ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații văd o “specializare” a tranzacțiilor din segmentul High-Tech ̸ Start-ups. Sergiu Gîdei, Parter CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații: Se negociază intens pe aspecte de randament, exit facil al investitorilor și asigurarea mecanismelor de control

29 Noiembrie 2019   |   Andrei DelCet

Proiectele de M&A și finantari sunt foarte frecvente în acest mediu pentru că sunt legate de una din preocupările esențiale ale start-up-urilor, respectiv obținerea cât mai multor finanțări pentru a asigura scalarea rapidă și globală a business-ului.

Sergiu Gîdei, Parter CEE Attorneys / Boan?ă, Gîdei si Asocia?ii

 
 
CEE Attorneys / Boanță, Gîdei și Asociații a dezvoltat o practica extinsă în domeniul de tehnologie și start-ups, acoperind mai multe arii, printre care Fintech, Blockchain, SaaS, Energy, Big Data, Wellness, Gaming. Cel mai des, mandatele acoperă zona de fuziuni și achiziții, finanțări, aspecte de reglementare, proprietate intelectuală și asistență recurentă. Domeniile legate de industriile Hi-Tech  care generează cea mai mare activitate sunt corporate, proprietate intelectuală, finanțări, fuziuni și achiziții, data protection, regulatory.În acest an, avocații firmei au fost implicați în 10 tranzacții din acest domeniu.

În cadrul firmei există un grup dedicat zonei de tehnologie / start-ups format din patru avocați – Sergiu Gîdei (coordonatorul echipei), Krisztina Voicu, Elena Sopotean și Denis Jignea. ”Suntem permanent conectați la toți jucătorii din ecosistem - fondatori, business angels, fonduri de venture capital, etc - ceea ce ne oferă accesul la expertiză și oportunități în acest domeniu”, a declarat pentru BizLawyer Sergiu Gîdei, Parter CEE Attorneys / Boanță, Gîdei si Asociații.


Avocatul este de părere că piața de servicii juridice pentru start-up-uri este dominată de firme medii și mici, care sunt furnizorii de consultanță specializată preferați, mai ales în faza timpurie. ”De asemenea, având în vedere că ecosistemul de start-ups este în faza incipientă de dezvoltare în România și faptul că deocamdată au fost puține start-ups cu scalare globală - succesul UiPath fiind mai degrabă un caz izolat decât un fenomen de masă - România încă nu a suscitat interesul jucătorilor globali din avocatură”, a  adăugat Sergiu Gîdei.

Companiile care sunt implicate în dezvoltarea de produse tech sau de tehnologie proprietară se lovesc în activitatea lor de o serie de probleme care le pot îngreuna parcursul. Sergiu Gîdei atrage atenția că principalele probleme cu care se confruntă actorii din acest segment sunt protejarea proprietății intelectuale și lipsa unui cadru legal adaptat la nevoile start-up-urilor, evoluția acestor business-uri fiind mult mai rapidă decât adaptarea cadrului legislativ existent.

Nu în ultimul rând, amintește partenerul biroului CEE Attorneys din București, faza incipientă de dezvoltare a ecosistemului de start-up-uri în România conduce la o întârziere, prin raportare la alte piețe, în accesarea resurselor. ”Credem că este nevoie de reglementarea unor mecanisme specifice de finanțare a start-ups (ex. crowdfunding), de crearea cadrului legal pentru tehnologia blockchain și de adoptarea noii legi a fondurilor alternative de investiții”, a precizat avocatul intervievat de BizLawyer.
Proiectele de M&A și finantari sunt foarte frecvente în acest mediu pentru că sunt legate de una din preocupările esențiale ale start-up-urilor, respectiv obținerea cât mai multor finanțări pentru a asigura scalarea rapidă și globală a business-ului. ”Observăm o oarecare “specializare” a tranzacțiilor de M&A / finanțări în acest domeniu față de tranzacțiile clasice, în sensul că aspectele esențiale asupra cărora se negociază intens sunt zonele de randament al investitorilor - inclusiv exit facil - și asigurarea mecanismelor de control al investitorilor”, a explicat Sergiu Gîdei.

