ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Adriana Ioana Gaspar, Senior Partener - NNDKP: Cred că, în general, piața de M&A din România va performa aproape la nivelul anului 2023 ca valoare, dar cu mai puține mega-tranzacții. Pentru tranzacțiile complexe, durata medie este de 8-10 luni

04 Februarie 2024   |   Maria Theodoru

Adriana Ioana Gaspar, Senior Partener la NNDKP, este avocat cu peste 30 de ani de activitate, evidențiat de ghidul juridic internațional Legal 500 în categoria Hall of Fame în practica de M&A, pe care o co-coordonează.

Adriana Ioana Gaspar, Senior Partener la NNDKP

 
 
Cu tot mai multe tranzacții de valori mari, în ultimii doi ani, piața locală de fuziuni și achiziții a marcat o evoluție vizibilă. Preluarea rețelei de magazine Profi în România pentru 1,3 miliarde de euro ne îmbunătățește probabil poziția în topul tranzacțiilor de M&A din regiune, dar întrebarea care se pune este dacă piața mai poate genera tranzacții de peste un miliard de euro și în 2024... Publicația noastră a adesat un set de întrebări avocaților considerați de ghidurile juridice internaționale drept Leading Lawyers în practica de M&A, referitoare la activitatea din 2023 și proiecțiile acestora pentru anul viitor.BizLawyer a încercat să afle cum se mai poziționează România în tabloul regional al fuziunilor și achizițiilor, dacă au întâlnit/există și alte business-uri la vânzare sau tranzacții de alt tip care să egaleze sau chiar să depășească plafonul de 1 mld. E și ce investitori sunt acum interesați de proiecte în Romania.

De asemenea, am fost interesați să aflăm care vor fi sectoarele cele mai interesante pentru investitori anul viitor, domenii care vor genera cele mai multe tranzacții în 2024. Nu am ocolit nici motivele de îngrijorare ale acestei perioade în privința activității din această arie de practică și am ”scanat” împreună cu interlocutorii noștri marile provocări ale anului viitor, cu accent pe ceea ce va avea un rol important în tranzacțiile viitoare.

Continuăm această serie cu Adriana Ioana Gaspar, Senior Partener la NNDKP, avocat cu peste 30 de ani de activitate, evidențiat de ghidul juridic internațional Legal 500 în categoria Hall of Fame în practica de M&A, pe care o co-coordonează. Anul trecut, Adriana Ioana Gaspar a fost inclusă în categoria Women Leaders de către IFLR 1000, ea fiind, de altfel, unul dintre avocații considerați Highly Regarded de către ghidul juridic internațional.

***

În opinia avocatului NNDKP, Romania continuă să rămână în zona de confluență a oportunităților deschise de evoluțiile geopolitice (chiar și a celor mai recente) și a unui imens potențial de țară - nevalorificat încă, augmentabil și regenerabil. ”În plus, notez perspective favorabile pentru dezinhibarea finanțării bancare a tranzacțiilor, iar în minus – perpetuarea graniței dintre decidentul public și sectorul privat și întârzierea măsurilor legislative care dinamizează piața de M&A și catalizează dezvoltarea economiei”, a arătat Adriana Ioana Gaspar.


 




Interlocutorea BizLawyer spune că, în 2024, este posibil ”să asistam la perfectarea unor tranzacții de magnitudine și impact regional, atât în top-uri, dar mai ales în consecințe financiare cuantificabile pentru jucătorii români, care au fost semnate în 2023, la exituri sau restructurări pe care nu ni le dorim, și la o oarece întârziere în pregătirea de tranzacții noi. Cred că, în general, piața de M&A din România va performa aproape la nivelul anului 2023 ca valoare, dar cu mai puține mega-tranzacții”.

Reamintim că anul trecut au fost două tranzacții cu o valoare de peste 1 miliard de euro fiecare - preluarea operaţiunilor Enel din România de către PPC, pentru 1,24 miliarde de euro și achizița rețelei de magazine Profi în România de către Ahold Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image pentru 1,3 miliarde de euro. În 2022 au existat alte tranzacții cu valori puțin mai mici decât acest prag, de amintit fiind preluarea de către Romgaz, pentru 1,08 miliarde de dolari, a acțiunilor Exxon Mobile Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), care deține 50% din proiectul de gaze Neptun Deep de la Marea Neagră și achiziția fabricii de automobile de la Craiova de către Ford Otosan pentru cca 700 milioane de euro.

Dar, în condițiile unui an electoral, cu o fiscalitate pe care mediul de afaceri o consideră nepritenoasă și pe fondul unei crize geostrategice care se prelungește, ar mai putea genera piața tranzacții de peste un miliard de euro, în 2024? ”Aș estima că o singură tranzacție la nivel de aproximativ un miliard de euro ar putea fi perfectată în 2024, deși sper mult să mă înșel și să sărbătorim mai multe astfel de tranzacții”, răspunde Adriana Ioana Gaspar.

Fiecare etapă a evoluției unei societăți, a unei industrii or a unui sector are profilul de investitor specific ei, subliniază Senior Partner-ul NNDKP, și acesta reprezintă forța de propulsie a societății, industriei sau sectorului către nivelul următor. ”Declarațiile publice arată că România suscită interesul tuturor tipurilor de investitori”, a adăugat avocatul intervievat de BizLawyer.

Potrivit Adrianei Ioana Gaspar, durata medie a unei tranzacții este de 8-10 luni pentru tranzacțiile complexe. ”În general, tranzacțiile nu sunt abandonate pentru motive legale, ci financiare sau operaționale”, explică avocatul.


