ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

AFEER: Legislaţia naţională menţine limitări privind libertatea de tranzacţionare a energiei electrice

03 August 2020   |   AGERPRES

Asociaţia insistă asupra necesităţii adoptării unor reglementări secundare complete şi clarificatoare, care să acopere în mod justificat şi echitabil aspectele semnalate. În plus, AFEER îşi menţine opinia ca, atunci când se elaborează legislaţia primară sau secundară, să fie consultaţi şi actorii din piaţă, de stat şi privaţi.

 
 
Legislaţia naţională menţine limitări privind libertatea de tranzacţionare a energiei electrice prin acordarea dreptului de a încheia contracte bilaterale negociate direct numai anumitor categorii de participanţi la piaţa de energie electrică, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), remis, luni, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, Regulamentul (UE) 2019/943 subliniază că 'preţurile se formează în funcţie de cerere şi ofertă', iar 'normele pieţei încurajează formarea liberă a preţurilor şi evită acţiunile care împiedică formarea preţurilor în funcţie de cerere şi ofertă'.

O nouă lege, care modifică şi completează substanţial Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, precum şi alte acte normative, este în vigoare, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 27 iulie. AFEER a luat la cunoştinţă faptul că Legea 155/2020 a fost promulgată de Preşedintele României în forma adoptată de Parlament.


"Aveam nevoie de clarificări în legislaţia primară, care pe lângă unele modificări şi completări la legea existentă, să pună în concordanţă această lege şi cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/943 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piaţa internă de energie electrică, regulament ce se aplică direct fiecărui stat membru al UE de la 1 ianuarie 2020 şi are forţă juridică superioară faţă de orice prevedere contrară din legislaţia naţională", a afirmat Ion Lungu, preşedinte AFEER.

Acesta menţionează că, în Constituţia României, art. 148 alin. (2), se statuează principiul supremaţiei dreptului european, în conformitate cu care "prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare".

"Din păcate au apărut unele aspecte legale, care pot produce controverse şi crea disfuncţionalităţi pe piaţa energiei, şi de aceea noi considerăm că este necesar să se reanalizeze şi corecteze. Asociaţia noastră insistă, în continuare, pentru eliminarea limitărilor impuse faţă de Regulamentul (UE) 2019/943, precum şi pentru revizuirea prevederilor referitoare la contravenţii", a mai spus Ion Lungu.

Reprezentanţii AFEER constată că, spre deosebire de ceilalţi participanţi la piaţa de energie electrică din UE, care, conform Regulamentului (UE) 2019/943, au dreptul să tranzacţioneze contractele de furnizare pe termen lung pe pieţele extrabursiere, prin noua Lege nr. 155/2020 şi OUG nr. 74/2020 doar anumiţi participanţi au derogare de la regula stabilită la art. 23, alin. 1, de a tranzacţiona numai pe platformele bursiere operate de OPCOM.

"Opinia noastră este că astfel de prevederi pot majora preţurile pe piaţa internă a energiei, cu efecte negative atât asupra competitivităţii economiei româneşti, prin majorarea costurilor de producţie, cât şi asupra indicatorilor macroeconomici, prin creşterea importurilor de energie. Un fapt demonstrat este că România a devenit, în ultimii doi ani, importator net, după ce, timp de 30 de ani a fost exportator net de energie electrică", se mai spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, sistemul de penalizare instituit de noua lege (sancţiuni determinate procentual prin raportare la cifra de afaceri, respectiv între 1%-5%, putând ajunge pentru anumite contravenţii la 10% din cifra de afaceri) este unul excesiv, ce afectează negativ activitatea desfăşurată de participanţii la piaţă.

Totodată, în mod discreţionar, furnizorii de energie electrică şi de gaze naturale, spre deosebire de toţi ceilalţi operatori comerciali, indiferent de piaţa pe care activează, vor putea fi sancţionaţi de ANRE, dar şi de ANPC, pentru aceeaşi faptă, cu aplicarea de amenzi stabilite după alte criterii (cifra de afaceri), în alt cuantum. AFEER îşi exprimă temerea că există riscul apariţiei unor penalizări abuzive excesive pe piaţa de energie electrică şi cea a gazelor naturale având in vedere că practicile excesive sunt propuse a fi sancţionate cu procente majore din cifra de afaceri (5 -10%).

Asfel, AFEER solicită reanalizarea prevederilor menţionate anterior şi, o dată în plus, cere ca Legea energiei electrice şi gazelor naturale să fie echitabilă, să asigure o competiţie corectă, să reintroducă posibilitatea tuturor participanţilor la piaţă, nu doar a unor producători, de a încheia contracte bilaterale negociate direct, să fie compatibilă cu reglementările din majoritatea statelor europene.

De asemenea, Asociaţia insistă asupra necesităţii adoptării unor reglementări secundare complete şi clarificatoare, care să acopere în mod justificat şi echitabil aspectele semnalate. În plus, AFEER îşi menţine opinia ca, atunci când se elaborează legislaţia primară sau secundară, să fie consultaţi şi actorii din piaţă, de stat şi privaţi.

Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) a fost înfiinţată în anul 2006 şi cuprinde, în prezent, 36 de membri, furnizori licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică, care asigură furnizarea energiei electrice atât către consumatori persoane fizice, cât şi către IMM-uri şi consumatori din toate categoriile de agenţi economici care activează în România, cu o cotă de piaţă de circa 90% din consumul final de electricitate.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2962 / 5143
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...