
UE revizuieşte Directiva privind agenţii cancerigeni şi mutageni pentru îmbunătăţirea protecţiei lucrătorilor
22 Septembrie 2020
AgerpresPotrivit Comisiei Europene, anual, în UE sunt identificate aproximativ 120.000 de cazuri de cancer profesional ca urmare a expunerii la agenţi cancerigeni la locul de muncă, fapt care duce la aproximativ 80.000 de decese pe an.
Comisia Europeană a propus, marţi, limitarea expunerii lucrătorilor la substanţele chimice cancerigene, prin cea de-a patra revizuire a Directivei privind agenţii cancerigeni şi mutageni care stabileşte valori-limită noi sau revizuite pentru trei substanţe importante: acrilonitril, compuşi de nichel şi benzen, informează un comunicat de presă.
Potrivit Comisiei Europene, anual, în UE sunt identificate aproximativ 120.000 de cazuri de cancer profesional ca urmare a expunerii la agenţi cancerigeni la locul de muncă, fapt care duce la aproximativ 80.000 de decese pe an.
Estimările arată că mai mult de 1,1 milioane de lucrători dintr-o gamă largă de sectoare vor beneficia de o protecţie îmbunătăţită datorită noilor norme. Propunerea de astăzi este prima iniţiativă legată de angajamentul Comisiei de a lupta împotriva cancerului în cadrul viitorului Plan european de luptă împotriva cancerului.
"Cancerul este cauza a jumătate dintre decesele profesionale. Actualizarea de astăzi a Directivei privind agenţii cancerigeni şi mutageni este una dintre primele etape ale planului nostru ambiţios de luptă împotriva cancerului. Aceasta arată că suntem hotărâţi să acţionăm şi că nu vom face compromisuri în ceea ce priveşte sănătatea lucrătorilor. În contextul crizei sanitare majore cauzate de Covid-19, ne vom înteţi eforturile pentru a ne asigura că lucrătorii europeni sunt protejaţi", a declarat comisarul pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit.
"Astăzi facem un pas important pentru a-i proteja pe lucrătorii noştri de expunerea la substanţe periculoase la locul de muncă şi pentru a demara activitatea în cadrul viitorului nostru Plan european de luptă împotriva cancerului", a declarat la rândul său comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides.
Directiva privind agenţii cancerigeni şi mutageni este actualizată periodic în conformitate cu noile dovezi ştiinţifice şi date tehnice. Ultimele trei actualizări au abordat expunerea lucrătorilor la 26 de substanţe chimice. Propunerea de marţi adaugă limite de expunere profesională noi sau revizuite pentru următoarele substanţe: acrilonitril (limită nouă); compuşi de nichel (limită nouă) şi benzen (limită de jos revizuită).
Introducerea unor limite de expunere profesională noi sau revizuite pentru acrilonitril, compuşi de nichel şi benzen va aduce avantaje clare pentru lucrători. Cazurile de cancer profesional şi de alte boli grave profesionale vor fi prevenite, îmbunătăţindu-se astfel sănătatea şi calitatea vieţii. De asemenea, propunerea va aduce beneficii întreprinderilor prin reducerea costurilor cauzate de cancerul şi de bolile profesionale, cum ar fi costurile legate de absenteism şi de plata asigurărilor. Propunerea Comisiei va fi discutată de Parlamentul European şi de Consiliu.
Îmbunătăţirea în continuare a protecţiei lucrătorilor împotriva cancerului profesional este cu atât mai importantă cu cât, potrivit EU-OSHA, cancerul este prima cauză a mortalităţii profesionale în UE: 52% din decesele anuale legate de locul de muncă sunt atribuite în prezent cancerului profesional, în comparaţie cu 24% atribuite bolilor circulatorii, 22% atribuite altor boli şi 2% atribuite vătămărilor.
Această iniţiativă este cea de a patra revizuire a Directivei privind agenţii cancerigeni şi mutageni. În ultimii ani, Comisia a propus trei iniţiative de modificare a acestui act legislativ. Aceste trei iniţiative au fost adoptate de Parlamentul European şi de Consiliu în decembrie 2017, în ianuarie 2019 şi în iunie 2019 şi au vizat 26 de substanţe.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3190 / 5490 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...