ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Plafoane anuale de garantare pentru finanţările de tip leasing financiar acordate IMM-urilor (proiect)

03 Iulie 2020   |   AGERPRES

Circa 99,7% dintre companiile din România sunt întreprinderi mici şi mijlocii care contribuie cu aproximativ 60% la Produsul Intern Brut şi angajează 66% din forţa de muncă.

 
 
Statul intenţionează să pună la dispoziţia instituţiilor financiare nebancare, înscrise în Registrul Special la BNR, plafoane anuale de garantare pentru finanţările de tip leasing financiar acordate IMM-urilor pentru achiziţionarea de echipamente şi utilaje noi sau second-hand.

Potrivit unui proiect de Ordonanţă privind programul IMM Leasing, publicat de Ministerul Finanţelor Publice, instituţia va garanta, prin FNGCIMM, în numele şi contul statului, maximum 80% din valoarea finanţării, exclusiv dobânzile, comisioanele şi alte cheltuieli aferente, pentru achiziţia de echipamente IT şi tehnologia informaţiei în cadrul unei operaţiuni de leasing financiar şi maximum 60% pentru achiziţia de utilaje şi echipamente tehnologice în cadrul unei operaţiuni de leasing financiar.


Valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul acestei facilităţi este de 5 milioane de lei. Durata maximă a perioadei de leasing este de 72 de luni, cu posibilitatea acordării de perioade de graţie cu durata cuprinsă între 3 şi 12 luni. Avansul achitat de utilizator este de maximum 20% din valoarea de achiziţie a bunului finanţat, exclusiv TVA. Valoarea reziduală este cuprinsă între 1% şi maximum 20% din valoarea de achiziţie a bunului finanţat exclusiv TVA şi poate fi achitată la încheierea perioadei de leasing sau poate fi inclusă în rate, pe parcursul derulării contractului.

"Programul va contribui la : crearea unui cadru favorabil pentru valorificarea posibilităţilor actuale de dezvoltare economică a României şi de stimulare a mediului de afaceri, prin dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi prin îmbunătăţirea accesului acestora la finanţare prin utilizarea facilităţilor de tip leasing financiar; menţinerea activităţii şi creşterea competitivităţii IMM-urilor dar şi menţinerea şi crearea de locuri de muncă, prin suplinirea nevoilor acestora de lichiditate în vederea desfăşurării activităţii; continuarea finanţării activităţii şi plăţii obligaţiilor datorate de IMM-uri către bugetul general consolidat", se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Totodată, iniţiatorii arată că implementarea Programului IMM Leasing de echipamente şi utilaje va contribui la diminuarea reticenţei finanţatorilor de a credita sectorul IMM şi în mod special start-up-urile, având în vedere riscurile ridicate asociate activităţii de finanţare a acestui sector derivate din ratele ridicate de eşec, capitalizarea redusă şi vulnerabilitatea la riscurile pieţei.

"În condiţiile în care un astfel de program de garantare nu ar fi implementat, având în vedere costurile de garantare practicate în condiţiile pieţei şi lipsa deductibilităţii integrale a provizioanelor, avantaj specific garanţiilor de stat, societăţile de leasing financiar nu ar fi încurajate să susţină sectorul IMM prin accesarea acestui tip de finanţare. Având în vedere contextul nefavorabil economic determinat de pandemia COVID 19, pentru atingerea obiectivului de susţinere a accesului IMM-urilor la finanţare precum şi pentru a stimula competiţia în sectorul financiar nebancar, cu efecte benefice pentru IMM-uri, în sensul reducerii costurilor de finanţare, se impune reglementarea în regim de urgenţă a unor măsuri al căror obiectiv constă în facilitarea intervenţiei statului prin acordarea de sprijin IMM-urilor pentru achizitia de echipamente IT si tehnologia informaţiei precum şi pentru achiziţia de utilaje şi echipamente tehnologice în cadrul unei operaţiuni de leasing financiar", se mai arată în documentul citat.

Potrivit sursei citate, circa 99,7% dintre companiile din România sunt întreprinderi mici şi mijlocii care contribuie cu aproximativ 60% la Produsul Intern Brut şi angajează 66% din forţa de muncă.

"Conform Cartei Albe a IMM-urilor din România, ediţia 2019, printre principalele oportunităţi de dezvoltare a acestui sector, remarcăm: folosirea de noi tehnologii are o pondere de circa 50%, circa 57,82% pentru asimilarea de noi produse, iar un procent de cca 35,31% îl reprezintă penetrarea pe noi pieţe interne si internaţionale. Totodată, conform aceleiaşi surse, principale modalităţi de finanţare a activităţilor economice ale acestui sector sunt: autofinanţarea de circa 69,54%, credite bancare de circa 25,88%, credite furnizor de circa 24,93%, iar finanţările de tip leasing deţin o pondere de 13,34%", se menţionează în notă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3062 / 5145
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...