ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ÎCCJ a admis recursul ANI la decizia instanţei de anulare a raportului privind incompatibilitatea primarului municipiului Băileşti

22 Aprilie 2021   |   AGERPRES

În decembrie 2015, primarul a înaintat o adresă Prefecturii Dolj prin care a prezentat raportul ANI, iar în martie 2016, a contestat în instanţă decizia Agenţiei Naţionale de Integritate.

 
 
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis, miercuri, recursul formulat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) la hotărârea Curţii de Apel Craiova care a anulat raportul întocmit de ANI în 2015 prin care primarul municipiului din Băileşti, Costel Pistriţu, a fost declarat incompatibil.

Potrivit ANI, Costel Pistriţu a fost incompatibil, în perioada 2 august 2012 - 28 martie 2013, pentru că a deţinut simultan funcţia de primar şi calitatea de membru în cadrul Consiliului de Administraţie al Liceului 'Mihai Viteazul' Băileşti, în baza unei dispoziţii din 02.08.2012, care a avut viză de legalitate din partea Instituţiei Prefectului Judeţului Dolj. În martie 2013, primarul a solicitat compartimentului juridic din subordine să ia act de starea sa de incompatibilitate, iar documentul a primit, de asemenea, viza de legalitate a Prefecturii Dolj.


În decembrie 2015, primarul a înaintat o adresă Prefecturii Dolj prin care a prezentat raportul ANI, iar în martie 2016, a contestat în instanţă decizia Agenţiei Naţionale de Integritate. Curtea de Apel Craiova i-a respins acţiunea, decizie menţinută şi de ÎCCJ care i-a respins recursul. Ulterior, primarul Costel Pistriţu a formulat la Curtea de Apel Craiova o cerere de revizuire a hotărârii instanţei din martie 2016, iar acţiunea primarului a fost admisă de instanţă în septembrie 2019.

Judecătorii Curţii de Apel Craiova au invocat o serie de decizii ale Înaltei Curţi şi au admis acţiunea edilului, una dintre acestea fiind decizia nr. 2802/2017, prin care primarul din comuna Rojişte, judeţul Dolj, Ionel Nedelcu, a câştigat definitiv procesul împotriva ANI, instanţa anulând raportul inspectorilor de integritate care au stabilit că edilul a fost incompatibil pentru că a deţinut simultan funcţia de primar şi membru al CA al şcolii gimnaziale din localitate în perioada 07.09.2013-30.09.2013. "(...) Or potrivit principiului 'ubi eadem est ratio, eadem solutio esse debet', aceeaşi cauză trebuie să producă acelaşi efect sau trebuie dată aceeaşi soluţie. Altfel, se ajunge la cazul în care persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică sunt tratate diferit, producându-se, astfel, o discriminare faţă de unele dintre ele, iar Curtea Constituţională a României a statuat că principiul egalităţii în faţa legii presupune instituirea unui tratament egal pentru situaţii care, în funcţie de scopul urmărit, nu sunt diferite", se menţionează în sentinţa Curţii de Apel Craiova prin care a fost anulat raportul ANI.

Primarul Costel Pistriţu a susţinut în instanţă şi faptul că sancţiunea care ar interveni în cazul constatării unei stări de incompatibilitate ar cauza un prejudiciu iremediabil atât pentru instituţie, cât şi pentru comunitate, pentru că a semnat proiecte europene de circa 220 milioane lei, care se află în derulare, iar modificarea în acte a reprezentantului legal ar duce la întârzierea acestor proiecte, ar genera costuri şi penalităţi pentru localitate şi ar avea un impact negativ asupra cetăţenilor, care au o şansă de îmbunătăţire a nivelului de trai.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1878 / 4515
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Semne de redresare: CMS European M&A Outlook 2025 | Piața de fuziuni și achiziții din Europa prezintă semne de redresare, ECE înregistrează o creștere în valoarea tranzacțiilor. Horea Popescu, Managing Partner CMS Romania si Coordonator Corporate M&A în ECE: ”Această revenire sugerează că, în ciuda așteptărilor diferite, Europa Centrală și de Est este văzută din ce în ce mai mult ca o piață promițătoare pentru fuziuni și achiziții, cu un puternic potențial de creștere”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...