Din experiența de până acum, avocatul spune că în această arie niciun proiect nu păstrează direcția liniară pe care o are, în aparență, în faza sa incipientă; de fapt, fiecare proiect se transformă, capătă ramificații pe parcursul discuțiilor și dezvoltării, așa încât necesită o permanentă atenție și implicare din partea consultanților, prin interacțiune constantă cu clientul.

”Credem că frumusețea acestui segment de practică constă în faptul că fiecare proiect este o provocare unică, cu specificitate și complexitate proprie. Pe de o parte, aceasta ne impune să fim interdisciplinari, să valorificăm expertiza fiecarui membru al echipei noastre, iar pe de altă parte ne permite să fim inovativi în soluțiile pe care le oferim clienților noștri în abordarea multitudinii de aspecte care trebuie avute în vedere pentru finalizarea fiecărui proiect”, a nuanțat Partenerul casei de avocatură.

Avocații biroului CEE Attorneys din București sunt alături de echipele de fondatori, precum și de investitorii implicați în susținerea start-up-urilor – fondurile de investiții, business angels, investitori strategici. Echipa este implicată în proiecte din arii diverse precum business-uri consolidate în tehnologie (BullGuard) sau start-up-uri în zone de nișă – fintech (Pago), blockchain (Moonlet), software as technology (Bunnyshell), ori de investiții în start-up-uri (V7 Capital sau Sparking Capital). Echipa este apreciată de clienți pentru calitatea și flexibilitatea serviciilor oferite, soluțiile pragmatice și practica  semnificativă atât în marile societăți de avocatură, cât și în firme de consultanță din categoria „Big4”.

”Este fantastic că, fiind avocații clienților care ne încredințează proiectele lor, suntem conectați la un ecosistem în care se nasc și se dezvoltă produse, aplicații, soluții care definesc, în cele din urmă, prezentul și, mai ales, viitorul”, a arătat interlocutorul BizLawyer.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică


Mai multe mandate pe masa de lucru. 3 proiecte ar putea fi ”de referință” pentru ecosistemul local

Echipa de avocați ai CEE Attorneys / Boanță, Gîdei si Asociații este implicată în prezent în mai multe mandate de M&A / finanțări în zona de start-ups/tehnologie, dintre care 3 proiecte ar putea fi de referință pentru ecosistemul din România.

Printre cele mai importante proiecte în care firma a fost alături, anul acesta, de clienți din categoria start-up-urilor, poate fi amintită asistența oferita Bunnyshell - start-up romanesc ce dezvoltă tehnologii pentru managementul infrastructurii în cloud - în proiectul prin care a primit o finanțare de 750.000 euro din partea fondului de investiții Early Game Ventures și a unui business angel.

Avocații au acordat asistența și start-up-ului romanesc Pago, activ în domeniul fintech - inclus în rândul celor mai promițătoare start-ups din Europa Centrala și de Est de către How to Web Eastern Disruptors 2019 Report - în legatură cu aspecte corporate, proprietate intelectuală, finanțări și asistență curentă.

Și Ringhel, start-up romanesc din domeniul energiei, de asemenea inclus în rândul celor mai promițătoare start-ups din Europa Centrală și de Est de către How to Web Eastern Disruptors 2019 Report, a primit asistență din partea avocaților specializați de la CEE Attorneys / Boanță, Gîdei și Asociații în legatură cu aspecte de day-to-day business.

Alte mandate au inclus asistența acordată Moonlet, start-up romanesc în domeniul blockchain, în proiecte de finanțări și day-to-day business și consilierea fondatorilor brand-ului 7Card (lider în domeniul agregării de servicii de wellness și sport) în legătură cu vânzarea business-ului către grupul francez Sodexo.

Nu în ultimul rând, printre proiectele în care avocații au fost implicați trebuie amintită și asistența oferită grupului Xpediator (grup integrat de logistică, transporturi și tehnologie, listat la bursa din Londra) în legatură cu structurarea francizei diviziei de tehnologie www.eshopwedrop.com, precum și consiliere în legatură cu expansiunea globală a francizei în Europa, Asia și SUA.

