ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisarul european pentru apărare: UE trebuie să preia treptat capacitățile de apărare asumate anterior de SUA

03 Iunie 2025   |   Agerpres

Comisarul lituanian a insistat că SUA au spus clar că își vor concentra atenția militară asupra regiunii indo-pacifice, deși, în opinia sa, retragerea trupelor americane din Europa 'nu va avea loc mâine'.

 
 
Comisarul european pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius, a afirmat marți, la Haga, în cadrul unei conferințe despre apărarea europeană, că Uniunea Europeană va trebui să preia treptat capacitățile de apărare pe care le acopereau Statele Unite pe teritoriul său și să evite un divorț 'haotic' de Washington, transmite EFE.

'Ceea ce avem cu adevărat nevoie este să revenim la un acord rațional cu privire la aplicarea împărțirii treptate a responsabilităților cu Statele Unite, nu un divorț furios, un divorț haotic mâine', a declarat Kubilius la Haga, care va găzdui în perioada 24-26 iunie un summit NATO.

Comisarul lituanian a insistat că SUA au spus clar că își vor concentra atenția militară asupra regiunii indo-pacifice, deși, în opinia sa, retragerea trupelor americane din Europa 'nu va avea loc mâine'.


În orice caz, el a considerat că UE trebuie să se pregătească din punct de vedere material pentru 'înlocuirea' capacităților SUA și a recunoscut că aceasta 'va cere timp'.

'Singura formă de a menține relații bune și raționale cu Statele Unite în materie de apărare este să le prezentăm planurile noastre, foarte clare, despre cum vom înlocui capacitățile lor (...) și nu să le acuzăm de trădare sau să ne plângem că ne uită, lucru care se întâmplă uneori', a subliniat comisarul european.

Kubilius a explicat că, atunci când vorbește despre pregătirea materială, UE trebuie să țină cont de factori precum cererea și oferta, dar și de resursele financiare și mobilitatea militară.

'Ceea ce încercăm să facem acum este să construim o imagine a ceea ce numim cerere agregată, ceea ce avem nevoie, ca europeni, pentru a fi pregătiți să ne apărăm și să descurajăm', a indicat el.

Această cerere agregată va fi bazată pe obiectivele de capacitate ale NATO. Miniștrii aliați ai apărării speră ca acești parametri să fie aprobați oficial într-o reuniune la Bruxelles, joi, însă din motive de securitate, ei nu vor fi făcuți publici.

Conform lui Kubilius, aceste noi obiective de capacitate vor fi 'cu 30% mai mari decât cele anterioare'. Având însă în vedere că cele anterioare nu au fost îndeplinite în totalitate, 'diferența între ceea ce avem nevoie și ceea ce avem acum este de aproximativ 50% și, desigur, asta costă bani', a precizat el.

Comisarul european pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius, a menționat mai multe rapoarte ale unor centre de studii care sugerează că înlocuirea resurselor pe care SUA le furnizează în prezent Europei ar reprezenta aproximativ o mie de miliarde de dolari suplimentari pe parcursul mai multor ani, precum și 300.000 de trupe suplimentare.

Comisia Europeană a propus stimularea investițiilor în apărare pe teritoriul UE cu 800 de miliarde de euro suplimentari în următorii patru ani, grație unor inițiative precum SAFE, care prevede împrumuturi de 150 de miliarde de euro pentru revitalizarea industriei militare comunitare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 62 / 4754
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
O nouă abordare pe piața avocaturii de business | Mihai Dudoiu și echipa Legal Ground construiesc o alternativă flexibilă la marile case de avocatură, propunând un model colaborativ și antreprenorial. „Legal hub” inovator, ce oferă servicii specializate în finanțări, tranzacții și litigii printr-o structură circulară, în care profesioniștii lucrează „la masa rotundă” pentru a oferi clienților soluții adaptate proiectelor lor
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...