ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Doar 40 de instalatori pentru panouri fotovoltaice pentru prosumatori s-au înscris până acum; sesiunea ar putea fi prelungită

18 Februarie 2019   |   AGERPRES

Instalatorii au arătat că nu există în ghid niciun termen de decontare a cererilor de plată, acesta fiind, probabil, motivul pentru care s-au înscrie atât de puţini.

 
 
Doar 40 de instalatori de panouri fotovoltaice s-au înscris până acum în programul pentru prosumatori, adică persoane fizice care produc şi consumă energie în acelaşi timp, iar termenul de înscriere de 1 martie ar putea fi prelungit, a declarat, luni, Andrei Iorgulescu, director în cadrul Autorităţii Fondului de Mediu (AFM).

"În martie-aprilie va exista şi debutul pentru prosumatorii persoane fizice. Vom publica o listă cu instalatorii validaţi. Persoanele fizice se vor putea înscrie la instalatori, va exista şi o aplicaţie informatică. Datele se vor transmite în timp real prin aplicaţia informatică şi le vom valida cât mai repede, apoi va exista un termen de 90 de zile în care persoanele fizice vor putea obţine autorizaţia tehnică de racordare, apoi 8 luni în care persoanele fizice trebuie să realizeze investiţiile, inclusiv să obţină certificatul de racordare, care marchează practic finalizarea proiectului", a spus el în cadrul conferinţei organizate de Asociaţia Energia Ta, la care au participat peste 100 de prosumatori sau persoane interesate să devină producători de energie.


Oficialul AFM le-a recomandat acestora să fie foarte atenţi la termenele din ghidul de finanţare, întrucât, din discuţiile anterioare, principalele probleme erau legate de obţinerea documentelor.

"Documentele vor trebui depuse de instalatori şi trimise de aceştia la noi", a mai spus Iorgulescu.

El a mai afirmat că autorizaţia de construcţie ar putea să nu fie necesară, dacă soluţia tehnică prevede acest lucru.

"Am încercat în discuţiile noastre cu Ministerul Dezvoltării să evităm autorizaţia de construire. Aşa cum există o derogare pentru panourile solare care produc energie termică, am încercat să introducem acelaşi lucru şi pentru cele fotovoltaice, însă nu am reuşit. Pe de altă parte, din discuţii a rezultat că necesitatea de a avea o autorizaţie de construire depinde de cel care face proiectul tehnic, care trebuie să evalueze tehnic impactul asupra imobilului şi apoi se va putea da o derogare", a susţinut oficialul AFM.

Potrivit acestuia, până acum s-au înscris doar 40 de instalatori, sesiunea de înscriere se va închide la 1 martie, însă există şi varianta prelungirii termenului, întrucât numărul celor înscrişi este foarte mic.

Totodată, instalatorii prezenţi în sală au arătat că nu există în ghid niciun termen de decontare a cererilor de plată şi că, probabil, acesta este motivul pentru care s-au înscrie atât de puţini. Referitor la acest aspect, reprezentantul AFM a arătat că cererile de decontare vor fi plătite în două-trei săptămâni şi că îşi asumă această afirmaţie, chiar dacă nu este precizat explicit în ghid.

În urmă cu o săptămână, AFM a anunţat că sesiunea de înscriere a instalatorilor de sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică se va derula în perioada 25 ianuarie - 1 martie 2019.

"În perioada 25 ianuarie - 1 martie 2019 este deschisă sesiune de înscriere în vederea validării instalatorilor în cadrul acestui program, iar înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului se va face la unul dintre instalatorii validaţi care au încheiat contract de participare cu AFM, după încheierea etapei de validare a instalatorilor şi publicarea listei acestora pe site-ul instituţiei, numai în interiorul sesiunii de înscriere organizate pentru persoanele fizice şi în limita bugetului aprobat", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, pentru a beneficia de finanţare în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, persoana fizică trebuie să respecte criteriile de eligibilitate a solicitantului, criteriile de eligibilitate a proiectului şi cerinţele tehnice ale componentelor sistemului de panouri fotovoltaice.

De asemenea, solicitanţii trebuie să prezinte documentele necesare pentru înscriere aşa cum se regăsesc în Ghidul de finanţare disponibil pe site-ul AFM, la secţiunea aferentă programului.

Scopul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5251 / 5461
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
“Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Real Estate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...