ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum să alegi soluțiile de legal tech potrivite pentru firma ta. Ce avantaje oferă instrumentele tehnologice firmelor de avocatură și cum trebuie selectat furnizorul

02 Februarie 2020   |   SoftVenture, partener BizLawyer

Dacă marile companii de avocatură, cu birouri internaționale și echipe de mii de avocați au adoptat deja instrumente bazate pe AI, tehnologii de timp blockchain și încurajează inițiativele de transformare digitală, care să ajute nu doar clienții corporate, ci și persoanele fizice, și firmele medii și mici au început să ia în considerare aceste instrumente inovative.

George Bărcun, General Manager SoftVenture, compania care a creat solutia KeyVisionPRO

 
 
Alegerea unor soluții legal tech potrivite pentru firma ta de avocatură este un proces care ține cont de mai multe criterii, aspecte necesare pentru bunul mers al companiei și evoluției acesteia. Care sunt întrebările pe care trebuie să le aveți în vedere în interiorul echipei și cum este indicat să abordezi procesul de selecție a unor soluții de legal tech potrivite pentru viitorul firmei tale? Află câteva răspunsuri în cele ce urmează. . .

De ce să cauți soluții legal tech pentru firma ta

Din ce în ce mai multe firme la nivel mondial integrează modelul “new law”, în care instrumentele tehnologice au un rol preponderent. Dacă marile companii de avocatură, cu birouri internaționale și echipe de mii de avocați au adoptat deja instrumente bazate pe AI, tehnologii de timp blockchain și încurajează inițiativele de transformare digitală, care să ajute nu doar clienții corporate, ci și persoanele fizice, și firmele medii și mici au început să ia în considerare aceste instrumente inovative. 


Probabil cea mai importantă întrebare care se află în ultimii ani pe buzele avocaților și partenerilor din firmele de avocatură din țara noastră este “de ce ar trebui firma mea de avocatură să folosească soluții de legal tech?”. 

Răspunsurile oferite de specialiștii din zona de legal, dar și de tehnologie, sunt multiple, însă dintre acestea cel mai des întâlnite sunt: 
 
• pentru că înlătură foarte multe dintre procesele repetitive care îngreunează activitatea și scad astfel nivelul de frustrare din interiorul firmei
 • pentru că ajută la îmbunătățirea relației cu clienții, prin creșterea focusului pe aceștia și pe o bună comunicare cu aceștia
 • pentru că îmbunătățesc procesele zilnice, făcându-le mai eficiente
 • nu în ultimul rând, pentru că și clienții sunt din ce în ce mai digitalizați și solicită la rândul furnizorilor un nivel similar de tehnologizare.

Care sunt etapele pentru alegerea unor soluții legal tech pentru firma ta


Probabil cea mai importantă etapă pentru alegerea unor soluții de digitalizare pentru firma ta de avocatură este cea legată de nevoile pe care aceste soluții trebuie să le acopere. 

Definirea acestor nevoi începe cu câteva întrebări legate de modul de funcționare a firmei și echipei:

 • Putem îmbunătăți modul de urmărire a termenelor de instanță?
 • Cum arată procesul de facturare? Ce putem face pentru a-l îmbunătăți?
 • Cum arată procesul de încasare a plăților?
 • Cum măsor eficiența avocaților?
 • Care sunt procesele repetitive, cine și cum le face?
 • Ce încărcare au avocații și cât de eficienți sunt?
 • Cât de profitabili sau eficienți sunt clienții și proiectele derulate?
 • Cum atragem și cum răspundem noilor clienți?

După ce ai răspuns la aceste întrebări și ai stabilit principalele nevoi ale firmei tale, poți începe căutarea soluțiilor legal tech care să te ajute să bifezi cât mai multe astfel de nevoi. Ideal ar fi să cauți soluții integrate pentru rezolvarea acestor nevoi, însă poți opta și pentru mai multe astfel de softuri. 

