ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Preşedintele Iohannis - consultări cu partidele şi formaţiunile politice parlamentare pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru

11 Octombrie 2021   |   Agerpres

USR participă la consultările de la Cotroceni având ca propunere de premier pe preşedintele partidului, Dacian Cioloş, a decis, luni, Biroul Naţional al formaţiunii.

 
 
Preşedintele Klaus Iohannis discută, luni, la Palatul Cotroceni cu delegaţia PSD, în cadrul consultărilor cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.
 
Delegaţia PSD este formată din preşedintele formaţiunii, Marcel Ciolacu, secretarul general, Paul Stănescu, şi trei reprezentanţi ai administraţiei locale.
 
UPDATE ORA 12.52 Marcel Ciolacu: Mergem la consultările de la Cotroceni şi cu planul PSD de combatere a crizei sanitare
 
Partidul Social Democrat merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu planul de combatere a crizei sanitare, a declarat, luni, preşedintele partidului, Marcel Ciolacu.
 
UPDATE ORA 12.25 USR îl va propune pe Dacian Cioloş premier, la consultările de la Cotroceni
 
USR participă la consultările de la Cotroceni având ca propunere de premier pe preşedintele partidului, Dacian Cioloş, a decis, luni, Biroul Naţional al formaţiunii.
 
UPDATE ORA 12.05 Consultăti la Cotroceni/ Preşedintele Iohannis discută cu delegaţia PNL
 
Preşedintele Klaus Iohannis a început, luni, la Palatul Cotroceni, consultările cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru, prima fiind invitată delegaţia PNL.
 
Liberalii sunt reprezentaţi de preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi prim-vicepreşedinţii Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu.
 
Şeful statului îi are alături pe consilierii prezidenţiali Mihaela Ciochină şi Daniela Bârsan.
 
UPDATE ORA 11.17 Ciolacu: Dacă avem o majoritate revenim la guvernare
 
PSD ar putea reveni la guvernare dacă are o majoritate parlamentară, a declarat, luni, preşedintele partidului, Marcel Ciolacu.
 
Întrebat, la sediul central al partidului, dacă este exclus ca PSD să revină la guvernare, Ciolacu a răspuns: "Dacă avem o majoritate, revenim la guvernare".

 
El a exclus însă varianta ca PSD să susţină un Guvern minoritar PNL.
 
UPDATE ORA 11.08 AUR participă la consultările de la Cotroceni cu o delegaţie condusă de George Simion
 
Delegaţia AUR care va participa la consultările de la Palatul Cotroceni va fi condusă de deputatul George Simion, copreşedinte al partidului.
 
Din delegaţie vor mai face parte Claudiu Târziu, copreşedinte AUR, Marius Lulea, Dan Tănasă şi Dumitrina Mitrea.
 
ORA 10.16 UDMR participã la consultãrile de la Cotroceni cu o delegaþie formatã din cinci membri, condusã de Kelemen Hunor
 
Delegaţia Uniunii Democrate Maghiare din România care va participa la consultările de la Palatul Cotroceni va fi condusă de preşedintele Kelemen Hunor, conform unei decizii luate luni de conducerea formaţiunii.
 
Din delegaţie vor mai face parte ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, liderul senatorilor UDMR, Turos Lorand, şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad-Andras.
 
ORA 05.30 Preşedintele Iohannis - consultări cu partidele şi formaţiunile politice parlamentare pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru
 
Preşedintele Klaus Iohannis are, luni, la Palatul Cotroceni, consultări cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice din Parlament în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.
 
Conform programului anunţat, consultările vor începe la ora 12,00, cu Partidul Naţional Liberal. La ora 13,00 sunt aşteptaţi reprezentanţii Partidului Social Democrat. Urmează la ora 14,00 - Uniunea Salvaţi România, la ora 16,00 - Alianţa pentru Unirea Românilor, la ora 16,30 - Uniunea Democrată Maghiară din România. Runda de consultări se va încheia la ora 17,00 cu minorităţile naţionale reprezentate în Parlament.
 
"Voi încerca, împreună cu cei mai maturi, mai responsabili, să găsim o ieşire din această criză. (...) Eu, personal, sunt total implicat şi eu sunt hotărât să găsesc, împreună cu partidele care au maturitatea politică necesară, o ieşire din această criză, fiindcă nu putem să stăm peste iarnă fără Guvern. Suntem în pandemie, suntem în plin val patru, pentru că prea puţini români s-au vaccinat. Suntem într-o criză a preţurilor la energie, care nu a fost generată de noi şi este o criză globală şi va trebui să-i facem faţă. Pe de altă parte, suntem aproape în pragul iernii şi sunt nenumărate probleme care trebuie să fie rezolvate de un Guvern cu puteri depline, deci este clar, cu maturitate, cu calm trebuie să găsim soluţii pentru această criză guvernamentală", spunea, săptămâna trecută, şeful statului, Klaus Iohannis.
 
*** PNL a anunţat că se va prezenta la consultările cu şeful statului cu o delegaţie formată din Florin Cîţu, Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu.
 
