
Investitorii, obligaţi să realizeze reţelele edilitare înaintea emiterii autorizaţiei de construire. Legea a fost promulgată de Iohannis
06 Ianuarie 2020
MEDIAFAXTotodată, legea prevede ca recepţia lucrărilor de construire să fie făcută odată cu recepţia lucrărilor de branşament la reţeaua de utilităţi publice.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea prin care investitorii imobiliari sunt obligaţi să realizeze reţelele edilitare înaintea emiterii autorizaţiei de construire pentru clădire. De asemenea, legea măreşte amenda maximă pentru nerespectarea recepţiei construcţiei, la 100.000 de lei.
Actul normativ modifică articolul 22, litera b) din Legea 10/1995 privind calitatea în construcţii astfel: „obţinerea acordurilor şi a avizelor prevăzute de lege, precum şi a autorizaţiei de construire şi acordului/autorizaţiei administratorului drumului pentru realizarea branşamentelor la reţelele de utilităţi ale infrastructurii edilitare, cu plata taxelor de racordare aferente branşamentelor".
Potrivit expunerii de motive, modificarea are în vedere ca "investitorii, persoane fizice sau juridice care finanţează şi realizează investiţii sau intervenţii la construcţiile existente în sensul legii au obligaţia de a realiza reţele edilitare aferente anterior emiterii autorizaţiei de construire".
Actul normativ modifică articolul 22, litera b) din Legea 10/1995 privind calitatea în construcţii astfel: „obţinerea acordurilor şi a avizelor prevăzute de lege, precum şi a autorizaţiei de construire şi acordului/autorizaţiei administratorului drumului pentru realizarea branşamentelor la reţelele de utilităţi ale infrastructurii edilitare, cu plata taxelor de racordare aferente branşamentelor".
Potrivit expunerii de motive, modificarea are în vedere ca "investitorii, persoane fizice sau juridice care finanţează şi realizează investiţii sau intervenţii la construcţiile existente în sensul legii au obligaţia de a realiza reţele edilitare aferente anterior emiterii autorizaţiei de construire".
Totodată, legea prevede ca recepţia lucrărilor de construire să fie făcută odată cu recepţia lucrărilor de branşament la reţeaua de utilităţi publice.
Litera f) a articolului 22 se modifică astfel: "efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor de construire pentru lucrările prevăzute în autorizaţia de construire, numai împreună cu recepţia la terminarea lucrărilor branşamentelor la infrastructura tehnico-edilitară aferente ansamblurilor de locuinţe individuale şi colective, construcţiilor de utilitate publică şi căilor de acces".
De asemenea, litera i) se modifică prin această lege: "predarea către proprietar a construcţiei numai după admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor de construcţii şi punerea în funcţiune a branşamentelor autorizate şi definitive la reţelele de utilităţi publice ale infrastructurii edilitare, atât în cazul investiţiilor noi, cât şi în cazul intervenţiilor la construcţiile existente care nu au fost utilizate pe timpul execuţiei lucrărilor de construcţii".
Plafonul de amendă pentru încălcarea reglementărilor privind calitatea în construcţii se măreşte şi penalităţilor vor fi de minimum 1.000 de lei şi de maximum 100.000 lei. Forma anterioară a legii prevedea amenzi cuprinse între 20.000 de lei şi 40.000 de lei.
Execuţia lucrărilor de branşare la utilităţile publice se va face în baza contractelor de execuţie încheiate cu constructorii atestaţi şi se va realiza în termenele prevzăute în contractul de racordare, potrivit expunerii de motive din lege.
Actul normativ promulgat modifică şi legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.
"Pentru realizarea lucrărilor de construcţii şi/sau deviere care privesc exclusiv racordarea/branşarea la reţelele tehnico-edilitare existente în zonă, acordul/autorizaţia administratorului drumului se emite de autorităţile competente în numele operatorilor de reţele tehnico-edilitare, pe baza cererii formulate de beneficiarul obiectivului şi în considerarea drepturilor legale de care beneficiază operatorul de reţea. Autorizaţiile de construire pentru imobil şi acordul/autorizaţia administratorului drumului pentru instalaţiile de racordare la utilităţi se emit concomitent. Imposibilitatea emiterii unui/unei acord/autorizaţii al/a administratorului drumului pentru realizarea instalaţiei de racordare la una din utilităţi nu va bloca procesul de emitere a celorlalte autorizaţii de construire pentru imobil şi alte utilităţi”, conform unui nou alineat introdus.
Iniţiatorii motivează demersul de reglementare prin faptul că imobilele construite necorespunzător au pus în pericol viaţa oamenilor.
"Cererea tot mai mare de locuinţe noi, precum şi lacunele legislative permit dezvoltatorilor să introducă în piaţa imobiliară spaţii cu destinaţia de locuinţe, la standarde necorespunzătoare privind echiparea cu utilităţi, care să corespundă condiţiile şi exigenţelor de calitate a vieţii, punând chiar în pericol siguranţa şi viaţa locatarilor", conform expunerii de motive.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4145 / 5490 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...