ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Senat | Închisoare de la 5 la 10 ani pentru scoaterea din ţară a produselor agricole şi de masă lemnoasă, adoptat

27 Mai 2020   |   AGERPRES

Potrivit iniţiatorului, "se interzice scoaterea din ţară a produselor de masă lemnoasă constând: în buştean, lemn rotund, cherestea şi lemn de foc, în scop comercial, până la 31 decembrie 2030".

 
 
Senatorii au adoptat, miercuri, un proiect iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae, care prevede interdicţia cu caracter temporar a scoaterii din ţară a unor produse provenite din activităţi agricole şi de exploatare forestieră din România, cei care încalcă aceste dispoziţii riscând închisoarea de la 5 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

Potrivit iniţiatorului, "se interzice scoaterea din ţară a produselor de masă lemnoasă constând: în buştean, lemn rotund, cherestea şi lemn de foc, în scop comercial, până la 31 decembrie 2030".

De asemenea, "se interzice scoaterea din ţară în scop comercial a cerealelor şi plantelor oleaginoase, precum şi a produselor rezultate din prelucrarea acestora, până la noua recoltă din anul 2020. Dispoziţiile legii se aplică şi produselor agroalimentare contractate pentru comercializare în afara României, indiferent de stadiul de producţie sau transport al acestora, dacă nu au părăsit teritoriul României, la data intrării în vigoare a prezentei legi".


Conform proiectului de act normativ, bunurile care fac obiectul acestor infracţiuni se confiscă.

Şerban Nicolae a declarat în cadrul dezbaterilor că măsurile prevăzute de proiectul de act normativ sunt necesare atât în perioada stării de urgenţă, cât şi în perioada următoare, pentru "protejarea unor interese legitime ale populaţiei şi economiei României, prin interzicerea scoaterii din ţară, în scop comercial, a unor produse agroalimentare la care cantităţile existente sau preconizate, raportate la necesităţile de consum intern, sunt deficitare".

"Am propus interzicerea scoaterii din ţară a masei lemnoase în regimul stabilit pentru contrabandă. Propunerea de amendament făcută de senatorul USR Goţiu, prin care să înlocuim scoaterea din ţară cu interzicerea exportului, vine pe aceeaşi filieră a unei scamatorii penibile prin care de fapt nu interzicem nimic (...). Produsele de masă lemnoasă să fie considerate în categoria produselor pentru care se interzice, pe o perioadă de zece ani, scoaterea din ţară", a mai precizat Nicolae.

În replică, senatorul PNL Daniel Fenechiu a arătat că o asemenea măsură prevăzută în proiectul aflat în discuţie nu este altceva decât una prin care PSD încearcă să blocheze acţiunile Guvernului Orban.

"Noi credem că o asemenea măsură, să interzici exportul de lemne până în 2030, să interzici exportul de cereale, fără ca în prealabil să ai un studiu de fezabilitate, fără să cunoşti nişte date privind consumul din România, nu este nimic altceva decât o nouă măsură prin care PSD, care deţine controlul în Senat, încearcă să blocheze acţiunile Guvernului Orban, din aceste motive senatorii PNL vor vota împotriva acestui proiect de lege", a spus Fenechiu.

Proiectul face parte din categoria legilor organice, Senatul este prima Cameră sesizată.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3207 / 5131
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...