
Senat: Autorităţile cu achiziţii de peste 30 de mil. lei vor trebui să rezerve 0,5% întreprinderilor sociale de inserţie
31 Mai 2022
AgerpresPropunerea legislativă completează Legea 98/2016 privind achiziţiile publice şi Legea 99/2016 privind achiziţiile sectoriale. Ea fost iniţiată de către parlamentari USR sau neafiliaţi.
Autorităţile contractante cu un buget anual de achiziţii mai mare de 30.000.000 lei fără TVA ar putea fi obligate ca minim 0,5% din bugetul anual de achiziţii să îl rezerve participării la procedura de atribuire întreprinderilor sociale de inserţie.
O propunere legislativă în acest sens a fost aprobată luni de către Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 88 de voturi "pentru".
Astfel, autoritatea contractantă, cu o valoare totală a programului anual de achiziţii publice aprobat mai mare de 30 de milioane de lei fără TVA va fi obligată să rezerve minim 0,5% din valoarea acestuia participării la procedura de atribuire doar întreprinderilor sociale de inserţie prevăzute de Legea 219/2015 privind economia socială, în măsura în care achiziţia de produse, servicii sau lucrări ale autorităţii contractante poate fi realizată de aceste întreprinderi.
O propunere legislativă în acest sens a fost aprobată luni de către Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 88 de voturi "pentru".
Astfel, autoritatea contractantă, cu o valoare totală a programului anual de achiziţii publice aprobat mai mare de 30 de milioane de lei fără TVA va fi obligată să rezerve minim 0,5% din valoarea acestuia participării la procedura de atribuire doar întreprinderilor sociale de inserţie prevăzute de Legea 219/2015 privind economia socială, în măsura în care achiziţia de produse, servicii sau lucrări ale autorităţii contractante poate fi realizată de aceste întreprinderi.
Propunerea legislativă completează Legea 98/2016 privind achiziţiile publice şi Legea 99/2016 privind achiziţiile sectoriale. Ea fost iniţiată de către parlamentari USR sau neafiliaţi.
În expunerea de motive se reaminteşte că în 2014, Uniunea Europeană a adoptat Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European care reglementează, printre altele, achiziţiile publice rezervate şi introduce clauze sociale în contractele de achiziţii publice. Astfel, au fost elaborate la nivel european prevederi care permit autorităţilor publice să acorde prioritate sau să rezerve contracte operatorilor economici care au drept scop principal integrarea socială şi profesională a persoanelor cu dizabilităţi sau a persoanelor defavorizate.
"Deşi potenţialul achiziţiilor sociale este recunoscut de mult timp, inclusiv în România, domeniul de aplicare în practică a fost incert. Din acest motiv, în România, achiziţiile sociale sunt o raritate. Conform datelor furnizate de către ANAP, în perioada 2016-2021, au fost derulate prin SICAP un număr de 215 proceduri: 143 de proceduri s-au finalizat cu un contract încheiat, 59 de proceduri au fost anulate şi alte 13 proceduri erau în derulare în ianuarie 2022, data primirii răspunsului la solicitarea de informaţii de interes public adresată ANAP", se arată în expunerea de motive.
Conform legii privind economia socială, întreprinderea socială de inserţie este întreprinderea socială care are, permanent, cel puţin 30% din personalul angajat aparţinând grupului vulnerabil, astfel încât timpul de lucru cumulat al acestor angajaţi să reprezinte cel puţin 30% din totalul timpului de lucru al tuturor angajaţilor şi care are ca scop lupta împotriva excluziunii, discriminărilor şi şomajului prin inserţia socio-profesională a persoanelor defavorizate.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1619 / 5486 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...