ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Instanțele de judecată și procedura arbitrală. Reguli și principii, competența punctuală a instanțelor judecătorești în contextul existenței unei convenții arbitrale valide, probleme practice” | Înscrierile se fac până pe 9 octombrie

06 Octombrie 2023   |   BizLawyer

Înscrierea se face până la data de 9 octombrie 2023, prin email la adresa office@inppa.ro cu subiectul „Înscriere curs extracurricular Arbitraj”.

 
 
Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (I.N.P.P.A.) a anunțat că perioada înscrierilor pentru cele patru cursuri extracurriculare, concepute în sistem interactiv și desfășurate în sistem online, destinate avocaților (definitivi și stagiari), se prelugește până la data de 9 octombrie. Unul dintre acestea, ”Instanțele de judecată și procedura arbitrală. Reguli și principii, competența punctuală a instanțelor judecătorești în contextul existenței unei convenții arbitrale valide, probleme practice”, va fi susținut de Cosmin Vasile, coordonatorul firmei Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP), una dintre cele patru case de avocați locale încluse de Global Arbitration Review (GAR 2023) în topul global al celor mai bune firme implicate în arbitraje internaționale.


Cursul este împărțit în cinci ateliere de câte două ore
 
(1) Convenția arbitrală și efectele sale. Despre competența arbitrajului și reversul medaliei, necompetența instanței judecătorești,

(2) Regimul juridic al excepției de necompetență a instanțelor de judecată, respectiv a arbitrajului. Privire specială asupra conflictului de competență între arbitrajul instituționalizat și instanța judecătorească,

(3) Cazurile în care instanța judecătorească competentă poate interveni în sprijinul procedurii arbitrale,

(4) Arbitrajul și procedura insolvenței  
și
(5) Controlul de legalitate asupra sentinței arbitrale. Competența exclusivă a instanțelor judecătorești în materia acțiunii în anularea sentinței arbitrale, respectiv a cererilor de recunoaștere și exequatur a sentinței arbitrale străine.

Cursul se va desfășura în sistem videoconferință, pe platforma „Zoom”, în intervalul 16 octombrie – 30 noiembrie  2023, cu începere de la ora 16.00, inclusiv în zile de sâmbătă.

Înscrierea se face prin email la adresa office@inppa.ro cu subiectul „Înscriere curs extracurricular Arbitraj”.

Cursul este creditat cu 12 puncte de pregătire profesională. În termen de 5 zile de la încheierea cursului, I.N.P.P.A. va transmite participanților certificatul de participare la curs, atestând acordarea punctajului de pregătire profesională.

Reamintim că prestigioasa publicație Global Arbitration Review (GAR) l-a evidențiat pe avocatul asociat coordonator al ZRVP, Dr. Cosmin Vasile, numit de unul dintre clienți ”probabil cel mai bun tânăr litigator din România”, avocatul având ”o înțelegere aprofundată a nevoilor și așteptărilor clientului.”
Ingo Steinwender, Group Head of Legal la CA Immobilien Anlagen, companie reprezentată de o echipă condusă de Cosmin Vasile într-o dispută VIAC pentru un proiect de construcții, l-a numit pe partenerul ZRVP „un avocat de soluționare a litigiilor de primă clasă, capabil să gestioneze cazuri complexe, cu o tactică deosebită.”

GAR notează, în ediția din 2023, că valoarea mandatelor în desfășurare din arbitrajul internațional, gestionate de echipa Zamfirescu Racoți Vasile & Partners, este de cca. 2,1 miliarde de dolari, societatea de avocați fiind implicată în 17 astfel de proiecte.

Avocații și arbitrii ZRVP reprezintă Guvernul României la ICSID, instituții publice, întreprinderi de stat și organisme guvernamentale (ANRM), companii din energie precum Hidroelectrica sau SAPE. Din portofoliul de clieți fac parte și corporații private, printre care de amintit sunt OMV Petrom, Alro-Vimetco, Arcadis France SAS, DIWI Consult International, Secol Societa Edile Costruzioni e Lavori, Portico Investment sau grupul Saint-Gobain.

Pe de altă parte, portofoliul de dosare încredințate cuprinde mandate extrem de interesante si provocatoare profesional, în dispute complexe ca obiect și impresionante în ceea ce privește valoarea reclamată, notează GAR 100 în ediția din acest an.


