ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

OUG de modificare a Legii privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în economie, adoptată în Senat

07 Aprilie 2021   |   Agerpres

OUG 166/2020 înlocuieşte în cuprinsul Legii 173/2020 sintagma "participaţiile statului" cu expresia "acţiunile deţinute de stat".

 
 
Senatorii au aprobat, marţi, în urma reexaminării solicitate de preşedintele Iohannis, OUG 166/2020 pentru modificarea Legii 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică.
 
Votul a fost reluat marţi, după ce în şedinţa din 29 martie, OUG 166/2020 nu a întrunit numărul necesar de voturi (69) nici pentru adoptare, nici pentru respingere.
 
OUG 166/2020 înlocuieşte în cuprinsul Legii 173/2020 sintagma "participaţiile statului" cu expresia "acţiunile deţinute de stat".
 
Potrivit OUG 166/2020, Legea 173/2020 se modifică, astfel că "se interzice, pentru o perioada de 2 ani, înstrăinarea acţiunilor deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale, la instituţiile de credit precum şi la orice alta societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de capital social deţinută" şi "se suspendă, pentru o perioadă de 2 ani, orice operaţiuni privind înstrăinarea acţiunilor deţinute de statul la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la alte societăţi la care statul are calitatea de acţionar, aflate în curs de realizare".
 
Actul normativ al Guvernului a fost iniţial respins de Parlament, în octombrie 2020, iar preşedintele Iohannis a solicitat în decembrie 2020 reexaminarea proiectului de respingere a OUG 166/2020.
 
"Din perspectiva consecinţelor pe care, de principiu, adoptarea unei legi de respingere a unei ordonanţe de urgenţă le implică şi ţinând seama de obiectul de reglementare al Ordonanţei de urgenţă nr. 166/2020, este necesar ca Parlamentul să reanalizeze soluţia de respingere a acesteia, prin raportare la necesităţile care au impus adoptarea acestui act normativ de către Guvern, şi anume protejarea interesului statului în domeniul societăţilor la care deţine calitatea de acţionar şi dezvoltarea acestor operatori economici în condiţii de eficienţă şi profitabilitate", se arată în cererea de reexaminarea preşedintelui.
 
Şeful statului precizează că adoptarea ordonanţei "a fost motivată de Guvern şi de necesitatea contracarării consecinţelor generate de Legea nr. 173/2020 asupra planurilor de restructurare elaborate de operatori care au în derulare ajutoare de stat, precum Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. sau Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM S.A".
 
"În acest context, considerăm necesar ca, în cadrul reexaminării legii, Parlamentul să analizeze şi să stabilească şi efectele pe care le va produce respingerea OUG nr. 166/2020 asupra calităţii de beneficiar de ajutor de stat al companiilor vizate, dar şi asupra capacităţii de producţie şi/sau serviciilor oferite de aceşti operatori economici, în termen de standarde, costuri sau chiar disponibilitate, în lipsa unei posibilităţi de utilizare în condiţii de maximă eficienţă a ajutorului de stat deja acordat sau care va fi acordat în decursul perioadei de doi ani, pentru care Legea nr. 173/2020 a stabilit interdicţiile", se mai arată în cererea de reexaminare adresată Parlamentului de Iohannis.
 
Ordonanţa va fi reexaminată şi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2293 / 5247
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Semne de redresare: CMS European M&A Outlook 2025 | Piața de fuziuni și achiziții din Europa prezintă semne de redresare, ECE înregistrează o creștere în valoarea tranzacțiilor. Horea Popescu, Managing Partner CMS Romania si Coordonator Corporate M&A în ECE: ”Această revenire sugerează că, în ciuda așteptărilor diferite, Europa Centrală și de Est este văzută din ce în ce mai mult ca o piață promițătoare pentru fuziuni și achiziții, cu un puternic potențial de creștere”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...