ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Adrian Mititelu, condamnat la 5 ani de închisoare pentru evaziune fiscală; decizia nu este definitivă

14 Ianuarie 2021   |   AGERPRES

Procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pe Adrian Mititelu pentru că ar fi iniţiat şi constituit, în anul 2003, un grup infracţional organizat care a activat până în anul 2006, la care au aderat şi ceilalţi inculpaţi, scopul asumat fiind comiterea în formă continuată de infracţiuni prin intermediul societăţilor comerciale din grupurile de firme MAXITEC, respectiv Regional Media din judeţul Dolj.

 
 
Tribunalul Dolj l-a condamnat pe patronul echipei FC U Craiova 1948, Adrian Mititelu, la 5 ani de închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată.

Decizia instanţei nu este definitivă şi a fost dată miercuri în dosarul în care Adrian Mititelu, împreună cu Ştefan Ionescu, Gheorghe Joavină, Gigi Cristian Oprea, Iancu Crăciunoiu, Gigel Preoteasa, Nuţi Claudia Negru (fosta Preoteasa), Daniel Roşianu şi Fănel Trandafir, a fost trimis în judecată de DIICOT în 2014 pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare a banilor şi folosire cu rea credinţă a bunurilor societăţii.

Instanţa i-a achitat pe inculpaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire grup infracţional organizat, spălare de bani şi folosirea cu rea credinţă a bunurilor societăţii şi i-a obligat la plata prejudiciului adus statului în sumă totală de 18.607.330 lei, la care se adaugă accesoriile fiscale calculate de la data producerii prejudiciului până la data achitării integrale a sumei datorate. Din această sumă, Adrian Mititelu şi Gheorghe Sorin Joavină sunt obligaţi, în solidar, la plata sumei de 18.240.910 lei.


"Condamnă pe inculpatul Mititelu Adrian Marin la pedepsa de 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată, (...) interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, pe o durată de 4 ani, după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale, (...) interzice inculpatului dreptul de a fi fondator, administrator, director sau reprezentant legal la societăţile comerciale", se arată în decizia instanţei.

Întrucât patronul clubului din Liga a II-a de fotbal FC U Craiova 1948, Adrian Mititelu, a fost condamnat, în noiembrie 2020, de Curtea de Apel Craiova la 3 ani de închisoare pentru evaziune fiscală, pedeapsă executată în regim de detenţie, Tribunalul Dolj a contopit pedepsele.

"Constată că infracţiunea pe care a judecat-o în prezenta cauză este concurentă cu infracţiunea cu privire la care i s-a aplicat pedeapsa de 3 ani închisoare prin sentinţa penală definitivă dată pe 5.11.2020 de Curtea de Apel Craiova. În baza art. 36 alin.1 raportat la art. 34 alin. 1 lit.b din Codul penal din 1969 contopeşte pedepsele principale aplicate inculpatului prin prezenta sentinţă şi prin sentinţa penală definitivă prin decizia penală nr.1.364/5.11.2020 pronunţată de Curtea de Apel Craiova, inculpatul Mititelu Adrian Marin urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 5 ani închisoare", se mai arată în decizia Tribunalului Dolj.

Instanţa menţine măsura asiguratorie a sechestrului pe bunurile inculpaţilor dispusă de procurorii DIICOT prin ordonanţa din 29 august 2013.

Procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pe Adrian Mititelu pentru că ar fi iniţiat şi constituit, în anul 2003, un grup infracţional organizat care a activat până în anul 2006, la care au aderat şi ceilalţi inculpaţi, scopul asumat fiind comiterea în formă continuată de infracţiuni prin intermediul societăţilor comerciale din grupurile de firme MAXITEC, respectiv Regional Media din judeţul Dolj.

Potrivit DIICOT, în perioada 2003 - 2006, inculpaţii au evidenţiat în contabilitatea societăţilor comerciale pe care le administrau sau la care erau acţionari/asociaţi atât cheltuieli care nu au avut la baza operaţiuni reale, cât şi operaţiuni fictive.

Totodată, aceştia au omis evidenţierea în aceste documente a unor operaţiuni comerciale efectuate şi a unor venituri realizate.

Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului a fost evaluat la 23.414.211 lei (echivalentul a 5,32 milioane euro).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2166 / 4448
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...