie să petreacă foarte mult citind diferite media.(...) Credem că singura soluţie este conştientizarea şi educaţia. În plus, multe agenţii de ştiri din Europa şi-au dat seama că numai prin lucrul în echipă, prin prezentarea unor puncte de vede comune putem restabili încrederea cititorilor în informaţie".
 
Specialişti şi academicieni internaţionali au participat, vineri, la masa rotundă "Business Ethics Award Romania", organizată de European Business Ethics Network - România, în cadrul celei de-a 3-a ediţii a Conferinţei Internaţionale Global Ethics - Key of Sustainability, în colaborare cu Academia Oamenilor de Ştiinţă din România şi cu Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti. Evenimentul a fost moderat de preşedintele EBEN-ro, Adriana Grigorescu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3211 / 8643
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...