ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cine sunt tinerii care s-au afirmat în cadrul competiției Price Media Law Moot Court, organizate de Universitatea din Oxford | De vorbă cu Drd. Ștefan Bogrea, cel care a avut misiunea de a forma echipa, despre selecție și „antrenamente”. Ce spun studenții despre experiența competiției

28 Mai 2021   |   Ștefania Enache

Pe parcursul competiției, au fost obținute rezultate foarte bune, iar în final studenta María José Escobar a adus echipei cea mai înaltă distincție individuală conferită de organizatori: premiul pentru cel mai bun pledant din concurs.

 
 
Performanța într-o carieră juridică se bazează pe munca și talentul celui care și-a ales acest drum.La aceste două „ingrediente” principale se adaugă, de foarte multe ori, și șansa de a recunoaște acele proiecte care îți pot oferi oportunitatea de a evolua.Competițiile naționale și internaționale la care participă facultățile de drept fac parte din această categorie de proiecte, iar stundenții implicați în astfel de concursuri câștigă foarte mult.Câștigul lor se măsoară în noi lecții învățate, în experiență, în relații, dar și în notorietate. Iar pentru un viitor profesionist în domeniul juridic este foarte important să se facă remarcat încă din perioada studiilor.

Echipa Facultății de Drept din cadrul Universității din București s-a remarcat la concursul Price Media Law Moot Court, organizat de Universitatea din Oxford. Pe parcursul competiției, au fost obținute rezultate foarte bune, iar în final studenta María José Escobar a adus echipei cea mai înaltă distincție individuală conferită de organizatori: premiul pentru cel mai bun pledant din concurs.


Acest premiu individual a venit ca o confirmare a parcursului remarcabil pe care l-a avut echipa formată din Denisa-Cristina Călin, María José Escobar (studente în anul al IV-lea de studiu), Teodora Lianu, Irina Neagu, Mihai Rotaru și Gheorghe-Sabin Solomon (studenți în anul al III-lea de studiu) și coordonată de drd. Ștefan Bogrea.

După aproape un an în care toți acești tineri au muncit umăr la umăr pentru a face performață, Price Media Law Moot Court s-a încheiat pe podium pentru ei: premiul I pentru cel mai bun memoriu, premiul al II-lea pentru cel mai bun pledant și locul al II-lea în clasamentul general al concursului.

Și nu discutăm despre o competiție oarecare, ci despre Price Media Law Moot Court Programme, care este cel mai prestigios concurs de procese simulate în domeniul drepturilor omului și al dreptului comunicării (media law) din lume. Concursul este organizat de programul de Comparative Media Law and Policy al Universității din Oxford, în parteneriat cu Bonavero Institute of Human Rights.

Considerat unul dintre concursurile de procese simulate de „Grand Slam”, Price Media Law Moot Court reunește anual, la Universitatea din Oxford, cele mai bune echipe dintre cele peste o sută înscrise la nivel mondial. Din cauza pandemiei de COVID 19, cea mai recentă ediție a competiției s-a derulat exclusiv online, fiind astfel adăugată o nouă „probă” pentru participanții care au fost obligați să se descurce în condiții cu totul speciale.




Preselecția echipei s-a făcut tot online

BizLawyer a avut ocazia de a discuta cu membrii echipei care a reprezentat România la Price Media Law Moot Court, dar și cu profesorul care s-a ocupat de „antrenarea” studenților.

Drd. Ștefan Bogrea este cel care se face „vinovat”, în mare parte, de modul în care Facultatea de Drept a Universității din București s-a prezentat în competiție. El a avut misiunea de a forma echipa și de a o „antrena”.

Ștefan mărturisește că rolul pe care l-a avut nu este diferit de cel al altor antrenori din alte discipline. „În mod poate surprinzător, unul din reperele la care m-am raportat recent este Phil Jackson, celebrul antrenor de baschet – în opinia sa, un antrenor trebuie să se asigure că există toate condițiile pentru succes. Și rezultatele trebuie să vină. Nu mi-a fost ușor să găsesc un stil potrivit, și poate că stilul se schimbă de la an la an. Satisfacția cea mare, dincolo de premii și de rezultate, este că am privilegiul de a vedea modul în care evoluează studenții mei, iar evoluția este, de regulă, spectaculoasă și îmbucurătoare pentru mine. În mod specific, pentru concursul Price, încerc să le dau studenților toate sfaturile pe care le consider utile – eu nu pledez, nu scriu, nu fac raționamentul pentru ei. Deseori, sunt echivalentul peretelui de antrenament la tenis: preiau idei de la studenți și le returnez, ei revin cu noi idei, din ce în ce mai bune, și tot astfel”, explică tânărul.

