ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bitdefender a asistat Poliţia Română într-o operaţiune transfrontalieră de destructurare a unei grupări autohtone de criminalitate online

19 Noiembrie 2020   |   Agerpres

În urma colaborării dintre Poliţia Română şi Bitdefender, au fost descoperite 3.000 de fişiere malware modificate, fişiere folosite pentru lansarea unor atacuri informatice în întreaga lume, inclusiv în România.

 
 
Bitdefender a asistat Poliţia Română într-o operaţiune transfrontalieră de destructurare a unei grupări autohtone de criminalitate online care vindea ameninţări informatice avansate, conform unui comunicat al companiei.
 
"Bitdefender a anunţat că, în urma colaborării cu Poliţia Română, DIICOT, FBI, cu sprijin din partea Europol şi Eurojust, a fost anihilată o grupare de criminalitate informatică din România, specializată în crearea, dezvoltarea şi comercializarea unor ameninţări informatice capabile să eludeze soluţiile de securitate instalate pe dispozitivele infectate, denumite crypter", se menţionează în comunicat.
 
Serviciile furnizate de către infractori ofereau celor interesaţi să orchestreze atacuri mai avansate posibilitatea de a modifica fişiere periculoase astfel încât să nu fie detectate de soluţiile de securitate, inclusiv tutoriale video care să ajute la infectarea ţintei cât mai eficient. În schimbul serviciilor, gruparea cerea clienţilor de pe platforme dedicate criminalităţii informatice între 40 şi 150 de dolari.
 
"Migrarea unor atacatori informatici de la scrierea tuturor componentelor necesare unui atac informatic la închirierea de la terţi a unor servicii necesare dezvoltării reprezintă o evoluţie recentă a fenomenului infracţional de pe internet. Astfel, avantajul acestei practici e că furnizorii de ameninţări informatice se pot dedica exclusiv pe acele componente pe care le stăpânesc cel mai bine, fără să mai piardă timp cu dobândirea cunoştinţelor necesare împachetării lor într-o formă finală. Pentru toate părţile implicate, profiturile se generează mai uşor, ameninţările sunt generate mai rapid, ceea ce duce la un model de business extrem de atractiv", precizează reprezentanţii Bitdefender.
 
Echipa DRACO din cadrul Bitdefender, specializată în investigaţii şi remediere a atacurilor informatice, a pus la dispoziţia autorităţilor telemetria companiei şi expertiza sa tehnică, analizând ameninţările informatice din acest caz şi identificând familiile de malware ce foloseau aceste servicii pentru a rămâne nedetectate de protecţia instalată pe dispozitiv, cunoscute în mediul online drept CyberSeal şi Data Protector.
 
"Arestarea suspecţilor şi destructurarea unor astfel de grupări este o nouă lovitură dură dată criminalităţii informatice şi una dintre multiplele operaţiuni transfrontaliere din ultimii ani în care Bitdefender a lucrat alături de instituţii de aplicare a legii din toată lumea, precum FBI, Europol, Interpol sau DEA. Asemenea reuşite ne apropie cu încă un pas de misiunea noastră de zi cu zi de a face internetul un mediu cât mai sigur", au declarat reprezentanţii Bitdefender.
 
Bitdefender este o companie de securitate informatică cu activitate la nivel global, care furnizează soluţii de protecţie împotriva ameninţărilor complexe către 500 de milioane de utilizatori din peste 150 de ţări. Încă din anul 2001, Bitdefender a dezvoltat tehnologii recunoscute la nivel internaţional destinate securităţii pentru familii şi corporaţii şi a devenit un furnizor de încredere pentru protecţia terminalelor şi infrastructurilor companiilor. În prezent, tehnologiile Bitdefender sunt prezente în 38% dintre soluţiile de securitate de pe piaţă.
 
Conform unui comunicat al DIICOT, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii informatice şi procurorii DIICOT efectuează, joi, patru percheziţii domiciliare la hackeri români, acuzaţi că au creat şi vândut servicii informatice de tipul "crypter", care oferă posibilitatea utilizatorilor de a modifica fişiere de tip malware, astfel încât acestea să nu fie detectate de către aplicaţiile de tip antivirus.
 
În urma colaborării dintre Poliţia Română şi Bitdefender, au fost descoperite 3.000 de fişiere malware modificate, fişiere folosite pentru lansarea unor atacuri informatice în întreaga lume, inclusiv în România.
 
Percheziţiile au loc în cadrul Operaţiunii "Invoke" - o investigaţie transnaţională, desfăşurată în colaborare cu FBI, cu sprijin din partea Europol şi Eurojust.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2285 / 4457
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...