ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Vaccinarea sau certificatele de vaccinare nu ar trebui să fie obligatorii pentru a călători (Manifestul Turismului European)

26 Februarie 2021   |   Agerpres

Recomandările comune prezentate de Alianţa Manifestul Turismului European au fost împărtăşite cu guvernele Uniunii Europene înainte de două discuţii cruciale - o videoconferinţă a liderilor europeni în perioada 25 - 26 februarie, precum şi o reuniune extraordinară a miniştrilor turismului la data de 1 martie.

 
 
Vaccinarea sau certificatele de vaccinare nu ar trebui să fie obligatorii pentru a călători, dar persoanele vaccinate sau cu imunitate dovedită ar trebui să fie scutite de interdicţiile de intrare, testare şi restricţii de carantină în conformitate cu cele mai recente cunoştinţe ştiinţifice, consideră reprezentanţii Alianţei "The European Tourism Manifesto" (Manifestul Turismului European), din care face parte şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).
 
Recomandările comune prezentate de Alianţa Manifestul Turismului European au fost împărtăşite cu guvernele Uniunii Europene înainte de două discuţii cruciale - o videoconferinţă a liderilor europeni în perioada 25 - 26 februarie, precum şi o reuniune extraordinară a miniştrilor turismului la data de 1 martie.
 
"Vaccinarea sau certificatele de vaccinare nu ar trebui să fie obligatorii pentru a călători (odată ce vaccinarea este disponibilă pe scară mai largă), dar călătorii vaccinaţi sau cei cu imunitate dovedită ar trebui să fie scutiţi de interdicţiile de intrare, testare şi restricţii de carantină în conformitate cu cele mai recente cunoştinţe ştiinţifice asupra capacităţii reduse a celor vaccinaţi de a răspândi în continuare virusul. Obiectivul nostru este ca Europa să se întoarcă la locul său, de cea mai importantă destinaţie turistică din lume - şi una sigură. Pe măsură ce programele UE de vaccinare progresează şi protejează cetăţenii cei mai vulnerabili, trebuie să ne pregătim împreună pentru reluarea călătoriilor. Pur şi simplu nu există timp de pierdut - pregătirile pentru o abordare comună ar trebui să înceapă acum, pentru a restabili încrederea publicului până în vară. Recomandările noastre detaliază o cale comună de a restabili turismul şi libertatea de circulaţie în numele cetăţenilor europeni. Aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu liderii UE pentru a pune în aplicare acest plan cât mai curând posibil ", afirmă autorii recomandărilor.
 
Setul de recomandări concrete pentru redeschiderea călătoriilor şi turismului în Europa a fost elaborat de peste 60 de organizaţii de turism din UE şi solicită crearea unui grup de lucru operativ coordonat de Comisia Europeană (CE) pentru restabilirea libertăţii de circulaţie.
 
Potrivit unui comunicat de presă al ANAT, transmis vineri AGERPRES, în centrul recomandărilor se află elaborarea unei foi de parcurs a UE pentru restabilirea în condiţii de siguranţă a călătoriilor, odată ce ţările ies din blocajele naţionale. Această foaie de parcurs va trebui să fie dezvoltată şi implementată în strânsă cooperare cu industria de profil şi cu partenerii sociali.
 
"Un grup de lucru coordonat de către Comisia Europeană, dedicat restabilirii liberei circulaţii a persoanelor, ar conduce la dezvoltarea şi la punerea în aplicare a foii de parcurs şi ar oferi evaluări continue bazate pe risc şi pe cele mai recente date ştiinţifice. Scopul ar fi identificarea condiţiilor şi scenariilor în care restricţiile actuale privind călătoriile internaţionale ar putea fi relaxate şi, în cele din urmă, ridicate în întreaga Europă şi nu numai. Ca urmare, foaia de parcurs va trebui să fie flexibilă şi actualizată în mod regulat", se menţionează în adresa comună a setului de recomandări.
 
În ceea ce priveşte modalitatea de testare a călătorilor, reprezentanţii Alianţei Manifestul Turismului European consideră că statele membre trebuie să asigure testarea la preţuri accesibile, capacitatea suficientă, recunoaşterea reciprocă a testelor între statele membre şi munca continuă la nivel internaţional pentru recunoaşterea reciprocă a testelor.
 
"Validarea utilizării antigenului şi a altor teste rapide în scopuri de călătorie şi turism este urgent necesară, alături de evaluarea regulată a testelor acceptate pe măsură ce eficacitatea testului se îmbunătăţeşte (teste tip LAMP, de exemplu). Specificitatea şi sensibilitatea testelor rapide de antigen este acum peste 90%. De asemenea, este important să subliniem că obiectivul este mai degrabă de a depista cazurile pozitive decât de a diagnostica, reducând astfel riscul ca populaţia care călătoreşte să răspândească virusul în continuare", notează sursa citată.
 
Cât priveşte certificate E-Health se doreşte coordonarea UE a iniţiativelor naţionale în mod urgent, pentru a evita apariţia a 27 de certificate de sănătate diferite care să acopere testarea, vaccinarea şi/sau imunitatea.
 
"DG SANTE (Direcţia Generală pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară a Comisiei Europene) trebuie să preia conducerea şi să colaboreze cu DG MOVE (Direcţia Generală pentru Mobilitate şi Transport) şi DG GROW (Direcţia Generală pentru Piaţă Internă, antreprenoriat şi IMM-uri) la crearea unui sistem european interoperabil care să permită o verificare rapidă şi digitală a vaccinării călătorilor şi / sau a statutului testelor. Vaccinarea sau certificatele de vaccinare nu ar trebui să fie obligatorii pentru a călători (odată ce vaccinarea este disponibilă pe scară mai largă), dar călătorii vaccinaţi sau cei cu imunitate dovedită ar trebui să fie scutiţi de interdicţiile de intrare, testare şi restricţii de carantină în conformitate cu cele mai recente cunoştinţe ştiinţifice asupra capacităţii reduse a celor vaccinaţi de a răspândi în continuare virusul", consideră semnatarii documentului comun.
 
Şefii de stat şi de guvern din statele membre UE, reuniţi joi într-un summit virtual, au subliniat că, în ceea ce priveşte emiterea unui certificat/paşaport european de vaccinare care să faciliteze călătoriile, este nevoie de "continuarea unei abordări comune". "Există încă semne de întrebare de natură ştiinţifică: nu este încă sigur că încetezi să transmiţi virusul după ce ai fost vaccinat", a argumentat Ursula von der Leyen.
 
Chestiunea drepturilor ataşate unui astfel de paşaport este considerată ca fiind "conflictuală" şi "irelevantă" de către unele state, într-un moment în care doar 4.2% din europeni au fost vaccinaţi cel puţin o dată.
 
Alianţa Manifestul Turismului European reuneşte peste 60 de organizaţii publice şi private europene, acoperind întregul lanţ valoric al turismului şi nu numai.
 
ANAT este membru al Alianţei Manifestul Turismului European prin intermediul ECTAA (Asociaţia Europeană a Agenţiilor de Turism şi Touroperatorilor).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7690 / 9764
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...