Spre deosebire de alți ani în care lumea nu se confrunta cu o pandemie, echipa care a participat acum la concurs a fost selectată exclusiv online. „În mod normal țin foarte mult la contactul ce are loc la interviu – poți realiza mult mai multe despre un student în zece minute, discutând despre orice altceva decât drept, decât afli din CV. Cât despre roluri, ține de „bucătăria internă” în fiecare an, și încerc să nu lucrez dogmatic. Caut să selectez studenți care să aibă calități complementare – este firesc să nu fim toți buni la toate (deși există excepții, bineînțeles), iar într-o echipă de succes trebuie să fie studenți care să pledeze bine, studenți care să scrie bine, să cerceteze cu acribie, să ridice moralul colegilor dacă este nevoie și așa mai departe”, nuanțează Ștefan.

Este important de menționat că preselecțiile sunt deschise tuturor. Antrenorul echipei amintește faptul că nu există o rețetă a succesului și nu are un calapod unic după care să măsoară studenții veniți la preselecție. „Fatalmente, sunt studenți excepționali care vin la preselecție și nu îi pot selecta – inclusiv din cauza limitei de studenți participanți. Totuși, există, în opinia mea, anumite calități care sunt absolut necesare: o bună cunoaștere a limbii engleze (dar nu numai, orice limbă cunoscută chiar și la nivel de începător deschide nenumărate uși pentru cercetare), seriozitate și entuziasm. Restul vin de la sine”, subliniază Ștefan Bogrea.


Pregătire intensă timp de mai multe luni

Participarea la o competiție de o asemenea amploare implică foarte multă pregătire. După ce echipa este stabilită, se muncește mult pentru sudarea membrilor acesteia și pentru pregătirea în cel mai mic detaliu a tuturor probelor din concurs.

Profesorul Facultății de Drept ne explică faptul că, de  regulă, pregătirea începe la  scurtă vreme după finalizarea ediției anterioare a concursului. „Ediția aceasta am făcut selecția în luna iulie 2020 – deci aproape nouă luni de pregătire intensă. În linii generale, cercetăm în cât mai mare detaliu speța propusă de organizator și pregătim redactarea memoriilor, redactare care este mult mai dificilă decât ar părea la prima vedere. După ce am schițat scheletul argumentelor, începem și pregătirea pentru pledoarii, iar un memoriu bun este un imens atu pentru pledoarii. Un mare avantaj al concursului Price este că este cel mai prietenos cu programul Facultății de Drept – nici etapa Regională, nici etapa Internațională nu se suprapun cu vreuna dintre sesiunile de examene, deci ne putem concentra la maxim în momentele cheie”, mai spune Ștefan Bogrea (foto).

Criza medicală, care a lovit întreaga lume, a influențat major și modul în care s-a derulat competiția. Având în vedere că pandemia a început în mijlocul ediției 2019 – 2020, ediția 2020-2021 a fost primul concurs internațional de „Grand Slam” care a desfășurat online etapa internațională.

„În acest an, absolut tot concursul s-a desfășurat online. Din această perspectivă, este o mare pierdere. Poate singurul regret pe care îl am ca antrenor, legat de participarea din acest an, este că nu am putut merge la Budapesta, unde colegii de la ELTE mereu organizează o rundă regională absolut spectaculoasă, respectiv la Oxford, oraș care impresionează din absolut toate punctele de vedere. E dificil să pledezi online – mult mai greu să observi reacția juriului și a colegilor. Nu de puține ori au fost probleme cu internetul, cu calculatoarele și cu programul. Pisicile noastre au simțit nevoia să sară în fața camerei, dar cred că asta e de fapt un avantaj. Pe de cealaltă parte, cred că ediția din acest an a fost o mare lecție pentru toți participanții, anume că nici o pandemie nu poate stăvili entuziasmul celor care vor să realizeze ceva frumos. Mi se pare remarcabil că nu ne-am văzut față în față niciodată, de-a lungul pregătirii noastre. Dar simt că ne cunoaștem de o viață. Și nu suntem singura echipă în această situație.Mai mult, cred că trecerea în online a putut fi o șansă pentru anumite echipe participante aflate în situații vitrege comparative cu a noastră – faptul că organizatorii s-au gândit să păstreze posibilitatea de a pleda online pentru echipe aflate în dificultate de a se deplasa la Regionale sau la Oxford le face mare cinste”, povestește Ștefan Bogrea.

Ca antrenor al echipelor care participă la Price Media Law Moot Court, un profesor are foarte multe satisfacții. „Cea mai mare satisfacție pentru un antrenor trebuie să fie, în opinia mea, legată de studenții participanți. Astfel de repere: evoluția participanților, reprezentarea Facultății cu cinste și, în linii mari, conștientizarea faptului că participarea la un astfel de concurs este o șansă unică în viață. Desigur, este o plăcere că particip la Rundele Regionale organizate de colegii de la ELTE din Budapesta. A fost incredibil că am ajuns la Oxford în 2019 și sper să revenim acolo pe viu în 2022. Dar este cu atât mai îmbucurător faptul că studenții simt același lucru, leagă prietenii cu colegii lor din alte țări și așa mai departe”, nuanțează Ștefan.

Referindu-se la viitoarea competiție, spune că, deocamdată, nu au început pregătirile: „cu toții merităm să ne odihnim după efortul din acest an. Urmează o nouă preselecție, o nouă speță, o nouă ediție. Sperăm și noi rezultate pe măsura celor de până acum. Vorba Bardului: „Once more unto the breach, dear friends, once more””.
 

