ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Senat: Directorii interimari ai şcolilor - numiţi de către CA dacă posturile nu sunt ocupate prin concurs

30 Iunie 2021   |   Agerpres

Proiectul de act normativ a fost susţinut de senatorii USR PLUS, PSD şi UDMR, cei de la AUR s-au abţinut, iar liberalii s-au pronunţat împotrivă.

 
 
Senatul a adoptat, miercuri, în calitate de Cameră decizională, proiectul care prevede că, în cazul neocupării prin concurs a posturilor de directori de şcoli, directorii interimari să fie numiţi de către consiliile de administraţie ale şcolilor şi nu de inspectoratele şcolare.
 
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale, semnată de un grup de parlamentari de la USR PLUS, UDMR şi PSD, a înregistrat 75 voturi 'pentru', 37 'contra' şi 10 abţineri.
 
Proiectul de act normativ a fost susţinut de senatorii USR PLUS, PSD şi UDMR, cei de la AUR s-au abţinut, iar liberalii s-au pronunţat împotrivă.
 
Consiliile de administraţie al şcolilor vor avea şi atribuţia de a desemna cadrul didactic pentru funcţia vacantă de director adjunct, prevede proiectul de lege.
 
În cazul vacantării funcţiei de director sau director adjunct, conducerea interimară este preluată de un cadru didactic titular, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de finalul anului şcolar.
 
Senatorii au mai stabilit că, în cazul unităţilor de învăţământ cu predare integrală în limbile minorităţilor naţionale, directorul are obligaţia cunoaşterii limbii respective.
 
"În cazul unităţilor de învăţământ cu secţii de predare în limbile minorităţilor naţionale, unul dintre directori are obligaţia cunoaşterii limbii respective", mai prevede textul adoptat.
 
În aceste cazuri, numirea directorului se face cu consultarea organizaţiei care reprezintă minoritatea respectivă în Parlamentul României sau, dacă minoritatea nu are reprezentare parlamentară, cu consultarea Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale. În cazul liceelor şi seminariilor teologice, consultarea se face şi cu reprezentanţii cultului respectiv. În ambele cazuri, în urma consultării, este necesar avizul scris, respectiv avizul/binecuvântarea în cazul cultelor, se mai precizează în text.
 
Preşedintele Comisiei de învăţământ, Monica Anisie, a explicat că deşi propunerea legislativă în ansamblu este "una bună", ar mai trebui analizată în comisie pentru că timpul alocat dezbaterii a fost foarte scurt.
 
Potrivit senatorului PSD Ionel Cristescu, PNL îşi doreşte să îşi numească directorii de şcoli, iar liderul grupului PSD, Lucian Romaşcanu, a menţionat că "actul de învăţământ nu mai trebuie politizat".
 
Liderul grupului PNL din Senat, Virgil Guran, a solicitat retrimiterea la comisie a propunerii legislative, cererea fiind însă respinsă de plen.
 
"PSD spune că vrem să ne numim directorii de şcoli. E greu. Ştiţi de ce? Îi au ei, cei de la PSD (...) Consiliul de administraţie îl face primarul localităţii. (...) Dacă vrem să depolitizăm cu adevărat, atunci trebuie să se desfăşoare un concurs şi să se termine cu numirea de interimari de către Consiliul de administraţie, care e subiectiv prin natura lui. Atât timp cât majoritatea oamenilor din Consiliu aparţin unei formaţiuni, este clar că este subiectiv. Dacă un concurs este organizat de cineva neutru, atunci avem şansa să avem cei mai buni directori. (...) Aşa cum este proiectul asta, va avea următorul efect: cine are mai mulţi primari în ţară, acela va avea cei mai mulţi directori din ţară. Gândiţi-vă bine ce facem!", a spus Guran.
 
Senatorul USR Ştefan Pălărie susţine că prezentul act normativ nu interferează cu concursul organizat de Ministerul Educaţiei pentru ocuparea posturilor de directori în şcoli.
 
"Principalul beneficiar al legii - comunitatea şcolară, pe care trebuie să o lăsăm să îşi facă treaba, şi directorul, pe care să il lăsăm să demonstreze cu rezultate că poate fi învestit cu încrederea de a continua. (...) Ce propunem noi aici nu interferează cu concursul. Dimpotrivă! Acolo unde nimeni nu se va înscrie la concurs, prin numirea interimarilor de comunităţile şcolare, trebuie să motiveze ministerul să ţină noile concursuri cât mai repede", a spus Pălărie..
 
Senatorul Rodica Boancă a explicat votul de abţinere al AUR prin faptul că se continuă aceeaşi atitudine "excesiv de politizantă" în şcoli.
 
Liderul grupului UDMR, Lorand Turos, şi-a exprimat susţinerea pentru propunerea legislativă adoptată de Senat. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2240 / 5470
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...