ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Vass Lawyers: A fost adoptată Strategia naționala în domeniul achizițiilor publice 2023—2027

24 Iulie 2023   |   Vass Lawyers

SNAP este un document de politica publica care include obiectivele Guvernului privind continuarea reformei sistemului national de achizitii publice in perioada 2023 – 2027.

 
 
In M.Of. nr. 540 si M.Of. nr. 540 bis din data de 16 iunie 2023 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 554/2023 pentru aprobarea Strategiei nationale in domeniul achizitiilor publice 2023-2027 (SNAP).

ANAP, ministerele si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale au obligatia de a duce la indeplinire actiunile specifice domeniului lor de activitate prevazute in Planul de actiune care face parte integranta din SNAP. Monitorizarea si evaluarea implementarii SNAP se realizeaza de catre ANAP.

SNAP este un document de politica publica care include obiectivele Guvernului privind continuarea reformei sistemului national de achizitii publice in perioada 2023 – 2027. Guvernul si-a propus astfel continuarea reformei in domeniul achizitiilor publice, initiata prin aprobarea Strategiei Nationale in domeniul Achizitiilor Publice 2015 – 2020.


Documentul a fost construit in trei sectiuni care vizeaza in principal prezentarea contextului, a obiectivelor si a modului in care se va monitoriza si evalua implementarea si impactul strategiei.

Prima sectiune prezinta elementele de context si justificarea elaborarii strategiei, cu sublinierea principalelor probleme identificate de grupul de lucru dedicat al ANAP si constituit in iulie 2020.

Cea de-a doua sectiune este dedicata obiectivelor de continuare a reformei sistemului national de achizitii publice.

OBIECTIVUL GENERAL asumat vizeaza promovarea utilizarii achizitiilor publice drept instrument strategic pentru a contribui la rezilienta si redresarea economica a Romaniei, inclusiv prin asigurarea beneficiilor sociale, de mediu si a celor generate de inovare si prin asigurarea accesului crescut al Intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-urilor) la piata achizitiilor publice.

Acesta este divizat in cinci obiective specifice pentru care SNAP prevede adoptarea unui set  de programe (directii de actiune).

Obiectivul specific 1 – Achizitii publice strategice

SNAP preconizeaza, de exemplu, urmatoarele actiuni principale:

→    asigurarea beneficiilor globale ale achizitiilor publice strategice prin actiuni cum ar fi (i) infiintarea unui centru de competente in materie de achizitii publice sustenabile si de inovare in cadrul ANAP sau (ii) elaborarea si implementarea unui program anual de conferinte/seminarii cu implicarea mediului academic si a mediului de afaceri, etc.;
→    asigurarea beneficiilor privind protectia mediului prin actiuni de tipul: (i) abrogarea Legii nr. 69/2016 privind achizitiile publice verzi si modificarea si completarea legislatiei achizitiilor publice in acest sens sau (ii) elaborarea si adoptarea unui Plan national de achizitii publice ecologice, etc.;
→    asigurarea beneficiilor sociale prin actiuni cum ar fi: (i) clarificarea cadrului legislativ si actualizarea legislatiei caduce; sau (ii) elaborarea si aprobarea unui Plan national pentru achizitii publice responsabile social.
→    asigurarea beneficiilor privind inovarea prin actiuni cum ar fi: (i) infiintarea unei platforme de dialog strategic cu sectorul privat, inclusiv prin crearea unui catalog online de solutii inovatoare pentru promovarea achizitiilor inovatoare; (ii) infiintarea unui centru pilot de inovare in domeniul achizitiilor publice, cu rol de Broker de Inovare in evaluarea fezabilitatii solutiilor propuse a fi implementate prin realizarea de achizitii publice de invocare, etc.;
→    asigurarea accesului IMM-urilor la pietele de achizitii publice prin actiuni cum ar fi implementarea unei platforme de dialog intre reprezentantii sectorului public si a IMM-urilor, continuarea simplificarii legislatiei si dezvoltarea in continuare a unor documentatii standard.