Studenții sunt marii câștigători ai acestor competiții


Marii câștigători ai unei competiții de acest tip sunt studenții care participă. Indiferent de rezultate, tot ceea ce se întâmplă într-un astfel de concurs reprezintă o lecție importantă pentru viitorii juriști. Tinerii susțin la unison că participarea la concursurile de acest gen reprezintă oportunitatea ideală de a pune în practică toată teoria învățată în timpul facultății.

„E un truism să spun că este o șansă unică. Studenții Facultății de Drept a Universității din București au oportunitatea de a participa la concursuri internaționale de mare prestigiu – Jessup, Telders, Price, Vis, ICC, ELMC și altele. Îi încurajez pe toți să încerce să participe și cred că cei mai buni martori sunt alumnii acestor concursuri. Deși, cu siguranță ajută în carieră, (și aici fac o nouă trimitere la alumnii acestor concursuri – au urmat programe de master de prestigiu, sunt angajați la firmele reprezentative din România și din străinătate și așa mai departe), cel mai important câștig este personal: cunoștințele dobândite prin raportare la speță, abilitățile de pledat și cercetat și relațiile de prietenie și colegialitate cu cei din echipă, respectiv cei din alte echipe”, punctează Ștefan Bogrea.

Denisa-Cristina Călin și-a făcut încălzirea la ediția 2019-2020


Denisa-Cristina Călin (foto) este una dintre membrele echipei și este la a doua experiență Price.

Călătoria sa în această competiție a început în anul 2019. Era studentă în anul al doilea  atunci când și-a făcut curaj și a participat la un concurs de procese simulate de Dreptul Uniunii Europene, organizat la nivelul facultății. „Pe atunci nu aveam foarte multă încredere în mine și eram oarecum speriată de vorbitul în public. Deși nu am câștigat acel concurs, am fost remarcată de unul dintre membrii juriului, de domnul profesor Ștefan Bogrea (care era și seminarist de Dreptul Uniunii Europene la grupa mea) și am fost întrebată dacă doresc să particip la Price. Inițial am ezitat să mă înscriu la preselecții pentru că nu credeam că voi fi selectată în echipă și îmi era teamă că dacă aș participa mi-ar ocupa prea mult timp, însă am decis să încerc să-mi depășesc limitele cu o nouă provocare. Astfel, în acel an am participat la etapa regională din Budapesta, însă nu am avut destulă încredere în mine pentru a pleda, ajutându-mi colegii din poziția de of counsel. Pentru că anul precedent mi-a adus atât de multe experiențe și prietenii noi am decis să particip și a doua oară, chiar dacă știam că anul acesta întregul concurs se va desfășura online”, povestește Denisa.

Experiența tinerei implică și participarea, în al doilea an de facultate, la un concurs național de procese simulate în materia dreptului constituțional, iar ulterior la cel de dreptul Uniunii Europene, de unde a început pasiunea acesteia pentru drepturile omului și participarea la Price.

Analizându-si parcursul, Denisa crede că principalele atuuri pe care le-a avut atunci când a decis să intre în echipa Price au fost, în primul an, entuziasmul și disponibilitatea de a-și dedica tot timpul liber acestui concurs. „Iar anul acesta, cu siguranță atuul meu principal a fost faptul că știam cum se desfășoară concursul și astfel am putut să-i ajut pe noii mei colegi să se acomodeze mai ușor cu cerințele acestuia”, completează tânăra.

Referindu-se la munca pe care echipa a derulat-o pe parcursul a nouă luni, Denisa amintește faptul că primele luni au analizat cu toții speța și au citit cât mai multe spețe și articole pe tema dreptului la liberă exprimare și a dreptului la întrunire, cele două drepturi pe care s-a axat cazul din acest an, pentru a putea înțelege principalele probleme pe care speța le ridică.

„Ulterior, pe baza a multe ore de documentare, am început să redactăm memoriile, unul pentru reclamant și unul pentru pârât, ceea ce a durat aproximativ două luni. În etapa orală, atât la Budapesta cât și la Oxford, am reprezentat alături de colega mea, María José Escobar, partea reclamantă și am reușit să câștigăm toate cele trei meciuri jucate. Partea mea a constat în a convinge juriul că măsura de a interzice în timpul unei epidemii propagate prin intermediul țânțarilor (asemănătoare celei de malarie) orice întrunire ce are loc într-un loc public, mai puțin în singurul parc desemnat de autorități în acest sens, încalcă dreptul de a protesta al reclamanților. Pregătirea a fost una complexă, însă trei elemente cred că sunt esențiale. În primul rând, trebuie să fii dispus să-ți dedici mare parte din timpul liber (pentru că activitatea de research mi-a ocupat 80% din timpul dedicat competiției și de multe ori mi-a ocupat și nopțile), iar timpul rămas să poți să ți-l organizezi foarte bine pentru a reuși să ții pasul cu materia predată la facultate și să ai și timp pentru a te relaxa. În al doilea rând, este necesară multă răbdare pentru a putea să găsești exact spețele care îți vor demonstra punctul de vedere și la fel de multă ingeniozitate pentru a interpreta faptele din speță în așa fel încât să devină favorabile părții pe care o reprezinți. Cu toate acestea, singurul lucru care nu se poate învăța de la colegi e încrederea în sine, pe care trebuie să ți-o construiești singur și care este baza pentru cei care doresc să pledeze la un astfel de concurs sau chiar în fața unei instanțe”, menționează tânăra.

