ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Chiriţoiu: CE Oltenia ar putea fi sprijinit de toţi consumatorii de energie, dar ajutorul de stat trebuie aprobat de Bruxelles

23 Septembrie 2019   |   AGERPRES

Anterior, surse din sectorul energetic au afirmat, pentru AGERPRES, că acest ajutor de stat ar putea fi acordat printr-o contribuţie în factura la energie, pe care să o plătească toţi consumatorii, după modelul certificatelor verzi.

 
 
Complexul Energetic Oltenia ar putea beneficia de sprijin pentru plata certificatelor de emisii sub forma unor contribuţii în factura de energie, însă acest ajutor de stat trebuie aprobat de Comisia Europeană, a declarat, pentru AGERPRES, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

"Există un grup de lucru la Ministerul Energiei care discută un plan pentru a solicita Comisiei Europene aprobarea unui ajutor de stat. Ideea este că avem nevoie de CE Oltenia pentru funcţionarea sistemului energetic, iar CE Oltenia este afectat de creşterea preţului cu certificatele de emisii, astfel că trebuie să găsim o soluţie. Eu o văd ca un fel de servicii de sistem, dar nu ştiu încă stadiul discuţiilor de la Ministerul Energiei", a spus Chiriţoiu.


Anterior, surse din sectorul energetic au afirmat, pentru AGERPRES, că acest ajutor de stat ar putea fi acordat printr-o contribuţie în factura la energie, pe care să o plătească toţi consumatorii, după modelul certificatelor verzi.

Întrebat dacă este posibilă introducerea unei astfel de contribuţii în factură, Chiriţoiu a precizat că, atâta timp cât ajutorul de stat este aprobat şi acordat în mod legal, pentru instituţia pe care o reprezintă nu este importantă provenienţa banilor.

"Odată ce acceptăm că se poate da un ajutor către companie, cum se plăteşte acel ajutor, că e direct din bugetul ministerului A sau B sau se pune o taxă pentru populaţie, pentru noi este un subiect secundar, nu ne priveşte pe noi, adică nu mai este o problemă de ajutor de stat. Problema din punctul de vedere al ajutorului de stat este ce bani primeşte CE Oltenia, nu sursa banilor. Niciuna dintre variante nu ar ridica probleme din punctul nostru de vedere, atâta timp cât ajutorul de stat este aprobat", a susţinut preşedintele Concurenţei.

El a adăugat că această schemă va avea nevoie de aprobarea Comisiei Europene şi, de obicei, astfel de proceduri sunt de durată.

"Putem, mai uşor, să mergem pe calea deja bătătorită. Să dăm ajutoare pentru clienţi, pentru cei care cumpără electricitate scumpă, ca urmare a creşterii preţurilor certificatelor de emisii", a arătat Chiriţoiu.

În urmă cu o săptămână, Sorin Boza, directorul general al CE Oltenia declara, pentru AGERPRES, că producătorul de energie a finalizat un document pe care îl va trimite pentru aprobare Comisiei Europene şi care prevede o schemă de sprijin pentru plata certificatelor de emisii aferente acestui an.

El a precizat că anul acesta certificatele de emisii pe care trebuie să le plătească pentru emisiile poluante sunt de 1,6 miliarde de lei, faţă de 1,45 miliarde de lei anul trecut.

"Îi vom plăti, pentru că o neplată înseamnă sfârşitul. Vom vedea dacă vom lua din nou un credit. Lucrăm la schema de ajutor, la schema de sprijin. Încă nu avem semnale de la Bruxelles, acum am terminat-o", a precizat Boza.

Totodată, întrebat ce prevede această schemă şi dacă este vorba despre piaţa de capacitate, el a susţinut: "Este un document secret. Piaţa de capacitate nu intră pe schema de ajutor. Nu pot să spun mai multe, este deocamdată un document confidenţial. Ca nicio idee, nu pot să spun nimic. Este un document confidenţial pentru că aşa trebuie să fie momentan. Pentru că acest document conţine multe informaţii care nu trebuie să fie publice".

De asemenea, întrebat de ce are nevoie CE Oltenia de ajutor de stat, el a răspuns: "Nu este vorba de ajutor de stat, ci de o schemă de sprijin".

Schema de sprijin este echivalentul unui acord-cadru prin care poate fi acordat ajutor de stat mai multor companii.

În această primăvară, pentru a plăti toate certificatele de emisii aferente anului trecut, CE Oltenia a contractat credite de 500 de milioane de lei de la şase bănci, cu garanţii de stat.

În aprilie, Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, declara că producătorul de energie pe cărbune ar fi intrat în insolvenţă dacă nu ar fi putut lua creditul pentru plata certificatelor de emisii şi în acest moment compania este foarte vulnerabilă la noi scumpiri ale certificatelor şi la impredictibilitatea pieţei, astfel că Guvernul vrea să notifice la Bruxelles o schemă de sprijin pentru următorii ani.

"Ca atare, conform memorandumului aprobat în Guvern, care prevedea ca primă măsură acest credit, iar, ca a doua măsură, vom creiona o schemă pe care o vom notifica Comisiei Europene, potrivit căreia, pentru o perioadă de patru-cinci ani, diferenţa pe care piaţa nu o internalizează să fie o schemă de sprijin", a arătat Vişan.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4074 / 5142
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...