
Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A
18 Martie 2024
G.S. & R.T.Continuăm această serie cu Bogdan C Stoica, Partener Popovici Nițu Stoica & Asociații, unul dintre avocații cu o mare expunere pe proiecte complexe, despre care clienții au spus echipei de research de la Chambers că ”are o viziune comercială și este business oriented." El este listat de Legal 500 în categoria Leading Individuals.
![]() |
Cu tot mai multe tranzacții de valori mari, în ultimii doi ani, piața locală de fuziuni și achiziții a marcat o evoluție vizibilă. Preluarea rețelei de magazine Profi în România pentru 1,3 miliarde de euro ne îmbunătățește probabil poziția în topul tranzacțiilor de M&A din regiune, dar întrebarea care se pune este dacă piața mai poate genera tranzacții de peste un miliard de euro și în 2024. Publicația noastră a adesat un set de întrebări avocaților considerați de ghidurile juridice internaționale drept Leading Lawyers în practica de M&A, referitoare la activitatea din 2023 și proiecțiile acestora pentru anul viitor.BizLawyer a încercat să afle cum se mai poziționează România în tabloul regional al fuziunilor și achizițiilor, dacă au întâlnit/există și alte business-uri la vânzare sau tranzacții de alt tip care să egaleze sau chiar să depășească plafonul de 1 mld. E și ce investitori sunt acum interesați de proiecte în Romania.
De asemenea, am fost interesați să aflăm care vor fi sectoarele cele mai interesante pentru investitori anul viitor, domenii care vor genera cele mai multe tranzacții în 2024. Nu am ocolit nici motivele de îngrijorare ale acestei perioade în privința activității din această arie de practică și am ”scanat” împreună cu interlocutorii noștri marile provocări ale anului viitor, cu accent pe ceea ce va avea un rol important în tranzacțiile viitoare.
Continuăm această serie cu Bogdan C Stoica, Partener Popovici Nițu Stoica & Asociații (PNSA), unul dintre avocații cu o mare expunere pe proiecte complexe, despre care clienții au spus echipei de research de la Chambers că ”are o viziune comercială și este business oriented."
El este listat de Legal 500 în categoria Leading Individuals.
****************************
Bogdan C Stoica, Partener PNSA și coordonatorul unor echipe de avocați implicate în fuziuni și achiziții complexe, finalizate cu succes de-a lungul timpului, spune că România a câștigat foarte mult în ultimii ani în ceea ce privește valoarea tranzacțiilor M&A. Acest lucru este direct proporțional cu dezvoltarea economică remarcabilă a țării din ultimii 10 ani. ”Este vorba cu siguranță de una dintre cele mai bune, dacă nu cea mai bună perioadă din istoria economică a României”, subliniază avocatul considerat de Legal 500 drept Leading Lawyer în practica de fuziuni și achiziții. Aceasta evoluție s-a reflectat și în valoarea tranzacțiilor M&A, fie că vorbim de achiziții directe sau de listări, mai spune acesta.
”Asumând că acest trend de evoluție economică va continua și în următorii ani și că nu vor exista evenimente geo-politice care să pertube major acest trend, există toate motivele să credem că, într-un orizont de 3-4 ani, am putea avea una sau chiar mai multe tranzacții de peste 1 miliard de Euro anual. Tot astfel, mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A”, a explicat partenerul PNSA.
În opinia sa, este puțin probabil ca anul în curs să mai poată aduce o tranzacție de peste 1 miliard de euro. ”E nevoie probabil de încă 2-3 ani de consolidare în diverse domenii și de maturizare a unor investiții în curs astfel încât valoarea tranzacțiilor să depășească această bornă valorică. Este cazul investițiilor în energie pentru care este nevoie de timp atât în ce privește dezvoltarea, cât și consolidarea intermediară”, spune Bogdan C. Stoica. Totuși, o surpriza ar putea să apară din zona bancară în măsura în care unul dintre primii 5 jucători ar decide să vândă, a nuanțat interlocutorul BizLawyer.
El amintește că ultimii doi ani au fost marcați de incertitudinea generată de războiul din Ucraina, de perioada inflaționistă post-pandemie, dar și de recrudesdența mișcărilor populiste și extremiste. ”Toate acestea au făcut ca principalii jucători în piața mare de M&A să fie strategici, în special cei care sunt deja prezenți în piață, care o înțeleg și îi cunosc potențialul și riscurile. Pe de altă parte, dacă ar fi să luăm în considerare și listările, atunci profilul investitorilor a fost dominat cu siguranță de fondurile de pensii și micii investitori, acesta fiind probabil și marele câștig al pieței de capital din ultimii ani”, a subliniat Bogdan C. Stoica.