Experiența competiției o face pe Denisa să remarce faptul că orice student care intră într-un astfel de concurs câștigă enorm de mult din foarte multe puncte de vedere. „Cred că participarea mea de anul trecut a fost cea care mi-a asigurat, pe perioada verii, un stagiu de practică remunerat la o casă de avocatură din București, iar asta în condițiile în care în acel an am participat doar la etapa regională. Însă, mai presus de a fi o diplomă de adăugat în CV, acest concurs mi-a creat pasiunea pentru materia drepturilor omului și mi-a oferit ocazia să deprind un set de soft skills care nu sunt predate la facultate. Totodată, m-a ajutat să mă cunosc mai bine, să fiu sigură de cariera pe care vreau să o urmez după terminarea facultății și, cel mai important, să am încredere în mine că pot să excelez în acest domeniu și că pot să fiu un avocat de succes”, detaliază studenta.

María José Escobar iubește provocările și vrea mereu să învețe lucruri noi



Colegă de an cu Denisa, María José Escobar (foto) a decis să intre în echipa Price pentru că iubește provocările și îi place să învețe mereu lucruri noi. Avea o anumită experiență acumulată în timpul liceului, deoarece participase la câteva conferințe de tip Model United Nations.

„La facultate, am participat anul trecut la etapa națională a Concursului de Drept Internațional Public Philip C. Jessup și am trecut peste etapa preliminară la Competition Challenge, organizat de ELSA Bucharest în parteneriat cu David și Baias, GNP și PwC. Din păcate, etapa finală nu s-a putut desfășura din cauza pandemiei.  Am aflat despre Price încă din anul 2019. De la început m-am simțit atrasă de specificul concursului, și anume dreptul la liberă exprimare și nuanțele sale în contextul online. Prin urmare, am decis să particip la preselecția din iulie”, arată Maria.

Tânăra studentă povestește că, în cadrul competiție Price, este analizat un caz fictiv cu patru mari probleme de Drept, iar echipa trebuie să reprezinte atât reclamantul, cât și pârâtul. „La etapa scrisă, când am considerat că am atins toate elementele speței, am început să cercetăm posibile soluții pentru ambele părți. După ce am avut ideile puse pe hârtie, am redactat argumentele și ne-am asigurat ca memoriile erau conform standardelor organizatorii. La etapa orală am reprezentat, împreună cu Denisa Călin, reclamantul. Am încercat să dovedim, conform speței, nelegalitatea anumitor măsuri luate de guvern precum: cenzurarea unor opinii care erau considerate dezinformare în timpul unei epidemii și blocarea unei platforme online din cauza volumului de informație dăunătoare care era prezentat în cadrul acestuia”, detaliază Maria.

Pregătirea concursului implică multe elemente. „Printre altele, trebuie să înveți în scurt timp, să îți pui întrebări pertinente, să faci un research amplu atât la nivel doctrinar, cât și jurisprudențial, să elaborezi argumente juridice coerente și să muncești în mod eficient în echipă. Concursurile acestea nu sunt, în principiu, exerciții pentru a dezvolta retorica (chiar dacă este importantă și utilă), ci pentru a dobândi o structură mentală capabilă de a analiza și de a argumenta”, menționează studenta.

Pentru Maria, participarea la această competiție a reprezentat, în primul rând, șansa perfectă de a se îmbogăți ca persoană și de a crește ca jurist. „Mai departe de rezultat și de orice diplomă, certificat sau mențiune, participarea la această competiție dezvoltă cultura generală juridică și îți dă un set de soft skills în plus față de ceea ce poți învăța oriunde altundeva în facultate. Din această perspectivă sunt convinsă că experiența o să îmi deschidă oportunități atât pe plan personal, cât și profesional”, susține tânăra.

Pe Teodora Lianu experiența Erasmus a împrins-o către Price


Teodora Lianu (foto) este pasionată de mai mult timp de concursurile de procese simulate. Ea știa deja de toate concursurile pentru care facultatea organiza preselecții, dar și-a făcut curaj să participe destul de târziu. „Până târziu nu am avut nici curajul să mă înscriu, nici certitudinea că unul dintre aceste concursuri mi s-ar potrivi. În momentul în care am văzut anunțul preselecțiilor, în iulie 2020, proaspăt întoarsă din Erasmus, după un semestru în care am studiat Media Law și am organizat procese simulate în cadrul seminarelor, am știut și că un concurs internațional de procese simulate este o experiență pe care trebuie să o am înainte să termin facultatea, și că Price Media Law Moot Court Competition este concursul căruia vreau să îmi dedic timpul meu. Mi-am descoperit în liceu, destul de târziu - chiar înainte de a începe pregătirea pentru admiterea de la Drept, pasiunea pentru conferințele Model United Nations. Nu am participat la foarte multe, dar am prins gustul evenimentelor care ating probleme internaționale și sunt desfășurate în limba engleză”, precizează tânăra.