Despre calitatea serviciilor oferite și profesionalismul avocaților, grăitoare este opinia lui Vlad Panait, Partener Sparking Capital, jucător specializat în investiții în start-up-uri în perioada timpurie, unul dintre clienții firmei: ''Alături de cunoștințele și expertiza echipei CEE Attorneys/Boanță, Gîdei și Asociații, pentru noi au fost esențiale know-how-ul caracteristic acestui domeniu încă nișat în România, dar și implicarea și angajamentul 100% al partenerilor firmei în identificarea unor soluții ingenioase care să răspundă nevoilor noastre specifice''.

Într-un context în care tehnologia acaparează tot mai mult agenda publică și strategiile de business din întreaga lume, tranzacțiile în această arie se înmulțesc. Avocații CEE Attorneys/Boanță, Gîdei și Asociații consideră zona de tehnologie și start-up-uri ca fiind cu cea mai mare creștere în următorii cinci ani, estimând un interes major din partea capitalului local, a investitorilor din SUA și Asia, precum și o dezvoltare rapidă a segmentului de corporate venture capital.

Biroul CEE Attorneys din București a anunțat recent că, în decursul acestui an, are în lucru un număr de 20 de tranzacții de fuziuni și achiziții în diverse arii și industrii, din care jumătate reprezintă tranzacții în zona de tehnologie și start-up-uri. Evaluarea cumulată a proiectelor asistate în 2019 în zona de tehnologie și start-ups este de aproximativ 40 de milioane EURO.


Citește și

→   CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații a asistat tranzacții în zona de tehnologie și start-up-uri evaluate la 40 de milioane EUROCEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei si Asociații
este membră a CEE Attorneys, o rețea internatională de firme de avocatură cu peste 100 de avocați în opt jurisdicții din Europa Centrală și de Est și cu Birouri Asociate în India, China, Japonia, Ucraina și Germania.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 32 / 5197
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Din vorbă-n vorbă cu Lavinia Aftodor, Senior Legal Counsel la BCR, singurul In-House Counsel desemnat Rising Star în România de către Euromoney. “Munca de in-house lawyer nu este rutinantă, sarea și piperul sunt prezente zi de zi. E o plăcere să îmi regăsesc vechi colegi de breaslă, din case de avocatură de prestigiu, cu care să fac echipă în cadrul unui proiect complex”
Firmele de avocați mai au doar câteva zile pentru a trimite oferte într-un contract de 690.000 € | MFP vrea să atragă anual de pe piețele externe 5-6 mld. €, până în 2022. Statul caută avocați pentru a “upgrada” programul MTN
Cum lucrează avocații de IP de la bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ. Activitatea intensă în 2019, cu numeroase elemente de inovație, prin soluții aplicate pentru protecția drepturilor clienților. Anul acesta va fi extinsă interconectarea domeniului IP cu domeniile TMT
act | Botezatu Estrade Partners face o primă rundă de promovări și recrutare sub noul brand. Mihaela Poșircă devine partener, alți avocați fac un pas înainte în carieră
CJUE: Confiscarea sumelor nedeclarate la frontiera României este contrară dreptului UE. Țuca Zbârcea & Asociații a sesizat Curtea europeană
Filip & Company a asistat BT Leasing în cadrul unei emisiuni de obligaţiuni de 40 de milioane euro
Popovici Nițu Stoica & Asociații are un nou Avocat Asociat. Irina Ivanciu, promovată pe poziția de partener de la 1 ianuarie
Gabriel Albu iese din asocierea cu Ovidiu Budușan după 12 ani de colaborare. Albu Legal, un nou jucător puternic în practica de ”business crime”
LegiTeam: ZRPV recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
PNSA și D&B David şi Baias, în tranzacția prin care Altex preia RTC Proffice Experience de la Oresa Ventures. Ce avocați au fost implicați în proiect
Schoenherr si Asociații, avocații OMV Petrom în preluarea rețelei Art Petrol. Partenerii Oana Constantinescu și Georgiana Bădescu, în prim plan
Cosmin Vasile, singurul avocat din România listat concomitent în ultimele clasamente Who’s Who Legal Arbitration și Who’s Who Legal Litigation
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...