ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Producătorii de mobilă din România îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă încercările de defăimare a sectorului (asociaţie)

19 Noiembrie 2019   |   AGERPRES

Precizările APMR survin după ce activistul de mediu Gabriel Păun, preşedintele organizaţiei Agent Green, a declarat în presa centrală că atunci "când vine vorba despre mobilă ieftină, de proastă calitate, care devastează pădurile şi se vinde pe toată planeta, România este cap de listă".

 
 
Producătorii de mobilă din România îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă orice încercare de defăimare a acestui sector, indiferent că vine din partea reprezentanţilor unor ONG-uri sau a unor jurnalişti care nu se informează din mai multe surse, aşa cum cere deontologia, precizează Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR), într-un comunicat de presă, transmis marţi AGERPRES.

"Având în vedere eforturile pe care APMR şi companiile membre le fac pentru dezvoltarea industriei româneşti şi a exportului de mobilier, Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă orice încercare de defăimare a acestui sector, indiferent că vine din partea reprezentanţilor unor ONG-uri sau a unor jurnalişti care nu se informează din mai multe surse, aşa cum cere deontologia", susţine Sereny.


Precizările APMR survin după ce activistul de mediu Gabriel Păun, preşedintele organizaţiei Agent Green, a declarat în presa centrală că atunci "când vine vorba despre mobilă ieftină, de proastă calitate, care devastează pădurile şi se vinde pe toată planeta, România este cap de listă".

Reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Mobilă arată, în context, că, de peste 27 de ani, organizaţia este parte activă în reglementarea actului legislativ şi a insistat la autorităţile statului (Preşedinţie, Parlament, Guvern, Consiliul Concurenţei) pentru gestionarea durabilă a pădurilor, valorificarea superioară a masei lemnoase şi prelucrarea locală conform principiilor Codului Silvic, pentru vânzarea masei lemnoase de către RNP Romsilva sub formă de lemn fasonat şi sortat pe clase de calitate, care asigură pe de o parte valorificarea superioară a lemnului în funcţie de destinaţie, precum şi evitarea furtului din pădure, întrucât vânzarea din depozite impune măsurarea corectă a lemnului".

"Mai mult decât atât, din cauza preţurilor foarte mari practicate în România pentru vânzarea materiilor prime lemnoase şi pentru a rămâne competitivi pe piaţa externă, producătorii români de mobilă apelează la importuri pentru a-şi asigura necesarul de lemn. Din acest motiv, importul de cherestea în anul 2018 a crescut cu 30,6% ajungând la o cifră de 123,6 milioane de euro. Conform statisticii vamale, preţul mediu la importul de cherestea este mai mic cu 22,6% decât preţul mediu la exportul României de cherestea. Vă informăm că industria mobilei din România aduce, an de an, un aport pozitiv substanţial la balanţa comercială de export-import a României de peste 1,5 miliarde de euro, având un raport valoare adăugată brută/producţie de 55%, după sectorul IT, care are 57%, potrivit studiului elaborat de Ziarul Financiar împreună cu Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM), în anul 2017", se arată în comunicatul citat.

Din datele publicate, marţi, reiese faptul că producţia de mobilă este de 2,5 miliarde de euro pe an, fiind orientată cu precădere la export, în condiţiile în care 86% din ceea ce se produce se comercializează peste hotare.

În ceea ce priveşte exportul, industria românească de mobilier se află pe locul 11 în lume şi pe locul 5 în Uniunea Europeană (UE), iar principalele ţări destinatare ale exportului românesc de mobilă sunt, în ordine, Germania, Franţa, Italia, Slovacia, Cehia, Marea Britanie, Olanda, Spania, Belgia, Polonia, Suedia, Austria, Ungaria, SUA, Elveţia şi Federaţia Rusă, precizează APMR.

Totodată, cifrele arată că a crescut diferenţa între preţul de export şi cel de import de la 15,5%, în 2016, la 28,4%, în 2018, adică aproape s-a dublat.

Problema pădurilor din România va fi subiectul unui documentar produs de platforma de streaming Netflix. Activiştii de mediu, printre care şi Gabriel Păun, i-au condus pe realizatorii documentarului Netflix prin Retezat şi Domogled, pentru a vedea situaţia la faţa locului.

Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România cuprinde peste 400 de societăţi comerciale membre, având mai mult de 37.500 de salariaţi şi realizează circa 60% din producţia de mobilă din România, din care 65% se exportă.

Industria mobilei are un aport net valutar de peste 1,5 miliarde euro/an în balanţa comercială a ţării, potrivit datelor Asociaţiei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3005 / 4457
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...