 Ar trebui să știi că există mai multe tipuri de soluții legal tech:
 
• Dedicate pentru facturare 
 • Dedicate înregistrării timpilor pe proiecte
 • Pentru managementul termenelor de instanță
 • Pentru procesele de marketing și vânzări
 • Pentru managementul proiectelor și clienților (CRM-Customer Relationship Management)
 • Management de documente / Automatizarea documentelor

După ce ai ales tipul de soluții potrivite pentru firma ta, poți începe testarea unor soluții și discuții cu furnizorii acestora. 

Întrebări pentru furnizorii de soluții legal tech

Furnizorii de soluții legal tech sunt fie naționali, fie internaționali. Atunci când ai început procesul de selecție a soluțiilor potrivite, ar fi indicat să ții cont de câteva întrebări pe care să le adresezi în procesul de selecție:
 
• Unde sunt stocate datele mele?
 • Cine mai are acces la datele mele?
 • Cum sunt protejate datele mele?
 • Dacă voi crește, poate soluția pe care o oferiți să ne ajute, poată să țină pasul cu această creștere?
 • Atunci când am nevoie de suport, cum voi putea solicita sprijin și cum îmi va fi acordat? Este suportul soluției pe același fus orar cu firma mea? În cât timp se răspunde – care este timpul asumat pentru răspuns? Dacă acest timp este depășit, ce se întâmplă? 
 • Atunci când am nevoie de o funcționalitate în plus, poate fi personalizată pentru mine, puteți dezvolta intern sau nu există această posibilitate?

Odată cu primirea raspunsurillor pentru aceste întrebări, procesul de selecție devine mult mai rapid. 
 Nu în ultimul rând, bugetul este un element sensibil care trebuie luat în calcul. Acesta poate fi definitoriu pentru mulți decidenți, dar nu ar trebui să fie singurul factor. De cele mai multe ori, un buget foarte mic implică o aplicație limitată din punct de vedere al funcționalităților sau lipsă unui suport activ și bine dimensionat. Iar acestea, în cele din urmă, vor duce la nemulțumiri și o scădere a încrederii în furnizorul soluției.
 
Aceste informații v-au fost oferite de specialiștii SoftVenture, furnizorul de soluții de legal technology adaptate nevoilor pieței românești de avocatură. În 2019, SoftVenture a lansat KeyVision PRO, platformă integrată care îi ajută pe profesioniștii din domeniul legal să își managerieze și dezvolte compania cu ajutorul tehnologiei.


O poveste de succes


După mai bine de 10 ani în care s-a implicat în dezvoltarea unor aplicații de tip enterprise și raportări financiare destinate instituțiilor financiare din Germania, Italia sau Grecia, George Bărcun, fondator al firmei SoftVenture, a identificat o nișă pe piața software-ului pentru firme de avocatură. A lansat KeyVision, un instrument de business intelligence folosit astăzi de peste 2500 de utilizatori, și a investit sume mari în cercetare/dezvoltare, scopul final fiind acela de a îngloba cât mai mult know-how într-un singur produs și de a dezvolta proactiv noi functionalități, care să răspundă nevoilor firmelor de avocatură.

”Împreună cu partenerii noștri am identificat cele mai mari provocări din activitatea de zi cu zi a avocaților și ne-am adaptat produsele acestor nevoi. Astfel că, în acest moment, oferim un produs complet din acest punct de vedere, adaptat cerințelor actuale și pregătit să alinieze avocatura românească la trendurile mondiale de digitalizare și măsurare a performanțelor”, a declarat George Bărcun într-un interviu acordat  publicației noastre.

KeyVision are în spate atât o echipă de programatori care asigură dezvoltarea aplicației, mentenanța soluțiilor curente și monitorizarea serverelor, cât și o echipă de suport, care asigură helpdesk și răspunde solicitărilor clienților în ceea ce privește buna utilizare a KeyVision. Efortul covârșitor de dezvoltare se concentrează pe research & development și dezvoltare de noi functionalități pentru a veni în sprijinul utilizatorilor – firme de avocați mari sau mici, departamente de Legal din companii, dar și alte entități din economie, cum ar fi bănci sau IFN-uri.

