ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Vaccinarea sau certificatele de vaccinare nu ar trebui să fie obligatorii pentru a călători (Manifestul Turismului European)

26 Februarie 2021   |   Agerpres

Recomandările comune prezentate de Alianţa Manifestul Turismului European au fost împărtăşite cu guvernele Uniunii Europene înainte de două discuţii cruciale - o videoconferinţă a liderilor europeni în perioada 25 - 26 februarie, precum şi o reuniune extraordinară a miniştrilor turismului la data de 1 martie.

 
 
Vaccinarea sau certificatele de vaccinare nu ar trebui să fie obligatorii pentru a călători, dar persoanele vaccinate sau cu imunitate dovedită ar trebui să fie scutite de interdicţiile de intrare, testare şi restricţii de carantină în conformitate cu cele mai recente cunoştinţe ştiinţifice, consideră reprezentanţii Alianţei "The European Tourism Manifesto" (Manifestul Turismului European), din care face parte şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).
 
Recomandările comune prezentate de Alianţa Manifestul Turismului European au fost împărtăşite cu guvernele Uniunii Europene înainte de două discuţii cruciale - o videoconferinţă a liderilor europeni în perioada 25 - 26 februarie, precum şi o reuniune extraordinară a miniştrilor turismului la data de 1 martie.
 
"Vaccinarea sau certificatele de vaccinare nu ar trebui să fie obligatorii pentru a călători (odată ce vaccinarea este disponibilă pe scară mai largă), dar călătorii vaccinaţi sau cei cu imunitate dovedită ar trebui să fie scutiţi de interdicţiile de intrare, testare şi restricţii de carantină în conformitate cu cele mai recente cunoştinţe ştiinţifice asupra capacităţii reduse a celor vaccinaţi de a răspândi în continuare virusul. Obiectivul nostru este ca Europa să se întoarcă la locul său, de cea mai importantă destinaţie turistică din lume - şi una sigură. Pe măsură ce programele UE de vaccinare progresează şi protejează cetăţenii cei mai vulnerabili, trebuie să ne pregătim împreună pentru reluarea călătoriilor. Pur şi simplu nu există timp de pierdut - pregătirile pentru o abordare comună ar trebui să înceapă acum, pentru a restabili încrederea publicului până în vară. Recomandările noastre detaliază o cale comună de a restabili turismul şi libertatea de circulaţie în numele cetăţenilor europeni. Aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu liderii UE pentru a pune în aplicare acest plan cât mai curând posibil ", afirmă autorii recomandărilor.
 
Setul de recomandări concrete pentru redeschiderea călătoriilor şi turismului în Europa a fost elaborat de peste 60 de organizaţii de turism din UE şi solicită crearea unui grup de lucru operativ coordonat de Comisia Europeană (CE) pentru restabilirea libertăţii de circulaţie.
 
Potrivit unui comunicat de presă al ANAT, transmis vineri AGERPRES, în centrul recomandărilor se află elaborarea unei foi de parcurs a UE pentru restabilirea în condiţii de siguranţă a călătoriilor, odată ce ţările ies din blocajele naţionale. Această foaie de parcurs va trebui să fie dezvoltată şi implementată în strânsă cooperare cu industria de profil şi cu partenerii sociali.
 
"Un grup de lucru coordonat de către Comisia Europeană, dedicat restabilirii liberei circulaţii a persoanelor, ar conduce la dezvoltarea şi la punerea în aplicare a foii de parcurs şi ar oferi evaluări continue bazate pe risc şi pe cele mai recente date ştiinţifice. Scopul ar fi identificarea condiţiilor şi scenariilor în care restricţiile actuale privind călătoriile internaţionale ar putea fi relaxate şi, în cele din urmă, ridicate în întreaga Europă şi nu numai. Ca urmare, foaia de parcurs va trebui să fie flexibilă şi actualizată în mod regulat", se menţionează în adresa comună a setului de recomandări.
 
În ceea ce priveşte modalitatea de testare a călătorilor, reprezentanţii Alianţei Manifestul Turismului European consideră că statele membre trebuie să asigure testarea la preţuri accesibile, capacitatea suficientă, recunoaşterea reciprocă a testelor între statele membre şi munca continuă la nivel internaţional pentru recunoaşterea reciprocă a testelor.
 
"Validarea utilizării antigenului şi a altor teste rapide în scopuri de călătorie şi turism este urgent necesară, alături de evaluarea regulată a testelor acceptate pe măsură ce eficacitatea testului se îmbunătăţeşte (teste tip LAMP, de exemplu). Specificitatea şi sensibilitatea testelor rapide de antigen este acum peste 90%. De asemenea, este important să subliniem că obiectivul este mai degrabă de a depista cazurile pozitive decât de a diagnostica, reducând astfel riscul ca populaţia care călătoreşte să răspândească virusul în continuare", notează sursa citată.
 