Obiectivul specific 2 – Achizitii publice centralizate


Pentru indeplinirea acestui obiectiv, SNAP prevede printre directiile de actiune (i) infiintarea a patru noi Unitati Centralizate de Achizitii pana la sfarsitul anului 2025 si (ii) actiuni de facilitare a comunicarii interinstitutionale si cresterea accesului la achizitii centralizate.

Obiectivul specific 3 – Transparenta in achizitii publice

Pentru consolidarea increderii in sistemul de achizitii publice din Romania prin cresterea transparentei procesului de achizitii publice, unele dintre cele mai interesante si utile actiuni propuse sunt (i) consolidarea tuturor reglementarilor aplicabile prevazute in diferite acte normative cu toate modificarile si completarile ulterioare si (ii) elaborarea unor noi documentatii standard de atribuire.

Obiectivul specific 4 – Profesionalizarea

Potrivit SNAP, acest obiectiv specific se va realiza prin actiuni cum ar fi: (i) modificarea si completarea O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ pentru introducerea unei functii publice de conducere specifice in domeniul achizitiilor publice,  (ii) modificarea si completarea O.U.G. nr. 13/2015 pentru infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice pentru clarificarea functiei de initiere si elaborare a documentelor de politica publica in domeniul profesionalizarii achizitiilor publice,  (iii) modificarea ordinului Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale nr. 1832/2011 privind aprobarea Clasificarii ocupatiilor din Romania – nivel de ocupatie (sase caractere), pentru introducerea ocupatiei de Manager achizitii publice.

Totodata, se urmareste profesionalizarea profesionalizarea personalului implicat in derularea procedurilor de achizitii publice inclusiv prin (i) infiintarea unei structuri dedicate la nivelul ANAP pentru profesionalizarea in domeniul achizitiilor publice, (ii) dezvoltarea si implementarea unui program structurat de formare pentru functionarii publici debutanti care intra in domeniul achizitiilor publice cu o combinatie de formare in afara locului de munca si stagii de practica si (iii) consolidarea formarii judecatorilor cu privire la abordarea contestatiilor in materia achizitiilor publice.

Obiectivul specific 5 – Monitorizare, supervizare si control

SNAP prevede inter alia, (i) revizuirea Legii nr. 101/2016 pentru a asigura comunicarea deciziilor pronuntate de tribunale catre ANAP, (ii) implementarea in cadrul SEAP a formularelor electronice standard pentru publicarea anunturilor in domeniul achizitiilor publice (e-Forms), si a functionalitatilor care sa permita inregistrarea datelor cu privire la achizitiile care includ criterii sociale, de mediu sau privind inovarea, precum si a celor cu privire la IMM-urile care activeaza in calitate de subcontractant in cadrul contractelor de achizitie publica, inclusiv valoarea totala a activitatilor subcontractate, (iii) asigurarea interconectarii si interoperabilitatii SEAP cu alte baze de date si sisteme (de exemplu, Oficiul National al Registrului Comertului, Agentia Nationala de Integritate, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, ANAP, CNSC, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justitiei (MJ), ONAC, etc.) sau (iv) implementarea unei platforme informatice destinata analizei solutiilor pronuntate in deciziile CNSC si ale instantelor cu privire la contestatiile referitoare la procesele de achizitii publice, pentru a identifica erorile sistemice si masurile asociate.

Ultima sectiune este dedicata implementarii SNAP si vizeaza:

→    implicatii bugetare si sursele de finantare;
→    implicatii asupra cadrului juridic cu indicarea actelor normative care vor fi abrogate sau vor suferi modificari, cel mai important aspect fiind sublinierea faptului ca este necesara elaborarea si adoptarea unui act normativ care va avea ca scop consolidarea tuturor reglementarilor aplicabile in domeniul achizitiilor publice.

In anexa la SNAP se regaseste, pentru fiecare obiectiv specific in parte, un plan de actiune cu termene de realizare clare, institutii responsabile/colaboratoare, rezultate asteptate, indicatori de rezultat si monitorizare si evaluare.

Continutul integral al Strategiei Nationale in Domeniul Achizitiilor Publice 2023-2027 poate fi consultat aici.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 424 / 5143
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...