”Abordarea noastră inovativă și creativă ne-a ajutat să devenim trend-setteri pe piața din România și avem de gând să menținem această poziție investind în continuare masiv în R&D. (...) Avem planuri mari de investiții și dezvoltare - în ultimii doi ani aproape ne-am dublat echipa și vom include în KeyVision functionalități și integrări la nivel european”, a nuanțat George Bărcun. 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 1086 / 1431
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Clifford Chance, „Firma de avocatură a anului în Europa” la gala Chambers and Partners. Ce firmă a obținut premiul în România
  LegiTeam: Reff & Associates is looking for experienced Lawyer | Employment
  LegiTeam | Bulboacă & Asociații is looking for an Attorney at Law ̸ Corporate ̸ M&A
  Stratulat Albulescu a acordat asistență juridică Băncii Europene de Investiții cu privire la finanțarea de 104 mil. E acordată grupului Maspex. Partenerul Cristian Vlaicu a coordonat echipa de proiect
  Activitățile desfășurate de echipele specializate în investigații interne corporative de la Mușat & Asociații sunt pluridisciplinare, acoperind toate ariile de practică și necesitățile clienților. De vorbă cu Alexandru Terța (Partener) și Ștefan Diaconescu (Managing Associate) despre practica personalizată, modul în care lucrează echipele mixte în auditul de drept penal, tipologia infracționalității întâlnite și cele mai interesante mandate de acest tip
  Conferința Bucharest Arbitration Days revine în iunie cu o nouă ediție: Stakeholders’ Role in International Arbitration, 2023
  Allen & Overy și Shearman & Sterling fuzionează și vor crea prima firmă globală complet integrată. A&O Shearman va avea 3.900 de avocați în 49 de birouri și venituri de 3,4 miliarde USD. Costin Taracila, Managing Partner RTPR, , firmă cu care A&O lucrează în exclusivitate în România : Vor fuziona două din cele mai sofisticate firme de avocatură din lume
  Din culisele unui arbitraj internațional complex | Gabriel Resources a cuantificat costuri de 47,1 mil. $ cu avocații White & Case și de 9 mil. $ cu echipa Țuca Zbârcea & Asociații în arbitrajul ICSID generat de proiectul aurifer eșuat de la Roșia Montană. Sumele alocate experților au fost evaluate la aproape 5 mil. $, iar cheltuielile administrative s-au apropiat de 1 mil. $. România a cerut tribunalului să respingă cererea “amețitoare” privind costurile suportate de reclamant
  În spatele scenei, alături de Budușan & Asociații în proiectele de audit de drept penal | Ovidiu Budușan, partener fondator și coordonator al firmei: În general, companiile apelează la avocați externi atunci când există suspiciuni rezonabile sau chiar probe ale unor infracțiuni. Opțiunea cvasi-generală este de a sesiza organele competente și, totodată, de a identifica modalitățile concrete de stopare a contextului generator de risc
  Arbitrajul ICSID cerut de Aderlyne Limited, investitor în proiecte de energie solară în România, intră în line dreaptă după numirea arbitrilor. România a mers pe mâna unui reputat avocat elvețian, reclamanții au ales un britanic, iar președintele Tribunalului este un canadian cu experiență de peste 35 de ani în arbitraj internațional
  Wolf Theiss a asistat Banca Comercială Română în lansarea primei emisiuni de euroobligaţiuni verzi, în valoare de 700 mil. €. Echipa implicată în tranzacție a fost condusă de Claudia Chiper (Partener) și Andreea Tudorache (Senior Associate)
  Filip & Company obține la ÎCCJ dubla confirmare a legalității ajustărilor voluntare a prețurilor de transfer. Societățile afiliate au dreptul de a ajusta prețurile practicate între afiliați, prin mecanisme contractuale și în vederea alinierii profiturilor la valoarea de piață
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...