ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Luare de mită la Institutul Clinic Fundeni. Fostul director financiar-contabil şi fostul şef al Biroului de Achiziţii Publice, trimişi în judecată

02 Iunie 2020   |   MEDIAFAX

Conform anchetatorilor, Emilia Grigore şi Adrian Pârvulescu le-ar fi oferit unor oameni de afaceri, în mod nelegal, informaţii nedestinate publicităţii, astfel încât aceştia să poată încheia mai multe contracte de echipamente şi produse medicale cu Institutul Clinic Fundeni.

 
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus sesizarea instanţei de judecată, cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei a următorilor inculpaţi: Emilia Grigore, la data faptelor director financiar-contabil al Institutului Clinic Fundeni, şi Adrian Pârvulescu, la data faptelor şef Birou Achiziţii Publice în cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Cei doi vor fi judecaţi pentru permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, şi pentru luare de mită, în formă continuată.


Conform anchetatorilor, Emilia Grigore şi Adrian Pârvulescu le-ar fi oferit unor oameni de afaceri, în mod nelegal, informaţii nedestinate publicităţii, astfel încât aceştia să poată încheia mai multe contracte de echipamente şi produse medicale cu Institutul Clinic Fundeni. Cei doi inculpaţi ar fi oferit informaţiile nedestinate publicităţii atât anterior organizării procedurilor de achiziţie publică, cât şi în timpul derulării acestora, respectiv în perioada iulie 2015 - februarie 2016.

Ulterior, contractele au şi fost încheiate de unitatea medicală cu firmele administrate de persoanele care au beneficiat de informaţiile respective.

„Concret, informaţiile nedestinate publicităţii oferite de inculpata Grigore Emilia ar fi reprezentat, printre altele, date despre firma concurentă, acordul cadru încheiat de spital cu o firmă concurentă, necesarul de echipamente medicale, planul achiziţii publice al spitalului, etc. De asemenea, documentaţia de atribuire a contractelor ar fi fost întocmită astfel încât să avantajeze anumite firme, pe baza unor specificaţii tehnice pe care inculpatul Pârvulescu Adrian le-ar fi obţinut de la persoanele care controlau acele societăţi”, precizează DNA.

În urma demersurilor celor doi, contractele de achiziţie publică au fost atribuite către firmele administrate de persoanele respective, ale căror oferte au întrunit condiţiile stipulate în documentaţia de atribuire.

„Într-un context similar, în perioada 30 aprilie 2008-30 septembrie 2012, inculpaţii Grigore Emilia şi Pârvulescu Adrian ar fi beneficiat de plata unor bilete de avion şi excursii în valoare totală de 153.364 lei de la firme ale unor oameni de afaceri. Foloasele ar fi fost primite în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle de serviciu ale celor doi inculpaţi sau în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare acestor îndatoriri (referitoare la organizarea unor proceduri de achiziţie publică prin licitaţie)”, menţionează procurorii anticorupţie.

Pe parcursul urmăririi penale, în vederea confiscării speciale, s-au instituit măsuri asiguratorii cu privire la această sumă totală consemnată de cei doi inculpaţi într-un cont bancar.

În prezenţa avocaţilor, cei doi inculpaţi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor de care sunt acuzaţi, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani şi 3 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni şi interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunilor.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei doi inculpaţi împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Bucureşti.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2830 / 4749
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...