Ea spune că, în anul 2024 va continua consolidarea și dezvoltarea cu precădere în sectorul energiei verzi, în industria agro-alimentară, în transporturi și logistică, precum și pe segmentul serviciilor.

Ce anume produce îngrijorări în această perioadă, în privința activității din această arie de practică? ”Antagonismul public-privat, în locul unui parteneriat public-privat real, al unui dialog care să genereze coerență în măsurile cu impact socio-economic, absența unor programe strategice care să țintească în mod holistic sănătatea și dezvoltarea economiei, precum și slăbiciunea instituțională istorică sunt contraproductive, alimentează toate neajunsurile menționate de către dumneavoastră și umbresc oportunitățile investiționale”, răspunde Adriana Ioana Gaspar.

Iar oportunitățile investiționale nu beneficiază și ratarea lor nu daunează doar investitorilor ci economiei în ansamblul său și, în final, nouă tuturor, adugă avocatul. ”Cui profită faptul că autoritățile se întrec în a vâna greșeli în loc de a furniza asistență responsabilă în prevenirea acestora atunci când li se solicită opinia? De ce pedepsim și descurajăm campionii conformi în loc să reglementăm clar, uniform și să pedepsim abuzul?”, întreabă retoric interlocutoarea BizLawyer.  

Printre marile provocări ale anului viitor în această arie de practică, Adriana Ioana Gaspar menționează predictibilitatea reglementării și aplicării normei juridice, disponibilitatea resurselor umane, posibilitatea scalării. Printre semnele pozitive, care dau speranță, sunt “near-shoring”-ul și “friend-shoring”-ul – ca soluții împotriva disfuncționalității din ce în ce mai accentuate și mai costisitoare a lanțului de aprovizionare.

                                                 Citește și

Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 I Azi, de vorbă cu Rodica Manea, Partener CMS: Există o fereastră de oportunitate pentru corporaţii/investitori strategici mari, cu capacităţi financiare, sinergii şi capacităţi operaţionale puternice. Anticipez ca energia şi technologia vor continua să fie printre cele mai active sectoare. Va fi un an cu multe provocări, dar există semnale că activitatea tranzacțională va continua

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 329 / 1937
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate | Corporate and M&A Practice Group (2-4 years definitive ̸ qualified lawyer)
Interviurile primăverii | Ioana Gelepu, fondatoarea și coordonatoarea ‘Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement’: ”Știința de carte, pasiunea și dedicarea sunt unisex”
Lady Lawyer | De vorbă cu Mihaela Ion, Partener PNSA: ”În fiecare moment important al vieții mele profesionale am simțit cum fiecare om din jurul meu a contribuit la pașii ce au urmat. Povestea continuă de aproape 20 de ani alături de echipa PNSA, pe care o simt deja ca parte din familie; spun asta pentru că au fost prezenți în orice etapă a vieții și devenirii mele ca om”
NNDKP promovează 12 avocați și consultanți în cadrul celei mai recente runde de promovare
Cum lucrează avocații firmei Popescu & Asociații în proiectele care vizează accesarea ajutoarelor de stat, ce servicii integrate asigură clienților și care sunt strategiile pentru maximizarea șanselor de succes | Loredana Popescu (Partener): ”Rezultatele noastre includ un număr semnificativ de aplicații acceptate, creșterea rentabilității și succesul pe termen lung al afacerilor clienților”
Managing IP EMEA Awards 2025 | Muşat & Asociaţii, Baciu Partners, Milcev Burbea și Răzvan Dincă & Asociaţii, printre firmele aflate pe lista scurtă pentru titlul de “Firma anului în România” în fiecare dintre cele trei domenii analizate. Cum arată clasamentele întocmite de piața locală de ghidul juridic internațional specializat în IP
Cum îi sprijină avocații GNP Guia Naghi și Partenerii pe clienții care solicită asistență în proiecte de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și ce anume fac pentru a le spori șansele de succes | Manuela Guia (Managing Partner): „Considerăm că ar fi benefic să se acorde o atenție sporită industriilor cu potențial ridicat de creștere, cum ar fi tehnologiile verzi și digitalizarea. De asemenea, ar fi utilă o simplificare a procesului administrativ, pentru a facilita accesul mai rapid la finanțare și a reduce incertitudinea pentru investitori”
Lista scurtă a finaliștilor “Chambers Europe Awards - 2025” | Cinci firme din România luptă pentru trofeu: CMS, NNDKP și ȚZA, prezențe constante la gala premiilor, Mușat & Asociații intră în competiție propulsată de activitatea intensă din ultimul an, iar Filip & Company este nominalizată pentru a patra oară consecutiv
Țuca Zbârcea & Asociații obține o hotărâre de impact major a Curții de Justiție a Uniunii Europene, care înlătură de la aplicare întreaga Ordonanță de Urgență nr. 25 ̸ 2021 privind excluderea de la procedurile de achiziție publică a operatorilor economici din statele terțe față de Uniunea Europeană
Lady Lawyer | De vorbă cu Andra Iftemie, Managing Associate - Băncilă, Diaconu și Asociații: ”Toți avocații suntem ‘așezați la aceeași masă’, indiferent de gen sau de aria de practică aleasă, acesta fiind, de altfel, și unul dintre motivele pentru care practic cu drag această profesie. Ceea ce contează cu adevărat sunt competențele și rezultatele obținute”
RTPR asistă AROBS la achiziția SVT Electronics. Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate), în prim plan
Soluție de referință a avocaților Țuca Zbârcea & Asociații | Plafonarea prețului energiei electrice și gazelor naturale: Instanța decide că prevederile legale trebuie interpretate în favoarea consumatorilor
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...