Cât priveşte certificate E-Health se doreşte coordonarea UE a iniţiativelor naţionale în mod urgent, pentru a evita apariţia a 27 de certificate de sănătate diferite care să acopere testarea, vaccinarea şi/sau imunitatea.
 
"DG SANTE (Direcţia Generală pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară a Comisiei Europene) trebuie să preia conducerea şi să colaboreze cu DG MOVE (Direcţia Generală pentru Mobilitate şi Transport) şi DG GROW (Direcţia Generală pentru Piaţă Internă, antreprenoriat şi IMM-uri) la crearea unui sistem european interoperabil care să permită o verificare rapidă şi digitală a vaccinării călătorilor şi / sau a statutului testelor. Vaccinarea sau certificatele de vaccinare nu ar trebui să fie obligatorii pentru a călători (odată ce vaccinarea este disponibilă pe scară mai largă), dar călătorii vaccinaţi sau cei cu imunitate dovedită ar trebui să fie scutiţi de interdicţiile de intrare, testare şi restricţii de carantină în conformitate cu cele mai recente cunoştinţe ştiinţifice asupra capacităţii reduse a celor vaccinaţi de a răspândi în continuare virusul", consideră semnatarii documentului comun.
 
Şefii de stat şi de guvern din statele membre UE, reuniţi joi într-un summit virtual, au subliniat că, în ceea ce priveşte emiterea unui certificat/paşaport european de vaccinare care să faciliteze călătoriile, este nevoie de "continuarea unei abordări comune". "Există încă semne de întrebare de natură ştiinţifică: nu este încă sigur că încetezi să transmiţi virusul după ce ai fost vaccinat", a argumentat Ursula von der Leyen.
 
Chestiunea drepturilor ataşate unui astfel de paşaport este considerată ca fiind "conflictuală" şi "irelevantă" de către unele state, într-un moment în care doar 4.2% din europeni au fost vaccinaţi cel puţin o dată.
 
Alianţa Manifestul Turismului European reuneşte peste 60 de organizaţii publice şi private europene, acoperind întregul lanţ valoric al turismului şi nu numai.
 
ANAT este membru al Alianţei Manifestul Turismului European prin intermediul ECTAA (Asociaţia Europeană a Agenţiilor de Turism şi Touroperatorilor).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 537 / 14464
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cele mai imporante modificări ce vor fi aduse legislației insolvenței, comentate de avocații firmei Stratulat Albulescu. Cum lucrează echipa în dosarele de insolvență și proiectele provocatoare în care a fost implicată în ultima perioadă
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Banking&Finance Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Corporate and M&A Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for Legal Assistant | Executive Assistant
Parteneriat strategic: Arthur Hunt și ONV LAW se asociază și intră împreună pe segmentul de M&A, transformări și restructurări de companii
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv | Litigii
Wolf Theiss are clienți care iau în calcul potențiale listări sau caută să implementeze modele de afaceri similare SPAC-urilor. Claudia Chiper, Partenerul coordonator al practicii de Capital Markets: Creativitatea noastră s-a tradus în numărul de mandate câștigate și în găsirea de soluții acolo unde legislația nu este armonizată sau este neclară. Echipa multi-jurisdicțională ne permite să avem o bază de cunoștințe și abordări bazate pe practici și uzanțe internaționale
The Legal 500 EMEA, ediția 2021 | Cele mai bune firme de avocatură din România, în 15 arii de practică. ȚZA se menține în fruntea ierarhiei, NNDKP, Filip & Company și PNSA - pe prima bandă în mai multe arii de practică. Număr mare de avocații considerați ‘Leading individuals’, ‘Next Generation Partners’ și ”Rising Stars”
Despre tinerii avocați care au intrat în rândul partenerilor din firmele mari | Azi, Roxana Abrașu (NNDKP): Talentul în avocatură este un dar ce trebuie exploatat și poate fi pus în valoare prin dăruire și implicare totală. Inovația este esențială, însă pentru a performa este nevoie de foarte multă implicare, dedicare și muncă
LegiTeam: BSMP is looking for Lawyers | Financial Services & Corporate practice
Promovări la PNSA, unde mai mulți avocați fac un pas înainte în carieră. Florian Nițu, Managing Partner: Extindem echipa de seniori cu o nouă generație de avocați formați în cadrul firmei
Achitare definitivă pentru cea mai mare societate de transport public din România, obținută de echipa de drept penal a ZRVP
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...