
bpv Grigorescu Ștefănică obține o decizie favorabilă pentru Mondialacqua în primul litigiu privind anularea unui model de utilitate din România
22 Aprilie 2020
BizLawyerbpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ a reprezentat Mondialacqua SRL și a câștigat, definitiv, litigiul împotriva unui concurent care înregistrase, în anul 2012, un model de utilitate pentru o fântână publică de apă cu caracteristici similare cu produsul comercializat de clientul firmei de avocați
Unul dintre jucătorii importanți pe piața fântânilor publice de apă din Italia, aflat în permanentă extindere în întreaga Europă, Mondialacqua SRL, al cărei acționar majoritar este grupul american Culligan Water, a obținut prin decizia pronunțată de către Curtea de Apel București, anularea unui model de utilitate al unui competitor.
bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ a reprezentat Mondialacqua SRL și a câștigat, definitiv, litigiul împotriva unui concurent care înregistrase, în anul 2012, un model de utilitate pentru o fântână publică de apă cu caracteristici similare cu produsul comercializat de clientul firmei de avocați încă de la începutul anilor 2000. Pe piața românească Mondialacqua SRL comercializează fântânile publice de apă sub marca Frizzy.
bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ a reprezentat Mondialacqua SRL și a câștigat, definitiv, litigiul împotriva unui concurent care înregistrase, în anul 2012, un model de utilitate pentru o fântână publică de apă cu caracteristici similare cu produsul comercializat de clientul firmei de avocați încă de la începutul anilor 2000. Pe piața românească Mondialacqua SRL comercializează fântânile publice de apă sub marca Frizzy.
Într-o primă etapă, ca urmare a solicitării bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ, OSIM a anulat modulul de utilitate înregistrat de către competitorul societății Mondialacqua SRL. Ulterior, Tribunalul București a admis contestația competitorului clientului nostru împotriva hotărârii OSIM. În ultima etapă, Curtea de Apel București a decis că se impune anularea modelului de utilitate înregistrat de competitorul clientului nostru.
Din echipa de avocați care a reprezentat interesele Mondialacqua SRL, coordonată de Daniel Ștefănică (Avocat Partener), au făcut parte Raluca Marcu (Avocat Senior Coordonator) și Șerban Dumitrescu (Avocat Senior).
„Litigiul a fost provocator având în vedere că este primul litigiu din România care are ca obiect anularea unui model de utilitate. Din această perspectivă, dificultatea litigiului a constat și în aceea că nu există jurisprudență pe acest subiect, ceea ce a condus la necesitatea de a oferi instanței o interpretare adecvată și exactă a dispozițiilor legale privind modelul de utilitate în contextul larg al reglementărilor privind invențiile.
Totodată, litigiul a fost solicitant având în vedere că s-a întins pe o perioadă de aproape 5 ani și au fost administrate, în fond și apel, două expertize complexe, fiecare realizată de către o comisie compusă din doi experți, care au depus o muncă migăloasă pentru a răspunde obiectivelor stabilite de către instanțele de judecată. Nu în ultimul rând, așteptăm cu nerăbdare decizia Curții de Apel București pentru a vedea care este direcția de început în ceea ce privește orientarea jurisprudențială. Previzibil este că instanța de judecată va statua și într-o chestiune dezbătută de părți: este necesară, în cazul unui model de utilitate, existența unui minime activități inventive, mult diminuată prin raportare la brevete, dar care nu se poate reduce la o simplă juxtapunere de elemente preexistente care nu generează un efect nou” a declarat Daniel Ștefănică.
bpv Grigorescu Ștefănică este membră fondatoare a alianței regionale de societăți independente de avocați bpv Legal care oferă servicii juridice transfrontaliere în Europa Centrala și de Est. Membrii alianței sunt societăți partenere din Bratislava, Bruxelles, București, Budapesta, Praga și Viena.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1614 / 2037 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...