ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Planul Integrat pentru Calitatea Aerului, elaborat de Primăria Capitalei, anulat de Tribunalul Bucureşti (organizaţie de mediu)

19 Noiembrie 2020   |   Agerpres

Organizaţia internaţională ClientEarth a sprijinit demersul prin trei ONG-uri româneşti: OPTAR, 2Celsius şi Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

 
 
Tribunalul Municipiului Bucureşti a anulat Planul Integrat pentru Calitatea Aerului (PICA) elaborat de Primăria Capitalei, în urma unui proces iniţiat de către un grup de organizaţii neguvernamentale şi locuitori ai Bucureştiului, care au reclamat că documentul nu respectă normele naţionale şi Directiva europeană privind poluarea aerului şi că a fost adoptat abuziv, fără consultarea cetăţenilor.
 
Potrivit unui comunicat al organizaţiei 2Celsius, Tribunalul a respins apărarea Primăriei şi a Consiliului General care a constat în negarea calităţii procesuale a ONG-urilor şi a cetăţenilor, creând astfel un precedent prin care cetăţenii sunt încurajaţi să îşi apere dreptul la un mediu sănătos.
 
Organizaţia internaţională ClientEarth a sprijinit demersul prin trei ONG-uri româneşti: OPTAR, 2Celsius şi Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.
 
"În Capitală, limita zilnică de particule în suspensie (PM10 şi PM2,5) a fost depăşită în mod constant încă de când legislaţia UE a devenit aplicabilă în România. Au fost, de asemenea, înregistrate niveluri anuale de dioxid de azot (NO2) peste limita admisă. Conform legislaţiei UE, autorităţile locale din Bucureşti sunt obligate să pregătească şi să adopte un Plan de Calitate a Aerului pentru regiunea Capitalei atunci când locuitorii săi sunt expuşi unor niveluri nocive de poluanţi în aer. ONG-urile reclamante au susţinut că Planul adoptat de administraţia Bucureştiului pentru îmbunătăţirea calităţii aerului nu include măsuri care să atingă nivelurile legale de poluare în "cel mai scurt timp posibil", aşa cum prevede legea. De asemenea, planul nu a inclus un calendar detaliat pentru implementarea măsurilor sau pentru a evalua impactul scontat al acestora. În plus, planul nu a fost realizat pe baza unui studiu actualizat care să determine sursele de poluare, fiind folosit un studiu din 2013. Precizăm că legea prevede ca un astfel de studiu să fie realizat cu maximum un an înaintea realizării Planului", notează sursa citată.
 
Conform 2Celsius, decizia instanţei înseamnă că administraţia locală trebuie să pregătească un nou Plan Integrat de Calitate a Aerului, iar în acest fel capitala României se alătură altor capitale şi oraşe central-europene, precum Praga, Bratislava, Brno sau Ostrava, unde autorităţile trebuie să ia măsuri mai ferme în ceea ce priveşte combaterea poluării ca urmare a litigiilor iniţiate de cetăţeni.
 
"Hotărârea de astăzi este o victorie pentru locuitorii Bucureştilor şi pentru dreptul lor de a respira aer curat. De ani de zile, autorităţile de la Bucureşti nu au reuşit să abordeze criza poluării aerului din oraş, punând în pericol sănătatea cetăţenilor săi. Sperăm că autorităţile vor lua măsuri imediate pentru a se conforma obligaţiei lor legale de a-şi proteja cetăţenii de impactul respiraţiei aerului dăunător şi cu concentraţii de particule şi noxe peste limitele legale şi de a pregăti un plan nou şi eficient al calităţii aerului pentru Bucureşti", declară Agnieszka Warso-Buchanan, avocat al organizaţiei caritabile de mediu ClientEarth, care susţine campania de calitate a aerului din Capitala României.
 
În acest sens, reclamanţii fac apel la noua administraţie a Capitalei condusă de către primarul general, Nicuşor Dan, să nu continue contestarea sterilă a unei evidenţe ştiinţifice, să fie profesionistă, transparentă şi, consecutiv, să purceadă de urgenţă, în colaborare cu cetăţenii, la elaborarea unui nou Plan Integrat de Calitate a Aerului pentru Bucureşti.
 