Practica include o gamă largă de litigii în domenii precum construcții și infrastructură, energie, inginerie, insolvență, drept maritim, media, finanțe/bănci, distribuție și transport, producție, imobiliare și altele.

Ghidul juridic amintește și câteva victorii impresionante ale echipei, printre care și soluția favorabilă statului român în litigiul arbitral în care a fost chemată în judecată de către Alpiq AG Elveția. Disputa a derivat din efectele celor mai controversate proceduri de insolvență din Europa, insolvența Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie al României – încetarea celor două contracte pe termen lung de furnizare de energie electrică cu ceea ce media românească a numit „băieții deștepți”, două societăți din România deținute de Alpiq. Tribunal arbitral internațional a respins pretențiile Alpiq de peste 450 milioane $ împotriva României.

A fost unul dintre rarele cazuri de arbitraj în care este implicat statul, când România nu a apelat la serviciile unor firme internaționale”, notează GAR 100.

Printre victoriile răsunătoare, publicația amintește și proiectul SAPE vs ENEL în cadrul unui arbitraj în valoare de peste 500 ‎milioane € cu privire la o clauză de opțiune de vânzare în cadrul unui contract de privatizare a unui distribuitor de electricitate, Zamfirescu Racoți Vasile & Partners reușind să câștige pentru prima dată pentru Statul Român după mulți ani în care s-a pierdut în dispute similare.

Printre proiectele recente, GAR notează că ZRVP a asistat Hidroelectrica într-un important dosar ICC, care valorează mai mult de 290 mil. E, legat de reabilitarea principalei centrale hidroelectrice din țară, în care este implicată compania austriacă de construcții Andritz.

De asemenea, a apărat interesele companiei elene de construcții Aktor, într-un dosar ICC de 23 de milioane EUR în cadrul procedurilor inițiate de compania de autostrăzi din România, notează Global Arbitration Review.

Firma acționează pentru contractorul italian Secol Societa’ Edile Costruzioni e Lavori pentru care a obținut rezultate favorabile în trei arbitraje în fața CICA București și a consiliat clientul într-un arbitraj ICC în cadrul unei proceduri accelerate, care s-a soluționat în septembrie 2020. Un alt litigiu, pentru același client, s-a încheiat în 2021 cu un rezultat favorabil.

GAR amintește și faptul că, împreună cu Norton Rose Fulbright, ZRVP a câștigat disputa de 59 de milioane de euro pentru OMV în arbitrajul său ICC cu ministerul de mediu al României - pentru costurile de mediu rezultate din privatizarea celei mai mari companii petroliere din România, SNP Petrom.

Firma asistă în prezent Europolis, filiala din România a companiei imobiliare austriece CA Immobilien Anlagen, într-un arbitraj VIAC.

Prestigioasa publicație amintește și de aprecierile obținute de avocatul asociat coordonator al ZRVP, Dr. Cosmin Vasile. Laura Voinea, directorul juridic al Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, apreciază capacitatea firmei de a răspunde la solicitări și de a se mobiliza, precum și profesionalismul avocaților de la ZRVP. Echipa a demonstrat, de asemenea, cunoștințe impresionante privind dreptul internațional privat și dreptul mediului, a adăugat ea.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 236 / 1746
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ recrutează un partener de la Dentons. Cristina Dăianu intră în echipa de Drept Societar și Fuziuni și Achiziții tot pe poziția de partener. ”Firma oferă o platformă excelentă pentru practica mea”, spune avocata
Kinstellar a acordat consultanță companiei Canadian Nuclear Partners cu privire la acordul cadru cu Nuclearelectrica pentru retehnologizarea Unității 1 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Partenerul Iustinian Captariu a coordonat echipa de avocați din mai multe arii de practică
Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare
Clifford Chance Badea a asistat MORE în achiziția unui proiect cu o capacitate de 86 MW, prin care intră pe piața de energie regenerabilă din România. Nadia Badea, Partener Clifford Chance, coordonatoarea echipei de proiect: ”România se află pe radarul investitorilor de calibru în energie regenerabilă”
Grupul Acibadem (Turcia) poartă discuții one-to-one cu fondul de investiții MidEuropa pentru preluarea rețelei de sănătate Regina Maria | Mergermarket: Vânzătorul caută să obțină un multiplu de 13x EBITDA pentru platforma de asistență medicală, ceea ce implică o evaluare de aproximativ 1,3 miliarde de euro
România primește câștig de cauzã în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, legat de dosarul falimentului Astra Asigurãri. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...