Teodora ne mai spune că nu știe motivul exact pentru care a fost aleasă în echipă, dar știe cu siguranță că toți membrii echipei am avut în comun dorința de implicare, curiozitatea și gândirea „în afara cutiei”.

Legat de modul în care s-a derulat competiția, tânăra amintește că, pentru început, echipa a avut de trimis două memorii, fiecare adresând câte două probleme de Drept din speța dată în acest an. „Am contribuit la redactarea memoriului pe partea pârâtului (Respondent), celălalt memoriu fiind pe partea reclamantului (Aplicant). Din această ipostază a trebuit să găsim argumente, susținute prin doctrină, jurisprudență, legislație, pentru a justifica măsurile luate de stat în timpul unei pandemii. În etapa orală am fost consilier pentru echipa pârâților. Cred că pregătirea presupune trei mari activități esențiale - activitatea de research pentru caz (valabilă atât pentru etapa scrisă, cât și pentru cea orală), redactarea memoriilor (în care trebuie să demonstrezi de ce partea pe care o reprezinți trebuie să câștige cazul) și pregătirea pledoariilor (acest lucru nu înseamnă doar că vei memora un discurs, ci și că trebuie să te pregătești să răspunzi tuturor întrebărilor pe care judecătorii le vor pune în timpul concursului - și credeți-ne, nu sunt puține). Concursurile de acest tip îți oferă ocazia să pui în aplicare toată teoria pe care o înveți în facultate”, detaliază Teodora.

Pentru tânăra studentă, experiența acumulată pe parcursul celor nouă luni de pregătire a competiției reprezintă un mare plus. De altfel, este de părere că participarea sa la acest concurs va deschide oportunități care la început pot trece neremarcate, dar adunate, contează foarte mult. „Spre exemplu, toate cunoștințele dobândite pe parcursul concursului vor fi mai târziu aplicate în profesie; toate prieteniile pe care ni le-am făcut, atât în echipă, cât și internaționale (eu m-am împrietenit cu o participantă din Atena prin mesaje pe Zoom - și datorită faptului că ambele suntem membre ELSA), pot ajunge și colaborări profesionale de succes”, precizează Teodora.

Irina Neagu va folosi experiența concursului în viitoarea carieră

În urma preselecției din iulie 2020, Irina Neagu (foto) a fost aleasă să facă parte din echipa facultății. Tânăra ne spune că a fost prima competiție în care s-a înscris și, privind în urmă, poate afirma cu tărie că și-a ales bine începutul în acest domeniu. „Cred că principalele atuuri care mi-au asigurat un loc în echipă au fost dorința, entuziasmul și disponibilitatea de a căuta și acumula informații dintr-un domeniu complet nou pentru mine, răbdarea pentru schimbările care apar în ultimele momente și rezistența la stres astfel încât să fii pregătit să înlocuiești un vorbitor din echipă sau să cauți o decizie cu câteva ore înainte de competiție și să extragi elementele relevante din ea pentru coechipierii tăi”, punctează studenta.

În ceea ce privește „rolul” său în echipă, Irina precizează că împreună cu întreaga echipă, în cadrul etapei scrise, a redactat memoriile. Toți membrii au construit argumentele și ai căutat jurisprudență și doctrină care să le susțină ideile, iar la probele orale Irina a fost consilierul echipei reclamanților.

„Research - cu asta ne-am ocupat cea mai mare parte a timpului, de la redactarea memoriilor și până la etapa internațională; jurisprudența este flexibilă și este foarte important să știi ce schimbări de raționament apar în deciziile Curților pe care le invoci în memoriu sau în discurs. Dezbateri și discuții privind problemele din speța concursului, construirea raționamentelor juridice, simularea dezbaterilor din probele orale astfel încât vorbitorii să se familiarizeze cu propriul lor discurs și să se poată încadra în timpul acordat atingând toate punctele importante, mai ales dacă au parte de întrebări de la judecători.În final, toți membri echipei știu problemele din speță în detaliu și așa a fost mai ușor să găsim rezolvarea unora dintre ele sau să le privim din diferite perspective până am ajuns la o soluție comună”, detaliază tânăra.

Irina mărturisește că tot ce a învățat în timpul acestui concurs, pe lângă noțiunile jurdice, precum munca în echipă, vorbitul în public, research, redactarea unui raționament juridic și argumentarea unei opinii sunt câteva calități care îi oferă un avantaj în viitoarea carieră. „Și asta fără să luăm în calcul că numele concursului în CV-ul nostru nu va trece neobservat de un viitor angajator”, subliniază studenta.