"După ce am studiat cu atenţie planul, am fost convinşi că măsurile propuse de Primăria Capitalei nu pot contribui la reducerea poluării în cel mai scurt timp, aşa cum cere legea. În mod ironic, planul declara explicit că, în absenţa măsurilor legate de restricţionare a deplasărilor motorizate individuale, traficul din Bucureşti ar creşte, şi, implicit, ar creşte şi poluarea. Ne aşteptăm ca noul plan pe care administraţia trebuie să îl pregătească să includă măsuri de eficientizare a deplasărilor oamenilor, nu neapărat ale autovehiculelor", susţine Marian Ivan, membru cofondator OPTAR.
 
La rândul său, Raul Cazan de la 2Celsius subliniază că "acesta este doar începutul, deoarece numeroase oraşe româneşti înregistrează valori gigantice ale particulelor şi ale NOx provenind în principal din transporturi, dar şi în arderea deşeurilor ori operaţiuni industriale". "Încurajăm cetăţenii din alte oraşe ale ţării să se organizeze, să cheme autorităţile locale în instanţă şi să îşi exercite astfel dreptul la aer curat", este de părere Cazan.
 
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a condamnat, recent, România pentru că nu şi-a îndeplinit obligaţiile de îmbunătăţire a calităţii aerului, hotărând că ţara a încălcat în mod sistematic normele privind calitatea aerului în Bucureşti.
 
Demersul juridic de la Bucureşti a demarat prin două acţiuni diferite. O acţiune în justiţie este cea a organizaţiei Ecopolis şi a Oanei Neneciu care a vizat PICA în conţinutul său, şi nu doar cerinţe formale. O analiză profundă efectuată de Ecopolis a arătat că aproape toate măsurile propuse în PICA nu respectă cerinţele legale de a fi cuantificabile şi eficiente în soluţionarea problemelor specifice. "Ele sunt atât de evazive încât este imposibil de a le fi evaluat impactul. Consecutiv, conţinutul Planului nu îşi atinge obiectivul, iar Primăria trebuie să îmbunătăţească PICA pentru a îndeplini cerinţele legale prevăzute în Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător - care transpune Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa", se arată în comunicatul citat.
 
O altă acţiune a vizat direct chestiuni de nelegalitate în conţinutul şi la adoptarea PICA. "Cea mai flagrantă problemă era completa lipsă a consultării cetăţenilor înainte de adoptarea Planului. Reclamanţii în această cauză au fost avocatul Marius Petroiu, Marian Ivan, OPTAR (Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România), 2Celsius, ActiveWatch şi Centrul de Resurse pentru Participare Publică. Cele două cauze judiciare au fost unite iar instanţa a dat soluţia pe fond ambelor cauze. Instanţa urmează să îşi motiveze soluţia în viitorul apropiat, iar Primăria Capitalei va putea face recurs", se precizează în comunicat.
 
ClientEarth este o organizaţie caritabilă de dreptul mediului, cu birouri la Londra, Bruxelles, Varşovia, Berlin şi Beijing, fondată în anul 2008 de către James Thornton.
 
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, organizaţie de mediu preocupată de problema poluării urbane de peste zece ani, a lansat, în 2011, primul studiu independent despre efectele poluării din Bucureşti asupra sănătăţii umane şi de atunci a realizat numeroase acţiuni de advocacy pentru promovarea măsurilor pentru combaterea poluării urbane. În decembrie 2019, împreună cu Fundaţia ETA2U şi partenerii 2Celsius, OPTAR şi Observatorul Român de Sănătate a lansat platforma independentă de măsurare a calităţii aerului Aerlive.ro. Platforma îşi propune să monitorizeze poluarea din Bucureşti şi să informeze cetăţenii cu privire la efectele acesteia.
 
2Celsius, organizaţie înregistrată în România de advocacy şi de cercetare centrată pe schimbări climatice şi impactul lor în Europa Centrală şi de Est, este un membru cu drepturi depline al principalelor reţele de mediu ale UE, cum ar fi Transporturi şi Mediu (Transport & Environment), Biroul European de Mediu (European Environmental Bureau) şi Reţeaua de Acţiune pentru Climă (Climate Action Network).
 
OPTAR (Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România) este o asociaţie care susţine dezvoltarea mobilităţii urbane prin oferirea de alternative viabile de deplasare pentru cetăţeni, indiferent cum aleg să se deplaseze: pe jos, cu bicicleta, cu transportul public sau cu autoturismul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2292 / 4466
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...