Liberalii au precizat că nu vor face nicio nominalizare de prim-ministru, având în vedere că, în acest moment, nu au o majoritate.
 
"Având în vedere că, în acest moment, nu avem o majoritate în Parlamentul României, la aceste consultări, PNL nu va face o nominalizare de premier. Biroul Executiv Naţional al PNL consideră că, pentru deblocarea crizei politice, este cea mai bună decizie ca PNL să nu avanseze la consultările de luni o propunere de premier", au transmis vinerea trecută liberalii.
 
PNL şi-a schimbat, în acest fel, poziţia, după ce, anterior, anunţase că nominalizarea pentru funcţia de prim-ministru, la consultările de la Palatul Cotroceni, va fi Florin Cîţu, prim-ministrul interimar, preşedintele PNL.
 
*** PSD nu merge în acest moment la Cotroceni cu nicio propunere de premier, însă o decizie finală va fi luată luni dimineaţă la şedinţa Consiliului Politic Naţional al partidului, a anunţat, duminică, Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al social-democraţilor.
 
"PSD nu merge în acest moment cu nicio propunere pentru că vrem să vedem ce vrea preşedintele, în primul rând. Preşedintele este cel care s-a aflat în spatele, cel puţin, a unei părţi din această criză, cea politică, a girat-o până la urmă, girându-l pe Florin Cîţu. (...) Analizăm această situaţie, vom vedea luni dimineaţă, înainte de a merge la Cotroceni. Avem un Birou Naţional, putem să facem şi un Consiliu Naţional (...). Dar, în acest moment, cred că în această fază nu suntem hotărâţi pentru că nu suntem siguri de intenţia preşedintelui", a afirmat Dîncu.
 
Liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat, miercurea trecută, că social-democraţii rămân consecvenţi că soluţia rezolvării crizei o reprezintă alegerile anticipate şi până atunci un guvern de specialişti să conducă ţara. El a respins şi posibilitatea ca PSD să susţină un guvern minoritar al PNL.
 
*** USR va merge la consultările de la Cotroceni cu o delegaţie formată din: Dacian Cioloş, Dan Barna, Anca Dragu, Stelian Ion şi Cristian Ghinea.
 
Delegaţia va avea un "mandat clar în privinţa reformelor pe care viitorul premier trebuie să le îndeplinească" într-un calendar asumat de toate partidele care formează coaliţia de guvernare, au anunţat recent reprezentanţii USR.
 
Preşedintele formaţiunii, Dacian Cioloş, a reiterat că doreşte un alt premier. "Suntem gata să continuăm într-o coaliţie cu PNL şi cu UDMR, dacă avem un alt premier. E de discutat cine poate să fie, dar cel puţin Florin Cîţu a demonstrat că nu e capabil să conducă un Guvern de coaliţie şi să modereze o relaţie de lucru între miniştri din diferite partide, ci îi atacă pe unii şi îi susţine pe alţii. De asta avem nevoie de un alt premier", preciza Cioloş.
 
El a arătat că, în cazul în care PNL nu are propuneri, USR ar putea avansa un nume pentru funcţia de premier, menţionând că acesta poate fi el, Cristian Ghinea sau Cătălin Drulă.
 
*** AUR va participa la consultările de la Palatul Cotroceni, însă nu ia în calcul o alianţă cu PSD la guvernare şi nu va susţine "niciodată" o alianţă PNL-UDMR-USR, pentru că este "toxică", a anunţat, săptămâna trecută, copreşedintele AUR George Simion.
 
"Noi întotdeauna suntem deschişi la dialog şi vom participa întotdeauna la consultări. (...) Noi ne aliem doar cu poporul român, discutăm în schimb cu domnul Ciolacu pentru a găsi o formulă bună de Guvern de specialişti. (...) Coaliţia asta toxică (PNL-UDMR-USR - n.r.) a arătat ce poate. Nu o să ne aliem şi nici nu o să-i susţinem cu votul nostru", a precizat Simion.
 
*** UDMR va merge la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, iar dacă PSD nu vine cu o coaliţie, "PNL are următoarea prioritate", a precizat marţea trecută liderul formaţiunii, Kelemen Hunor.
 
"Noi tot timpul mergem la consultări, indiferent unde ne aflăm, de ce parte a Parlamentului - în opoziţie sau la guvernare. Mergem la consultări şi, bineînţeles, după consultări, vom şti cine cu ce propunere vine, cine ce propunere are. (...) Dacă PSD nu vine cu o coaliţie, PNL are următoarea prioritate, care ar avea capacitatea de a coagula o majoritate pentru a susţine un guvern, să câştigăm timp, să trecem peste iarnă şi bineînţeles acest lucru înseamnă că, după aceea, de fiecare dată trebuie să negociem pentru susţinerea guvernului", a menţionat Kelemen Hunor.
 
***
Guvernul Cîţu a fost demis marţea trecută, după ce moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a fost votată de Parlament. 
 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1472 / 4450
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...