Mihai Rotaru este mereu motivat să învețe ceva nou




Motivat mereu să învețe ceva nou, Mihai Rotaru (foto) a aplicat, în iulie 2020, la preselecția pentru echipa Price. Avea ceva experiență acumulată în timpul liceului, atunci când a participat la conferințe naționale de tip MUN (Model United Nations) atât ca pledant, cât și ca jurat. Concursul acesta reprezentat însă prima sa experiență din timpul facultății.

„Consider că factorul principal a fost motivația de a învăța ceva nou, dorința de a păși în necunoscut și de a avea o experiență total diferită față de celelalte proiecte extrașcolare din timpul facultății. Alți factori cred că au fost și entuziasmul de care am dat dovadă în asimilarea noilor cunoștințe, dedicarea arătată în timpul researchului, precum și ideile spontane pe care le aveam în construirea argumentelor. În final, m-a ajutat și faptul că studiez la Colegiul juridic franco-român de studii europene, astfel că puteam deseori veni cu o perspectivă diferită asupra speței”, susține tânărul.

Mihai amintește faptul că pregătirea concursului Price Media Law Moot Court a durat, în total, nouă luni, incluzând trei mari părți: redactarea memoriilor, creearea discursurilor pentru etapa regională, iar apoi pentru cea internațională.

„În acest timp, ne-am dezvoltat atât spiritul de echipă, cât și relațiile interpersonale, plecând de la a fi doar niște străini, până la a ajunge prieteni, chiar dacă condițiile ne-au fost total potrivnice, majorititea dintre noi cunoscându-ne doar în mod virtual. În prima parte a concursului am contribuit la redactarea memoriului pe partea pârâtului, care era reprezentat de un stat fictiv pe nume Ized. Astfel, a trebuit împreună cu colegii mei să construim apărarea statului ce era acuzat de a fi încălcat libertățile de exprimare și de reuniune ale unui sindicat și a liderului acestuia. După aceea, am elaborat discursul, tot în apărarea statului, și am pledat atât la rundele virtuale de la Budapesta, cât și în cele de la Oxford. Personal, a fost cu totul nou și intens, întrucât eram singurul dintre pledanții din echipă fără experiență anterioară în cadrul competițiilor de tip moot court. Aș asemăna pregătirea pentru acest concurs cu programele universitare: licența, masterul și doctoratul. În faza de redactare a memoriilor, asemenea ca la studiile de licență, am avut o viziune generală asupra speței, în căutarea celor mai bune argumente pentru ambele părți. Am lecturat împreună sute de documente de zeci de pagini, atât jurisprudență internațională cât și națională, rapoarte și recomandări ale diverselor instituții, precum și foarte multă doctrină. De asemenea, am apelat și la metode mai puțin convenționale în cercetarea academică, precum podcasturi sau videoclipuri. Într-un final a rezultat un memoriu de care toată echipa este mândră, și care a fost și premiat în cadrul rundelor regionale. A doua perioadă, cea asociată masterului, a însemnat o cercetare mult mai specializată asupra speței, eu concentrându-mi atenția pe partea de apărare, întrucât urma să-l reprezint în fața judecătorilor în faza orală. Astfel, am construit un discurs puternic și convingător prin care să ne susținem cauza și să apărăm statul de acuzațiile reclamantului. Pe lângă elementele de fond, în această fază a trebuit să lucrez și la cele de formă, precum modul de prezentare a discursului sau răspunsurile la eventualele întrebări. În cea de treia perioadă, pe care o asemuiesc doctoratului, am făcut o cercetare continuă asupra cauzei pe care urma să o reprezint în fața unor judecători mult mai exigenți și să o apăr împotriva unor adversari mult mai puternici față de faza regională. Astfel că, de la săptămână la săptămână, reușeam să identificăm elemente foarte fine de detaliu care să ne facă apărarea impenetrabilă. Totodată, întrucât lucram în domeniul dinamic al dreptului, trebuia mereu urmărită evoluția jurisprudențială, pentru a observa ce practici statale sunt acceptate de organismele ce apără drepturile omului”, detaliază tânărul student.

Mihai crede cu tărie că participarea la acest concurs i-a adus, pe lângă numele rezonant al Universității Oxford pe CV-ul său, și o serie de abilități pe care nu și le imaginează dobândite dintr-un alt loc. Acestea sunt atât tehnice cât și de nuanță, și consideră că îl vor face un candidat mult mai competitiv în profesiile juridice.

Pe Gheorghe-Sabin Solomon îl caracterizează entuziasmul și disponibilitatea de a învăța

Gheorghe-Sabin Solomon (foto) este la a doua experiență Price Media Law Moot Court. Încă de la finalul primului an de facultate, tânărul a participat la selecția echipei facultății, fiind admis și participând în ediția 2019-2020, etapa regională.

„Am participat la ediția anterioară a concursului Price Media Law Moot Court, la etapa regională care s-a desfășurat la Budapesta în decembrie 2019, iar ulterior am participat și am câștigat concursul de procese simulate „Constantin Stătescu”, organizat de societatea de avocatură Stoica și Asociații în vara anului 2020. Consider că principalul aspect care l-a determinat pe domnul profesor să mă coopteze în echipă încă din anul 1 de facultate a fost entuziasmul și disponibilitatea la învățare, alături de perspectiva de a participa și la edițiile următoare, valorificând experiența dobândită timpuriu”, arată Sabin.

