ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

OUG de modificare a Legii privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în economie, adoptată în Senat

07 Aprilie 2021   |   Agerpres

OUG 166/2020 înlocuieşte în cuprinsul Legii 173/2020 sintagma "participaţiile statului" cu expresia "acţiunile deţinute de stat".

 
 
Senatorii au aprobat, marţi, în urma reexaminării solicitate de preşedintele Iohannis, OUG 166/2020 pentru modificarea Legii 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică.
 
Votul a fost reluat marţi, după ce în şedinţa din 29 martie, OUG 166/2020 nu a întrunit numărul necesar de voturi (69) nici pentru adoptare, nici pentru respingere.
 
OUG 166/2020 înlocuieşte în cuprinsul Legii 173/2020 sintagma "participaţiile statului" cu expresia "acţiunile deţinute de stat".
 
Potrivit OUG 166/2020, Legea 173/2020 se modifică, astfel că "se interzice, pentru o perioada de 2 ani, înstrăinarea acţiunilor deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale, la instituţiile de credit precum şi la orice alta societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de capital social deţinută" şi "se suspendă, pentru o perioadă de 2 ani, orice operaţiuni privind înstrăinarea acţiunilor deţinute de statul la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la alte societăţi la care statul are calitatea de acţionar, aflate în curs de realizare".
 
Actul normativ al Guvernului a fost iniţial respins de Parlament, în octombrie 2020, iar preşedintele Iohannis a solicitat în decembrie 2020 reexaminarea proiectului de respingere a OUG 166/2020.
 
"Din perspectiva consecinţelor pe care, de principiu, adoptarea unei legi de respingere a unei ordonanţe de urgenţă le implică şi ţinând seama de obiectul de reglementare al Ordonanţei de urgenţă nr. 166/2020, este necesar ca Parlamentul să reanalizeze soluţia de respingere a acesteia, prin raportare la necesităţile care au impus adoptarea acestui act normativ de către Guvern, şi anume protejarea interesului statului în domeniul societăţilor la care deţine calitatea de acţionar şi dezvoltarea acestor operatori economici în condiţii de eficienţă şi profitabilitate", se arată în cererea de reexaminarea preşedintelui.
 
Şeful statului precizează că adoptarea ordonanţei "a fost motivată de Guvern şi de necesitatea contracarării consecinţelor generate de Legea nr. 173/2020 asupra planurilor de restructurare elaborate de operatori care au în derulare ajutoare de stat, precum Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. sau Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM S.A".
 
"În acest context, considerăm necesar ca, în cadrul reexaminării legii, Parlamentul să analizeze şi să stabilească şi efectele pe care le va produce respingerea OUG nr. 166/2020 asupra calităţii de beneficiar de ajutor de stat al companiilor vizate, dar şi asupra capacităţii de producţie şi/sau serviciilor oferite de aceşti operatori economici, în termen de standarde, costuri sau chiar disponibilitate, în lipsa unei posibilităţi de utilizare în condiţii de maximă eficienţă a ajutorului de stat deja acordat sau care va fi acordat în decursul perioadei de doi ani, pentru care Legea nr. 173/2020 a stabilit interdicţiile", se mai arată în cererea de reexaminare adresată Parlamentului de Iohannis.
 
Ordonanţa va fi reexaminată şi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2515 / 5469
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...