ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Eurohold invocă o excepţie de neconstituţionalitate şi va face apel la decizia de deschidere a insolvenţei pentru Euroins România

09 Iunie 2023   |   Agerpres

Potrivit sursei citate, Tribunalul Bucureşti a admis excepţia de neconstituţionalitate invocată de Euroins România şi EIG ca fiind bine întemeiată şi va trimite moţiunea de neconstituţionalitate Curţii Constituţionale a României.

 
 
Eurohold invocă o excepţie de neconstituţionalitate şi va face apel la decizia de deschidere a insolvenţei pentru Euroins România, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

"În legătură cu decizia de astăzi a Tribunalului Bucureşti de deschidere a procedurii de insolvenţă a Euroins România Asigurare Reasigurare SA (Euroins România), dorim să informăm că Euroins Insurance Group (EIG) rămâne atât stabilă, cât şi decisă în continuarea apărării intereselor sale şi a drepturilor tuturor celor peste 2 milioane de asiguraţi din România. EIG şi acţionarii săi continuă să îşi susţină pretenţiile împotriva Deciziei ASF din 17 martie 2023 şi vor contesta actuala decizie de deschidere a procedurii de insolvenţă. De remarcat faptul că EIG a ajuns la o soluţionare cu toţi creditorii care nu au legătură cu asigurările şi care au solicitat insolvenţa, acoperind astfel pierderile suplimentare pentru economia românească", se spune în comunicat.


Potrivit sursei citate, Tribunalul Bucureşti a admis excepţia de neconstituţionalitate invocată de Euroins România şi EIG ca fiind bine întemeiată şi va trimite moţiunea de neconstituţionalitate Curţii Constituţionale a României.

"Cu toate acestea, Tribunalul Bucureşti a aplicat legislaţia română existentă în momentul deschiderii procedurii de insolvenţă, instanţa considerând necesar să adreseze Curţii Constituţionale a României mai multe întrebări privind posibila neconstituţionalitate a unor dispoziţii cheie ale legilor româneşti privind insolvenţa, în lumina mai multor prevederi constituţionale, şi anume Art. 20 (Tratatele internaţionale privind drepturile omului), Art. 21 (Accesul liber la justiţie), Art. 16 (Egalitatea în drepturi) din Constituţia României, precum şi Art. 6, pct. 1 şi 2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Art. 20, 47 şi 48 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, precum şi Art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Esenţa excepţiei de neconstituţionalitate se referă la faptul că deschiderea procedurii de insolvenţă faţă de o societate de asigurări ca urmare a existenţei unei decizii de retragere a licenţei de funcţionare emisă de autoritatea de reglementare din România, fără o hotărâre definitivă asupra legalităţii deciziilor Autorităţii de reglementare, privează companiile de asigurare de dreptul la un proces echitabil şi control judiciar efectiv", se arată în document.

Compania precizează că acordarea excepţiei de neconstituţionalitate ar reprezenta un caz de control judiciar conform procedurii civile române şi ar trebui să conducă la revocarea deciziei de deschidere a procedurii falimentului.

"Pe de o parte, în ultimele două luni de după Decizia Autorităţii Române de Reglementare (ASF) de a retrage licenţa de operare a Euroins România, EIG şi acţionarii săi (în ciuda pierderilor financiare şi de reputaţie deja suferite) au făcut mai multe încercări (şi vor continua să facă astfel) pentru a rezolva situaţia de criză de pe piaţa asigurărilor din România. EIG este gata să asigure capital suplimentar, oferind o acoperire completă a tuturor pasivelor de asigurare ale Euroins România rămase, ceea ce ar fi avut ca rezultat (1) economisirea a peste 500 de milioane de euro din costurile viitoare potenţiale pentru Fondul Român de Garantare (şi contribuabili) şi (2) atenuarea oricăror tensiuni de pe piaţă legate de asigurările RCA. Din păcate, pe lângă întâlniri şi câteva propuneri formale, toate eforturile noastre nu au fost recunoscute. Administratorii interimari ai Euroins România nu au depus eforturile necesare pentru a asigura conservarea bunurilor societăţii şi prin propriile lor acţiuni au adus practic Euroins România în starea actuală de insolvenţă, ceea ce nu era cazul nici la momentul (1) Hotărârii ASF (17 martie 2023), nici (2) la presupusele date de referinţă din 30 septembrie 2022 şi 30 iunie 2022 (conform deciziei menţionate mai sus)", se spune în comunicat.

De asemenea, compania atrage atenţia că EIG şi filialele sale au rămas pe deplin capitalizate şi viabile şi îşi continuă operaţiunile normale, aşa cum este evident în ultimele două luni prin continuarea fără probleme a relaţiilor normale de afaceri, expunere limitată la Euroins România şi întărirea capitalizării acestora, după cum urmează: nivelul SCR al EIG (începând cu anul 2022 auditat) este de 132%, aşteptările pentru trimestrul I sunt să fie substanţial mai mari; nivelul SCR al Euroins Bulgaria (care cuprinde operaţiunile internaţionale ale UE) din T1/23 rămâne stabil şi în cadrul nivelurilor medii ale pieţei şi se îmbunătăţeşte la nivelul de 130%; toate celelalte entităţi din UE şi din afara UE rămân în deplină conformitate cu cerinţele lor prudenţiale locale.

"Dorim să le mulţumim tuturor clienţilor, partenerilor şi angajaţilor noştri pentru sprijinul continuu pe care l-au acordat în ultimele două luni, prin care am demonstrat că EIG rămâne viabil, agil şi continuă să ofere servicii de încredere", se mai spune în comunicat.

Eurohold Bulgaria AD este un important grup energetic şi financiar care operează în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, cu active financiare în valoare de 1,93 miliarde de euro şi este listat la Bursa de Valori din Bulgaria şi Varşovia. Eurohold operează în 11 ţări, deservind un total de 7 milioane de clienţi, dintre care 3 milioane sunt gospodării bulgare care primesc energie electrică de la cel mai mare grup energetic din Bulgaria, Electrohold.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 394 / 4462
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...