ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministerul Justiţiei propune ca Înalta Curte să administreze domeniul just.ro

18 Septembrie 2024   |   Agerpres

Conform MJ, digitalizarea reprezintă "cheia" pentru creşterea calităţii serviciului public oferit cetăţenilor şi a actului de justiţie iar viitorul sistem ECRIS V propune o arhitectură centralizată ce permite interacţiunea digitală atât cu justiţiabilii cât şi cu orice alt sistem informatic de interes pentru activitatea judiciară, administrat de instituţii guvernamentale sau de profesii juridice conexe.

 
 
Ministerul Justiţiei a anunţat, miercuri, că a propus cedarea contului cu cele mai ridicate drepturi de administrare a domeniului just.ro către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în vederea reluării în parametrii normali a activităţii instanţelor.

La începutul lunii septembrie, preşedinţii curţilor de apel din România i-au trimis ministrului Justiţiei, Alina Gorghiu, o scrisoare deschisă în care susţineau că înrolarea calculatoarelor şi serverelor din instanţele de judecată, precum şi a conturilor judecătorilor în domeniul just.ro este o măsură de natură să încalce independenţa justiţiei.

Potrivit unui comunicat al MJ transmis, miercuri, AGERPRES, Ministerul Justiţiei a găzduit, marţi, o reuniune a partenerilor instituţionali implicaţi în procesul de digitalizare a sistemului judiciar.


Alături de ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, la întâlnire au mai participat preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea Denisa Stănişor, procurorul general al României, Alex Florenţa, Liviu Odagiu, Narcis Erculescu şi Claudiu Drăguşin, membri ai Secţiei de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, George Şerban, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, împreună cu specialiştii la nivel tehnic.

Reuniunea a avut ca obiectiv clarificarea unor aspecte tehnice privind administrarea programelor şi aplicaţiilor informatice ce deservesc sistemul judiciar, plecând de la obligaţia legală de a asigura un sistem informatic unitar şi funcţional, menţionează sursa citată.

"Proiectele de digitalizare au beneficiat de finanţare europeană şi au fost asumate de Ministerul Justiţiei în parteneriat cu Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerul Public, partenerii fiind consultaţi permanent încă de la momentul realizării analizei iniţiale pentru dezvoltarea viitorului sistem de management electronic al cauzelor. ECRIS V este pilonul central de arhitectură digitală în raport cu care au fost proiectate şi dezvoltate celelalte aplica?ii specifice sistemului judiciar", se precizează în comunicat.

Conform MJ, digitalizarea reprezintă "cheia" pentru creşterea calităţii serviciului public oferit cetăţenilor şi a actului de justiţie iar viitorul sistem ECRIS V propune o arhitectură centralizată ce permite interacţiunea digitală atât cu justiţiabilii cât şi cu orice alt sistem informatic de interes pentru activitatea judiciară, administrat de instituţii guvernamentale sau de profesii juridice conexe.

"În urma analizei mai multor scenarii de lucru, soluţia tehnică propusă de Ministerul Justiţiei în vederea reluării în parametrii normali a activităţii instanţelor a fost aceea de cedare a contului cu cele mai ridicate drepturi de administrare a domeniului just.ro către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instituţie a autorităţii judecătoreşti consacrată la nivel constituţional. Propunerea a fost agreată de partenerii Ministerul Justiţiei, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, urmând ca, într-un grup de lucru comun şi în cel mai scurt timp posibil, specialiştii instituţiilor să analizeze mecanismele şi instrumentele necesare, etapele şi calendarul de implementare a propunerii, urmând a pune la dispoziţia conducerilor instituţiilor rezultatele analizei tehnice", transmite Ministerul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 239 / 4753
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...