
D&B obține încă o soluție de referință într-un litigiu fiscal: recunoașterea de către Înalta Curte de Casație și Justiție a îndreptățirii contribuabilului de a datora o sumă mai mică decât cea inclusă în declarația de impozit pe profit
29 Iulie 2020
BizLawyerPrin soluția recent pronunțată, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis acțiunea formulată de contribuabil, obligând autoritățile fiscale să stabilească pe minus suma de 1,45 milioane lei, reprezentând impozit pe profit declarat de societate și chiar achitat, fără a fi, însă, datorat.
![]() |
Una dintre echipele de avocați specializați în litigii fiscale din cadrul D&B David și Baias, societatea de avocatură corespondentă PwC în România, a reprezentat cu succes, în fața instanțelor judecătorești naționale, unul dintre cele mai mari grupuri multinaționale din domeniul bunurilor de larg consum.
Prin soluția recent pronunțată, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis acțiunea formulată de contribuabil, obligând autoritățile fiscale să stabilească pe minus suma de 1,45 milioane lei, reprezentând impozit pe profit declarat de societate și chiar achitat, fără a fi, însă, datorat. Astfel, la momentul declarației aferente impozitului pe profit contribuabilul a preferat să adopte o soluție prudentă, tratând ca nedeductibile anumite cheltuieli, chiar dacă existau documente justificative în privința lor.
Prin soluția recent pronunțată, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis acțiunea formulată de contribuabil, obligând autoritățile fiscale să stabilească pe minus suma de 1,45 milioane lei, reprezentând impozit pe profit declarat de societate și chiar achitat, fără a fi, însă, datorat. Astfel, la momentul declarației aferente impozitului pe profit contribuabilul a preferat să adopte o soluție prudentă, tratând ca nedeductibile anumite cheltuieli, chiar dacă existau documente justificative în privința lor.
Deși, ulterior, în cursul inspecției fiscale, contribuabilul a reușit să mai obțină de la partenerii săi contractuali documente justificative suplimentare aferente operațiunilor derulate, inspectorii fiscali au refuzat să mai analizeze deductibilitatea cheltuielilor aferente acestora, invocând că acestea au fost considerate ca nedeductibile fiscal de către însuși contribuabilul în cauză. Ulterior, în contenciosul fiscal, pe baza expertizei, dar și a celorlalte probe administrate de către avocații D&B David și Baias, în strânsă colaborare cu consultanții fiscali din cadrul PwC România, s-a confirmat deductibilitatea acestor cheltuieli la calculul impozitului pe profit, care a stat apoi la baza deciziei instanței supreme pronunțate în cauză.
Echipa de avocați ai D&B David și Baias a fost formată din Dan Dascălu, Partener Coordonator, Ana Maria Iordache, Partener, și Amanda Dăncescu, Avocat colaborator.
”Soluția instanței supreme este una de referință întrucât confirmă că în materie fiscală este total nerelevantă poziția exprimată de contribuabili față de impozit prin declarațiile fiscale. Pentru ca o sumă să fie datorată cu titlu de impozit, relevante sunt, deci, în esență, doar situația de fapt stabilită pe calea probelor administrate în cauză și dispozițiile legale aplicabile acesteia. Organul fiscal este chemat să aplice legea fiscală acestei situații de fapt, determinate pe baza probelor, iar în privința caracterului datorat al impozitului sunt total irelevante orice aspecte de ordin subiectiv. Auzim adesea în practică din partea ANAF, iar uneori, din păcate, și a instanțelor de judecată ori a organelor judiciare că varii manifestări de voință din partea contribuabilului cu privire la interpretarea și aplicare legii într-un sens care ar fi favorabil ANAF ar trebui să fie determinante, inclusiv, în litigiul fiscal în privința soluției de impozitare, reprezentând o recunoaștere a contribuabilului cu privire la tratamentul fiscal aplicabil. Uneori e vorba despre declarațiile fiscale, alteori despre corespondența cu ANAF sau cu alte persoane, precum consultanții ori avocații, ori chiar prin luări de poziție exprimate public. În realitate, însă, așa cum rezultă din soluția pronunțată în această cauză rezultă că în dreptul fiscal este, deci, de neconceput o achiesare a contribuabilului la o aplicare a legii în orice alt fel decât cel care corespunde în legea fiscală situației de fapt care rezultă din probele administrate”, a declarat Dan Dascălu, Partenerul Coordonator al practicii de litigii a D&B David și Baias.
”Așa cum atunci când contribuabilul aplică legea fiscală greșit, stabilind prin declarațiile sale o sumă mai mică decât cea datorată, ANAF este abilitată de lege să stabilească în mod corespunzător impozitul datorat, determinând diferențe suplimentare în plus în sarcina contribuabilului, la fel și când acesta stabilește o sumă mai mare decât cea pe care ar datora-o, organul fiscal trebuie să procedeze exact invers, stabilind diferențe suplimentare în minus în ceea ce îl privește. S-a creat pe această cale premisa apariției unui titlu de creanță în favoarea contribuabilului care să facă posibilă restituirea către acesta a sumei achitate în plus față de impozitului pe profit datorat în realitate, urmată de achitarea sa efectivă ori de compensarea cu eventualele datorii fiscale ale contribuabilului către ANAF”, a adăugat Ana-Maria Iordache, Avocat Partener în practica de litigii fiscale a D&B David și Baias.
”Iată că, din nou, Înalta Curte se dovedește a fi garantul suprem al înfăptuirii actului de justiție, de data aceasta recunoscând caracterul deductibil al acestor cheltuieli și dispunând diminuarea bazei de impozitare, prin mecanismul juridic al stabilirii pe minus de obligații fiscale suplimentare. D&B David și Baias este recunoscută pe piața avocaturii pentru practica solidă și inovatoare în materie de litigii fiscale, iar aceasta este iată încă o speță în care, alături de consultanții PwC România, am reprezentat cu succes o companie multinațională într-un litigiu complex în relația cu autoritățile fiscale”, a concluzionat Dan Dascălu.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1512 / 2029 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...