În etapa orală a competiției, Sabin a fost unul dintre cei doi vorbitori pe partea de Respondent (pârât), iar în etapa scrisă a participat împreună cu ceilalți colegi la redactarea memoriilor, construirea argumentelor juridice, căutarea de surse, jurisprudență și doctrină. „Întrucât concursul este împărțit în etapa scrisă și etapa orală, pregătirea este de asemenea inițial în totalitate concentrată pe scrierea memoriilor, căutarea de informații, jurisprudență, construirea raționamentelor juridice etc. Ulterior trimiterii memoriilor și pe baza muncii depuse deja în redactarea lor, începem pregătirea orală în care ne împărțtim rolurile de vorbitori, ne construim discursurile și începem să pledăm în contradictoriu, simulând etapele orale”, explică studentul.

Sabin consideră că, pe lângă cel mai evident aspect legat de faptul că angajatorii caută studenți care au în CV și astfel de experiențe, cel mai important lucru este faptul că participarea la un astfel de concurs te învață să lucrezi în echipă, să dai atenție celor mai mici detalii când redactezi o lucrare sau când pregătești un discurs, să pledezi convingător în public, să te descurci în situații tensionate și să îți stăpânești emoțiile.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică


Câteva sfaturi importante pentru viitorii studenți


Studenții din echipa Price Media Law Moot Court au și câteva sfaturi importante pentru cei care se gândesc la posibilitatea de a da admitere la o facultate de drept.

Denisa subliniază faptul o astfel de alegere trebuie făcută cu sufletul, nu cu mintea și să pună pe primul plan ceea ce își doresc ei să facă în viață (și nu ceea ce ar vrea părinții sau familia). „După ce sunt siguri că acesta este drumul lor, ar trebui să se intereseze cu privire la examen, care nu este deloc unul ușor, și să înceapă pregătirea măcar din clasa a douăsprezecea. După ce au fost admiși, în primul rând să nu se sperie de numărul mare de pagini pe care îl au de învățat la o singură materie pentru că dacă au ajuns până acolo cu siguranță se vor descurca. Însă, cel mai important, i-aș sfătui să găsească un echilibru între învățat și relaxare și să încerce din primul minut să-și facă cât mai mulți prieteni și să participe la cât mai multe procese simulate”, explică tânăra.

Maria spune că i se pare important ca cei care aleg studierea Dreptului să nu uite de responsabilitatea pe care o au ca viitori juriști de a depune tot efortul pentru a se forma. „Mai departe de orice ambiție personală, ar fi bine să ne amintim cu toții de faptul că studenții la Drept  pot fi și sunt protagoniști în construirea societății”, punctează studenta.

La rândul său, Teodora crede că tinerii care vor să fie studenți ai Facultății de Drept trebuie să deprindă încă din perioada pregătirii pentru admitere mecanismul învățării prin exercițiu, în defavoarea memoratului. „Da, Facultatea de Drept este cu siguranță o facultate care îți testează de multe ori memoria, dar ce rost are să știi o sută de pagini dacă nu poți rezolva o speță inspirată dintr-un caz real? De asemenea, odată ajunși studenți la Drept vor avea cu siguranță tentația de a își petrece timpul liber doar cu alți studenți de la Drept - fiind un domeniu atât de complex, care îți ocupă mult timp pe care îl împarți cu restul colegilor, este normal. Eu i-aș sfătui să rămână prieteni și cu restul colegilor de liceu care au mers la alte facultăți, să participe și la evenimente care au teme cât mai diverse și să citească beletristică (da, pe lângă cele 500 de pagini pentru o singură materie). Din perspectiva mea, un bun jurist trebuie să aibă o perspectivă de ansamblu asupra întregii societăți, nu doar asupra părții care privește Dreptul”, este de părere tânăra.

Irina le transmite celor care acum se pregătesc de admitere să se gândească exact ce vor ei de la facultate. „E important să știe de la început că aici scopul nu e să înveți toată legislația din România, ci să ajungi să înțelegi structura și interpretarea unui act normativ, astfel încât atunci când îți este pus în față să știi cum să îl citești și ce să înțelegi din el. Să se înarmeze cu răbdare, să fie pregătiți pentru un volum destul de mare de informații și să fie flexibili, căci domeniul juridic se pliază pe nevoile societății și este într-o continuă schimbare”, precizează tânăra.

Și Mihai are un sfat pentru ei: „în primul rând, i-aș sfătui să cântărească dacă aceasta este decizia corectă care i-ar face pe ei, nu pe părinți sau profesori, mulțumiți. Nu trebuie să fie o alegere făcută din comoditate sau sub presiunea triadei de meserii avocat-doctor-inginer, ci trebuie să fie una personală și asumată. În al doilea rând, ar trebui să fie capabili nu a memora pagini întregi pe de rost, ci de a rezolva spețe complexe folosind conexiuni și raționamente logice. În final, îi îndemn călduros să-și dozeze cu atenție timpul și energia și, mai ales, să nu clacheze, pentru că examenul de admitere nu este nici pe departe cel mai greu pe care îl vor da”.

