ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Oprea (PSD): 6 miliarde lei - vouchere de vacanţă angajaţilor din privat; Ţapu-Nazare(PNL): Efortul devine investitţie

21 Martie 2023   |   Agerpres

Eugen Ţapu-Nazare, Radu Oprea şi Lorand Turos, iniţiatori ai proiectului legislativ de acordare a acestor vouchere, au propus ca legea să se aplice de la 1 ianuarie 2024 şi speră ca cel mai târziu în octombrie aceasta să fie promulgată.

 
 
Liderul grupului PSD din Senat, Radu Oprea, a afirmat, marţi, că proiectul de acordare a voucherelor de vacanţă şi celor 4,2 milioane de angajaţi din sectorul privat ar avea un impact bugetar de aproximativ 6 miliarde de lei, respectiv 0,42% din PIB, parlamentarul liberal Eugen Ţapu-Nazare subliniind că acest efort va deveni o investiţie în urma căreia Produsul Intern Brut ar creşte cu cel puţin 1%.
 
Eugen Ţapu-Nazare, Radu Oprea şi Lorand Turos, iniţiatori ai proiectului legislativ de acordare a acestor vouchere, au propus ca legea să se aplice de la 1 ianuarie 2024 şi speră ca cel mai târziu în octombrie aceasta să fie promulgată.
 
"Economia e puţin mai complexă decât contabilitatea. Niciun român nu pleacă cu 1.450 de lei în concediu. Impactul în piaţă ar fi de 2,5 - 3 miliarde de euro - turism, comerţ, transporturi etc. Totul se înlănţuieşte şi atunci estimarea ar fi de creştere a PIB cu minim 1%. Se vor crea minimum 150.000 de locuri de muncă. Astfel, acest efort devine o investiţie", a explicat senatorul PNL Eugen Ţapu-Nazare la finalul unei dezbateri la care au participat parlamentari şi reprezentanţi din industria de turism, ai patronatelor din întreprinderile mici mijlocii, ai Camerei de Comerţ şi Industrie a României.
 
El a precizat că, în urma dezbaterii, "feedback-ul este unul pozitiv" din partea asociaţiilor patronale.
 
"Motivele propunerii legislative sunt discriminarea între angajaţii din sectorul public şi cel privat. (...) România are un cost fiscal pe angajat cel mai ridicat din Uniunea Europeană 40,85%, în timp ce mediea europeană este 26%. (...) Ponderea turismului în PIB-ul României este de doar 2,9% conform INS, în condiţiile în care media europeană este de 4%", a adăugat Eugen Ţapu-Nazare, preşedinte al Comisiei de antreprenoriat şi turism din Senat.
 
Potrivit lui Radu Oprea, "inechitatea dintre angajaţii din sectorul public şi privat trebuie reparată, pentru ca toţi angajaţii să aibă aceleaşi drepturi".
 
"Voucherele de vacanţă acordate angajaţilor din sistemul bugetar au fost folosite mai mult în extrasezon. (...) Ne interesează accesul la sănătate, la relaxare pentru toţi lucrătorii din România. Am discutat cu mediul de afaceri referitor la impactul bugetar care pare foarte mare - 6 miliarde de lei (0,42% din PIB). Sunt însă 2,5 miliarde de euro cheltuiţi de români în afara graniţelor ţării anul trecut. Să ne imaginăm că jumătate din aceşti bani ar rămâne în România şi atunci nu am mai avea problema discuţia impactului bugetar", a adăugat Oprea.
 
El a subliniat că "antreprenorii trebuie să înţeleagă partea lor de responsabilitate, care înseamnă servicii de calitate în România şi cu preţuri rezonabile accesibile pentru turistul român".
 
Senatorul PSD a menţionat că a aflat de la industria HORECA că, înainte de acordarea voucherelor, existau 6.000 de spaţii de cazare, în prezent acestea cifrându-se la peste 20.000.
 
"Investiţiile în turism au crescut, competiţia creşte şi pe măsura în care această competiţie creşte şi preţurile trebuie să se ieftinească. De aceea, am vrut neapărat să avem această discuţie cu reprezentanţii HORECA pentru a înţelege corect că la o mână întinsă trebuie să îşi asume şi ei partea de responsabilitate care înseamnă creşterea calităţii serviciilor şi scăderea preţurilor. (...) Discuţiile de astăzi au fost constructive şi cred că împreună vom reuşi să găsim soluţii în care cei din HORECA să fie parte a acestui proces de creştere a calităţii serviciilor şi ieftinirea lor astfel încât cât mai mulţi români să aibă acces în România la turism", a spus Oprea. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 663 / 5128
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Statulat Albulescu anunță o nouă rundă de promovări în cadrul echipei. Cinci avocați au făcut un pas înainte în carieră
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul Litigii
Stratulat Albulescu a asistat CODA Intelligence cu privire la achizitia de catre PDQ. Silviu Stratulat (Managing Partner) a coordonat echipa
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...