ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANCOM: Noi reguli privind utilizarea spectrului de frecvenţe radio

21 August 2023   |   AGERPRES

Decizia pentru modificarea şi completarea Deciziei preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii nr. 353/2015 privind procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio adoptată va fi trimisă spre publicare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 
 
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a agreat cu industria de comunicaţii electronice, în şedinţa Consiliului Consultativ din 18 august, modificarea şi completarea procedurii de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio.

Potrivit unui comunicat al ANCOM, remis marţi AGERPRES, principalele modificări vizează unele aspecte referitoare la reglementarea utilizării în comun a spectrului de frecvenţe licenţiat, posibilitatea închirierii şi transferului drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio şi simplificarea procedurii de autorizare a staţiilor de bază din componenţa reţelelor publice de comunicaţii electronice mobile şi mobile/fixe.


Utilizarea în comun a spectrului deţinut este posibilă doar în benzile în care nu mai există spectru radio disponibil la momentul solicitării şi numai dacă principiile concurenţei pe piaţă nu sunt restrânse, împiedicate sau denaturate. Pentru utilizarea în comun a spectrului trebuie respectată condiţia ca fiecare titular al unei licenţe de utilizare a frecvenţelor radio să îşi îndeplinească obligaţiile individuale de acoperire şi/sau de dezvoltare incluse în licenţa deţinută, având în vedere totodată toate măsurile necesare în vederea evitării interferenţelor prejudiciabile asupra reţelelor de comunicaţii electronice autorizate conform legii. Utilizarea în comun a spectrului radio se face în baza aprobării obţinute de la ANCOM, în urma transmiterii unei solicitări în acest sens de către cei doi titulari, în baza acordului scris dintre aceştia, şi a unor informaţii transmise către Autoritate, ce sunt necesare pentru efectuarea unei analize complete a solicitării primite.

De asemenea, decizia adoptată stabileşte procedura de urmat în cazul închirierii spectrului de frecvenţe radio obţinut în urma achitării unei taxe de licenţă. Resursa de spectru radio poate fi închiriată în întregime sau parţial în cazul anumitor benzi de frecvenţe acordate prin licenţă. În această situaţie, titularul poate permite utilizarea frecvenţelor radio de către o terţă parte. Dată fiind existenţa unei terţe părţi în raportul de drept administrativ dintre ANCOM şi titular, sunt stabilite prevederi ce indică o serie de sarcini care revin în continuare titularului, inclusiv cu privire la transmiterea notificărilor referitoare la utilizarea spectrului închiriat (asignările de frecvenţe).

Pentru încurajarea utilizării eficiente a spectrului de frecvenţe radio, se actualizează procedura privind transferul (cedarea/cesionarea) unor drepturi de utilizare a frecvenţelor radio ce au fost obţinute în urma achitării unei taxe de licenţă. În această situaţie, ANCOM poate acorda dreptul de transfer doar după efectuarea unei analize privind îndeplinirea unor condiţii menite să asigure o piaţă funcţională şi un mediu concurenţial normal.

În plus, decizia adoptată vizează simplificarea procedurii de autorizare a staţiilor de bază din componenţa reţelelor publice de comunicaţii electronice mobile şi mobile/fixe. Astfel, titularii de licenţe pentru acest tip de reţele trebuie să notifice cu periodicitate lunară asignările efective de frecvenţe pentru fiecare staţie de radiocomunicaţii din componenţa reţelei/reţelelor proprii de comunicaţii electronice şi parametrii tehnici şi operaţionali asociaţi acestora, în limitele alocărilor de subbenzi de frecvenţe prevăzute în licenţă.

Totodată, prevederile deciziei au în vedere corelarea perioadelor de acordare a licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio cu cele prevăzute de legislaţia primară, respectiv Legea nr. 198/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul comunicaţiilor electronice şi pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării reţelelor de comunicaţii electronice. Astfel, licenţele de utilizare a frecvenţelor radio acordate prin procedură de selecţie vor avea perioada de valabilitate conform prevederilor art. 303 - 311 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011, iar cele acordate prin încredinţare directă vor avea o valabilitate de până la 10 ani, fiind introdusă şi posibilitatea ca acestea să fie acordate şi pentru perioade mai mici de 5 ani, în funcţie de solicitarea persoanei interesate.

Decizia pentru modificarea şi completarea Deciziei preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii nr. 353/2015 privind procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio adoptată va fi trimisă spre publicare în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 441 / 5185
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Kinstellar is recruiting a junior to mid-level Litigation Lawyer
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Women in Business Law Awards 2024 | Două firme locale independente și două birouri ale unor firme internaționale, pe lista scurtă pentru premiul ”Firma anului în Europa de Est”. Popescu & Asociații, câștigătoarea de anul trecut, listată în trei categorii
Kinstellar a acordat consultanță ING Bank N.V. cu privire la o nouă facilitate de credit senior de 150 de milioane de euro acordată furnizorului român de servicii de telecomunicații DIGI România. Magdalena Răducanu (Special Counsel) a coordonat echipa
Raport IT&C: Oportunități de cooperare între Marea Britanie ̸ România | Mircea Moraru, Counsel la CMS România: Pentru investitorii britanici care iau în considerare scena dinamică de IT&C din România, este esențial să înțeleagă și să navigheze printre complexitățile juridice
Vasile Țiple, fostul Consilier General al UiPath și fondatorul Goodlegal, se alătură KPMG Legal - Toncescu și Asociații
PNSA a consiliat Grupul Orange în fuziunea post-achiziție dintre Orange România și Orange România Communications. Partenerii Bogdan C. Stoica și Irina Ivanciu au coordonat echipele din mai multe arii de practică
Bondoc și Asociații obține un nou succes în materia litigiilor de achiziții publice. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Cererea de inițiere a procedurii de arbitraj cerută de Eurohold și EIG a fost înregistrată la ICSID | Reclamanții se pregătesc să conteste restricțiile impuse de Uniunea Europeană în privința acordurilor de investiții încheiate între statele membre și spun că un astfel de arbitraj va crea un precedent pentru alte întreprinderi din UE. Ce avocați fac parte din echipa care consiliază asigurătorul
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Norris Alexandru Mircescu, al cincilea cel mai bun punctaj din anul 2022: ” Mi-am rezervat ultimii doi ani de facultate pentru a descoperi lumea avocaturii. Cel puțin momentan, îmi doresc să progresez și să mă dezvolt în România. Îmi iubesc țara și familia, nu văd cum aș putea sta departe prea mult timp de lucrurile care sunt cele mai importante pentru mine”
Avocații Wolf Theiss văd o creștere de 20-30%, anul acesta, în practica de Dispute Resolution | Ligia Cecilia Popescu, Partenerul Wolf Theiss care coordonează Departamentul de Litigii şi Arbitraj, al doilea ca volum de activitate și ca încasări al biroului din București: “Avem o echipă foarte puternică. O parte semnificativă a portofoliului de clienţi ai practicii provine din recomandări provenite de la firme internaţionale de avocatură”
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q1 2024) | Piața de M&A își revine în primul trimestru și crește cu o treime, la nivel global și cu 42% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Wolf Theiss și DLA Piper, pe podium în Europa Centrală și de Est
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...