„Cei care doresc să dea admitere la facultatea de drept trebuie să conștientizeze două lucruri: în primul rând, dificultatea facultății sub aspectul volumului mare de informații pe care trebuie să îl asimileze într-un domeniu care, în majoritatea cazurilor, este complet nou, iar în al doilea rând, dar poate chiar mai important, să conștientizeze că alegerea unei facultăți, a unui drum în viață, la vârsta de 18-19 ani, nu trebuie să reprezinte un final, o limitare a oricăror altor oportunități care nu sunt legate de respectivul domeniu, ci din contra, acest pas reprezintă un început într-o lume plină de oportunități pe care trebuie să le îmbrățișăm cu fiecare ocazie”, consideră Sabin.

Prezentarea echipei


Antrenorul echipei, drd. Ștefan Bogrea este născut și crescut în București. După absolvirea Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” în 2010, a ales Facultatea de Drept a Universității din București.

„Mi-am dorit dintotdeauna să urmez această Facultate – nu aveam nicio îndoială. După licență (2014) și obținerea masterului (2015), am continuat cu studiile doctorale, pe care le urmez în prezent. Studenția este o îndelungată clipă astrală pentru mine. Am avut oportunitatea de a învăța de la profesorii noștri și acum am onoarea de a ține seminare în calitate de doctorand. Conducătorul meu de doctorat, profesorul Corneliu-Liviu Popescu mi-a deschis nenumărate orizonturi și m-a inspirat în dorința mea de a preda. Învăț mereu de la studenții mei și nădejdea mea este că și aceștia pot învăța de la mine. Facultatea de Drept este, pentru mine, a doua casă și abia aștept să ne întoarcem în Palatul Facultății. În mod surprinzător, nu am participat la niciun concurs internațional în perioada studenției – o greșeală pe care încerc să o repar în mod vicariant, antrenând echipele de la Price”, afirmă profesorul Facultății de Drept.

Denisa-Cristina Călin a urmat profilul matematică-informatică la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București. „Pe parcurs mi-am dat seama că nu mă pasionează, ci a fost doar alegerea sigură și cunoscută, așa că am decis să risc și să dau admiterea la Facultatea de Drept. Ceea ce m-a determinat să o aleg a fost sfatul dirigintei mele din școala generală, și anume să ne alegem jobul (și implicit și facultatea) cu sufletul, astfel încât în fiecare dimineață să ne trezim fericiți că vom merge din nou la serviciu (sau facultate)”, subliniază tânăra.

María José Escobar a făcut liceul la Colegio Gimnasio los Pinares, în Medellín, Columbia. „Am ales Dreptul pentru că sunt convinsă că este un drum deschis și flexibil care ne pregătește pentru multe scenarii, iar în viitorul apropiat vreau să dau Baroul”, mărturisește tânăra.

Teodora Lianu a fost elevă a Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc” din București. „Am ales Facultatea de Drept după ce m-am documentat în legătură cu toate oportunitățile pe care aceasta le poate oferi, de la cele de voluntariat, burse de studiu în străinătate și competiții academice până la perspective de carieră. Ocupând funcția de Director Public Relations în biroul local al asociației ELSA Bucharest, fiind bursieră Erasmus în Letonia și participant la etapa internațională a Price Media Law Moot Court Competition, pot spune că am profitat din plin de oportunitățile pe care studenții le au în timpul facultății. Pe viitor, îmi doresc fie să am o carieră în diplomație, fie să profesez în lumea avocaturii - dar aceasta este o alegere pe care o voi face după ce voi termina un program de master”, menționează Teodora.

Irina Neagu a terminat Colegiul Național „Unirea” din Focșani. „Am ales Facultatea de Drept pentru că nu știam spre ce domeniu să mă îndrept și am preferat să investesc patru ani în care să învăț principiile după care se ghidează o societate, regulile pe care le folosim noi și de ce consideră oamenii că sistemul este greșit și ce putem face ca să îl reparăm”, afirmă studenta.  

Mihai Rotaru este absolvent al Colegiului Național „Mihai Viteazul” din București, specializarea matematică-informatică. „Deși nu este cea mai intuitivă alegere după ce patru ani ești cufundat în cifre și formule, am ales totuși Facultatea de Drept întrucât am realizat că am nevoie de un domeniu dinamic în care să am interacțiune constantă cu oameni noi. Pentru viitor, am în plan un master în drept, urmând să dau admiterea în Barou”, subliniază tânărul.

Gheorghe-Sabin Solomon a terminat Colegiul Național „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț. „Am optat pentru Facultatea de Drept pentru că este locul unde pot învăța mecanismele prin care funcționează societatea, iar în viitor doresc să devin avocat”, spune Sabin.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 923 / 1697
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...