ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proiect USR depus la Parlament: Audierea condamnaţilor la închisoare să fie realizată, de regulă, prin sistemele de videoconferinţă

28 Noiembrie 2022   |   Agerpres

Într-un comunicat transmis AGERPRES, aceştia arată că, în acest fel, s-ar face paşi importanţi în direcţia digitalizării justiţiei şi a degrevării instanţelor de judecată şi, totodată, s-ar realiza economii la bugetul de stat.

 
 
Deputaţii USR Oana Murariu şi Mihai Badea au înregistrat la Parlament o iniţiativă legislativă care ar permite ca audierea condamnaţilor la închisoare să fie realizată, de regulă, prin sistemele de videoconferinţă pe care Ministerul Justiţiei le-a achiziţionat pentru penitenciare în perioada pandemiei de COVID-19 şi care în prezent, susţin ei, sunt complet neutilizate.
 
Într-un comunicat transmis AGERPRES, aceştia arată că, în acest fel, s-ar face paşi importanţi în direcţia digitalizării justiţiei şi a degrevării instanţelor de judecată şi, totodată, s-ar realiza economii la bugetul de stat.
 
''În prezent, costurile suportate de sistemul judiciar şi, indirect, de către cetăţeni pentru a asigura dreptul privind accesul la justiţie prin prezenţa fizică a deţinuţilor în sala de judecată sunt extrem de ridicate. Aceste costuri pot fi reduse dacă audierile deţinuţilor s-ar putea realiza prin videoconferinţă'', arată iniţiatorii proiectului.
 
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Justiţiei, statul a cheltuit 725.944,11 lei pentru dotarea celor 44 de penitenciare şi centre de detenţie din România cu 102 sisteme de videoconferinţă, pentru asigurarea participării de la distanţă a deţinuţilor la proceduri judiciare pe durata stărilor de urgenţă şi de alertă dintre martie 2020 şi martie 2022, precizează sursa citată.
 
Această investiţie a fost folosită doar pe durata restricţiilor pandemice, în acest moment sistemele fiind aproape complet neutilizate, pentru că deţinuţii solicită foarte rar desfăşurarea audierilor prin această modalitate, mai spun cei doi deputaţi USR.
 
"În 2016, s-a făcut un prim pas către digitalizarea acestor audieri, prin introducerea posibilităţii folosirii videoconferinţei, cu acordul persoanei deţinute, iar în timpul pandemiei restricţiile au impus utilizarea mijloacelor de comunicare de la distanţă, astfel încât astăzi suntem pregătiţi să mergem şi mai departe cu prevederea audierii online ca regulă, iar a celei fizice ca excepţie", afirmă deputatul USR Mihai Badea, fost preşedinte al Comisiei juridice, citat în comunicat.
 
"Unul dintre obiectivele pe care mi le-am asumat în calitate de parlamentar constă în degrevarea instanţelor de judecată. Pe lângă acest lucru, prin proiectul depus astăzi, se vor face economii considerabile la bugetul de stat şi mai realizăm încă o etapă în digitalizarea justiţiei. În plus, proiectul este în interesul celor care formulează contestaţii, pentru că va asigura o soluţionare mai rapidă a proceselor", explică, la rândul său, Oana Murariu, deputat USR.
 
Prin adoptarea proiectului USR va exista o utilizare mai judicioasă a resurselor sistemului judiciar şi o degrevare a instanţelor de judecată, iar dreptul persoanelor condamnate nu va fi afectat, deoarece îşi vor putea exprima poziţia în condiţii similare celor din sala de judecată. De asemenea, în situaţiile când judecătorul va considera necesar, din oficiu sau la cerere, va putea dispune aducerea deţinutului la instanţă, mai susţin iniţiatorii proiectului. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 730 / 4451
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...