ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ASF lansează în dezbatere publică un proiect de regulament privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă

04 Septembrie 2024   |   Agerpres

Propunerea de Regulament pentru modificarea şi completarea Regulamentului ASF nr. 5/2018 se referă, în principal, la introducerea unor clarificări care să asigure o aplicare mai facilă a anumitor dispoziţii ale regulamentului, precum şi a unor noi dispoziţii privind transparenţa emitenţilor.

 
 
Un proiect de regulament privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă va fi lansat spre consultare publică, pe site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), pentru o perioadă de 20 de zile, a anunţat miercuri instituţia.

"Consiliul ASF a aprobat, în şedinţa de astăzi (miercuri, n.r.), proiectul de Regulament pentru modificarea şi completarea Regulamentului ASF nr. 5/2018 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă în vederea publicării acestuia spre consultare publică, pe site-ul ASF, pentru o perioadă de 20 de zile", se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, Regulamentul ASF 5/2018, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte cadrul legal aplicabil ofertelor publice emitenţilor ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată/în cadrul unui sistem multilateral de tranzacţionare sau al unui sistem organizat de tranzacţionare şi abuzului pe piaţă, în concordanţă cu prevederile Legii 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.


"Proiectul de Regulament pentru modificarea şi completarea Regulamentului ASF nr. 5/2018 a fost elaborat în vederea actualizării şi îmbunătăţirii cadrului legal secundar aplicabil emitenţilor, în principal, în sensul soluţionării unor aspecte identificate în activitatea practică desfăşurată la nivelul ASF şi în sensul valorificării unor propuneri primite din piaţă. De asemenea, modificările vizează şi adoptarea unor măsuri în vederea îndeplinirii unor obiective specifice incluse în Strategia naţională privind dezvoltarea pieţei de capital din România pentru perioada 2023 - 2026, respectiv în aplicarea unor prevederi ale O.U.G. nr. 71/2024", se mai precizează în comunicat.

Astfel, propunerea de Regulament pentru modificarea şi completarea Regulamentului ASF nr. 5/2018 se referă, în principal, la introducerea unor clarificări care să asigure o aplicare mai facilă a anumitor dispoziţii ale regulamentului, precum şi a unor noi dispoziţii privind transparenţa emitenţilor, respectiv eficientizarea derulării unor operaţiuni (e.g. - simplificarea documentaţiei pentru înregistrarea iniţială a valorilor mobiliare la ASF, reducerea unui termen ce vizează termenul de depunere a cererii de înregistrare la ASF a valorilor mobiliare etc.).

De asemenea, propunerea de regulament vizează introducerea unor dispoziţii legate de anumite cerinţe de transparenţă în cazul obligaţiunilor garantate, precum şi inserarea unor dispoziţii exprese care să clarifice anumite aspecte legate de derularea unor operaţiuni de rezoluţie a unor entităţi care au şi calitatea de emitent.

Actul normativ are în vedere şi introducerea la nivelul reglementărilor secundare a unor prevederi ca urmare a modificărilor şi completărilor aduse Legii 24/2017 prin OUG 71/2024, care se referă la situaţia în care o autoritate a administraţiei publice locale intenţionează să deruleze o ofertă publică/să realizeze admiterea pe o piaţă reglementată a titlurilor de datorie, în baza unui prospect aprobat de ASF (prevederi privind forma şi conţinutul prospectului, precum şi dispoziţii legate de prevederile aplicabile) sau se referă la aplicarea unor dispoziţii ale Regulamentului (UE) 2023/2361 (dispoziţii legate de limba în care se întocmesc anumite documente).

"ASF derulează un amplu proces de modernizare a cadrului de reglementare, care să conducă la întărirea rolului pieţei de capital la nivelul economiei naţionale şi pune un accent deosebit pe implementarea prevederilor incluse în Strategia naţională privind dezvoltarea pieţei de capital din România pentru perioada 2023-2026", se mai precizează în comunicat.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5 / 5236
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Reprezentarea părților în arbitraj (Powered by ZRVP)
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Kinstellar finalizează cu succes achiziția operațiunilor Noerr din București, după preluarea birourilor din Bratislava și Praga. Puternica practică de Tax and Finance de la Noerr consolidează oferta de servicii a firmei pe piața locală. Focus pe clienții vorbitori de limbă germană | Victor Constantinescu, coordonatorul echipei Kinstellar din București, care are acum cca. 50 de avocați și specialiști în consultanță de business: ”Odată cu integrarea echipei și expertizei Noerr, ne extindem capacitățile și consolidăm portofoliul de servicii”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
În spatele scenei, alături de performanta echipă de Dispute Resolution de la Țuca Zbârcea și Asociații, care gestionează peste 4.000 de dosare ̸ an, cu o valoare ce depășește acum 7 miliarde de euro. ”Abilitatea lor de a gestiona spețe complexe și sofisticate din diverse domenii este de neegalat”, spun ghidurile juridice internaționale | Cum lucrează profesioniștii din cel mai numeros departament al firmei, care sunt proiectele fanion și cine sunt avocații care coordonează grupurile de practică
ITR World Tax 2025 | Brandurile din avocatura locală cu o activitate notabilă în domeniul taxelor urcă în top. Care sunt cele mai bune firme locale evidențiate pe palierele de General corporate tax, Transfer pricing și Tax controversy
INTERVIU | Din vorbă în vorbă cu Alexandru Iorgulescu, promovat recent pe poziția de Partener la ZRVP: ”Capacitatea de anticipare a mișcărilor adversarului, posibilitatea de a vedea conexiuni acolo unde acestea nu sunt evidente intră în ceea ce eu consider talent. Acesta nu oferă garanția succesului în avocatură, întrucât trebuie dublat de cunoștințe temeinice de drept, de deprinderea tehnicilor de argumentare ̸ persuasiune, de o pregătire minuțioasă a fiecărui caz. Ceea ce se adaugă la talent pentru a completa rețeta succesului în avocatură se poate obține numai prin muncă susținută”
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...