În ce privește tranzacțiile cu valori mari, avocatul evidențiat de ghidurile juridice internaționale în practica de M&A crede că 2024 va fi dominat în continuare de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. ”În ce privește fondurile, cred că acestea se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici”, a adăugat partenerul PNSA.
În opinia sa, prin prisma tranzacțiilor realizate, energia și retail-ul au fost cu siguranță domeniile vedetă ale anului 2023. ”Serviciile medicale au continuat să fie în centrul atenției și anul trecut, chiar dacă marii jucători au avut mult mai puține potențiale ținte de achiziție. S-a adăugat apoi interesul investitorilor pentru domeniul serviciilor portuare. Cred că industriile cu profil de necesitate sunt cele care au potențial să genereze tranzacții viitoare de valori mari și în 2024 (e.g. domeniul producției alimentare și domeniile asociate, energia și serviciile medicale)”, a afirmat avocatul.
Cu echipe de la PNSA acționând de multe ori în calitate de consultanți sell side, Bogdan C. Stoica spune că a constatat că vânzătorii sunt în primul rând mult mai pregătiți acum pentru o tranzacție M&A decât erau în urmă cu 10 ani. ”Antreprenorii au evoluat și s-au maturizat odată cu piața. Chiar dacă pregătirea proceselor de exit nu este întotdeauna realizată profesionist, se remarcă totuși o creștere a numărului antreprenorilor care înțeleg avantajele unor procese realizate profesionist. Asemenea procese ajută procedural dar, în egală măsură, ancorează și antreprenorii în realitățile unor asemenea tranzacții”, explică partenerul PNSA.
El a adăugat că ultimii ani au marcat în unele domenii și o deteriorare artificială a evaluării afacerilor scoase la vânzare și a dat ca exemplu domeniul serviciilor profesionale, care a înregistrat o astfel de tendință, cel mai probabil sub influența incertitudinii din zonă, a trendului ascendent al salariilor din industrie și, nu în ultimul rând, a creșterii impactului unei culturi în care fidelitatea și stabilitatea sunt considerate din ce în ce mai rar valori fundamentale.
În privința duratei medii a unei tranzacții, Bogdan C. Stoica spune că aceasta este de 5-7 luni. Dar, date fiind noile reguli în materie de investiții străine directe (FDI), durata ar putea crește.
Avocatul intervievat de BizLawyer a adăugat că, după un 2022 marcat de cel mai mare număr de tranzacții eșuate din ultimii 15 ani, 2023 a continuat această tendință chiar dacă la un nivel mai redus. ”Cauza cea mai frecventă a fost cu siguranță lipsa de hotărâre a investitorilor, pe fondul unei stări de incertitudine generată de situația geo-politică și de conflictul armat din proximitate. La rândul său, lipsa de hotărâre s-a tradus printr-un apetit mult mai scăzut al investitorilor, în special al celor care nu erau prezenți în piață, de a intra în noi piețe, cu consecința unor evaluări defensive/pesimiste a companiilor țintă”, a precizat partenerul PNSA.
Industriile cu profil de necesitate sunt cele de la care Bogdan C. Stoica se așteaptă la cele mai multe tranzacții medii și mari în 2024: domeniul producției alimentare și domeniile asociate, energia și serviciile medicale, distribuția. Domeniul IT și cel al serviciilor conexe vor continua să ofere un număr mare de tranzacții, însă este de așteptat ca acestea sa fie mai degrabă în zona valorilor mici și medii, spune interlocutorul BizLawyer. Este cazul diverselor start-up-uri care, odată parcursă faza etapelor de investiții pre-seed și seed, ar putea intra în faze de investiții mai mature.
”Incertitudinea generată de războiul din Ucraina și creșterea în sondaje a popularității partidelor de extremă dreaptă și a mișcărilor radicale în general, într-un an eminamente electoral, îngrijorează investitorii și erodează apetitul acestora pentru noi investiții”, atrage atenția partenerul PNSA. Tot astfel, măsurile economice cu caracter populist ocazionate de anul electoral și vocile tot mai multe care cer pregătirea Europei pentru apărare în fața unor eventuale agresiuni și a potențialei dezangajări internaționale a SUA.
Pe de altă parte, proiectele mari de infrastructură derulate în prezent de România, stabilitatea politica din ultimii 2 ani și performanțele peste așteptări, precum și reziliența economiei românești dau încredere. Tot astfel, apariția unui nou val de antreprenori a căror maturizare este așteptată undeva în următorii 5-10 ani.
Printre marile provocări ale anului viitor în această arie de practică, în plus față de cele mai sus amintite, Bogdan C Stoica mai adaugă și dificultatea de a găsi resurse umane dispuse să aloce timp și concentrare pentru formarea profesională.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 390 / 2030 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...