ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dosar angajări fictive | Directorul Administraţiei Bazinale a Apelor Prut-Bârlad, urmărit penal de DNA

26 Aprilie 2021   |   Agerpres

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupţie au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de mai mulţi suspecţi, în legătură cu demersurile făcute la angajarea fictivă a două persoane la primăria comunei Vatra Moldoviţei (judeţul Suceava), în scopul de a le detaşa, cu încălcarea prevederilor legale, la Administraţia Bazinală de Apă (ABA) "Prut-Bârlad".

 
 
Petru Avram, director al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) "Prut-Bârlad", a fost pus sub acuzare de DNA pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de folos necuvenit pentru altul, dintre care una în formă continuată, în dosarul angajărilor fictive.
 
Punerea acestuia sub acuzare vine după ce publicaţia Recorder a dezvăluit că la instituţia condusă de Petru Avram, vicepreşedinte PNL Iaşi, a fost angajată la departamentul care se ocupă de apărarea împotriva inundaţiilor o tânără, Simona Iancu, care a fost patru ani chelneriţă la un bar din Iaşi. Într-o înregistrare apărută în spaţiul public, tânăra susţinea că a terminat facultatea de Chimie, însă nu a reuşit să răspundă la întrebări simple, cum ar fi care este malul stâng sau malul drept al unui râu.
 
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupţie au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de mai mulţi suspecţi, în legătură cu demersurile făcute la angajarea fictivă a două persoane la primăria comunei Vatra Moldoviţei (judeţul Suceava), în scopul de a le detaşa, cu încălcarea prevederilor legale, la Administraţia Bazinală de Apă (ABA) "Prut-Bârlad".
 
Astfel, s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de:
 
* Petru Avram, director al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) "Prut-Bârlad", în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de folos necuvenit pentru altul, dintre care una în formă continuată (2 acte materiale săvârşite atât sub forma autoratului cât şi a complicităţii).
 
* Virgil Saghin, primar al comunei Vatra Moldoviţei - două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de folos necuvenit pentru altul, dintre care una în formă continuată (2 acte materiale).
 
* Gabriel Niga, viceprimar al comunei Vatra Moldoviţei cu atribuţii de primar la data faptei - abuz în serviciu cu obţinere de folos necuvenit pentru altul, în formă continuată (2 acte materiale).
 
* Ana Boca, secretar general al primăriei comunei Vatra Moldoviţei - abuz în serviciu cu obţinere de folos necuvenit pentru altul, în formă continuată (2 acte materiale) şi complicitate la abuz în serviciu.
 
* Simona Elena Iancu şi Stelian Meţler, personal contractual, angajaţi succesiv la primăria Vatra Moldoviţei, ulterior detaşaţi la ABA "Prut-Bârlad", acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
 
Conform DNA, la data de 16 decembrie 2020, Simona Iancu a fost numită în funcţia de administrator public în cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Vatra Moldoviţei, iar la data de 22 decembrie 2020, din acea funcţie, a fost detaşată ca inginer în cadrul ABA "Prut-Bârlad" Iaşi.
 
"Din cercetările efectuate în cauză până în acest moment, reiese că angajarea lui Iancu Elena-Simona la Primăria comunei Vatra Moldoviţei ar avea un caracter fictiv, în sensul că, cei trei suspecţi, primarul Saghin Virgil, secretara generală a comunei Boca Ana şi directorul ABA "Prut-Bârlad" Avram Petru, dar şi beneficiara demersurilor, suspecta Iancu Simona-Elena, ar fi avut de la început reprezentarea că aceasta din urmă nu va activa în cadrul Primăriei comunei Vatra Moldoviţei, că angajarea acesteia ar fi doar rezultatul unor favoruri şi că ar servi doar ca bază aparent legală pentru promovarea, prin detaşare, în funcţia urmărită de la început, respectiv cea din cadrul ABA "Prut-Bârlad" Iaşi. A reieşit că Iancu Simona-Elena nu ar fi desfăşurat nici măcar o oră de muncă la Primăria comunei Vatra Moldoviţei, că documentele necesare angajării acesteia la primărie fie ar lipsi, fie ar fi fost întocmite retroactiv şi fără respectarea normelor legale, şi că nu i s-ar fi întocmit nici fişa postului (asimilat cu contractul de management în cazul administratorului public) la momentul când a fost numită. În plus, aproape simultan cu angajarea ar fi început demersurile pentru detaşare, în condiţiile în care experienţa ori capacitatea profesională a acesteia nu aveau nimic în comun cu postul ocupat la primărie şi nici cu cel pentru care a solicitat detaşarea la ABA Prut-Bârlad", spune DNA.
 
Procurorii susţin că Petru Avram, Virgil Saghin şi Ana Boca, fiecare în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi încălcat, cu intenţie, mai multe dispoziţii legale (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii), fiind sprijiniţi de suspecta Simona Iancu.
 
Printr-o schemă similară, Stelian Meţler a fost angajat la data de 22 iunie 2020 într-o funcţie de personal contractual la Primăria comunei Vatra Moldoviţei, iar la data de 1 iulie 2020, din acea funcţie, a fost detaşat pentru şase luni ca inginer în cadrul ABA "Prut-Bârlad" Iaşi.
 
Mai mult, după detaşare, directorul Petru Avram ar fi dispus delegarea lui Stelian Meţler la un alt compartiment faţă de cel pentru care se aprobase detaşarea, pentru a-i asigura confortul profesional dorit. După cele şase luni prevăzute în contract, detaşarea avea să fie prelungită.
 
"Faptele descrise ar fi determinat obţinerea de foloase necuvenite de către Iancu Simona-Elena şi Meţler Stelian, constând în remuneraţiile şi alte drepturi salariale încasate de aceştia în cadrul ABA Prut-Bârlad, pe perioada detaşării şi, respectiv a prelungirii acesteia, sume ce se constituie ca prejudiciu în dauna ABA Prut-Bârlad Iaşi. De asemenea, ar fi fost vătămate interesele legale ale Primăriei Vatra Moldoviţei constând în faptul că scopul funcţiilor pentru care cei doi au fost angajaţi nu a fost îndeplinit şi, în plus, posturile nu au mai fost ocupate de alte persoane, din cauză că vacantarea lor a fost suspendată", mai spune DNA. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1867 / 4516
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...