ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Echipa de 20 de specialiști în fiscalitate de la Țuca Zbârcea & Asociații asistă clienții în toate fazele controalelor și litigiilor fiscale. Ioana Gelepu, Partener: Mentalitatea clienților s-a schimbat de-a lungul timpului. Din ce în ce mai des aceștia iau decizia de a-și susține punctul de vedere în instanță, chiar dacă înțeleg că poate fi o luptă dificilă și de durată

09 Decembrie 2020   |   Ștefania Enache

Specialiștii în fiscalitate de la TZA întrevăd o preocupare accentuată a autorităților pentru a crește gradul de colectare a taxelor și a aduce resurse financiare suplimentare la buget.

 
 
Imediat după ieșirea din starea de urgență, autoritățile de control ale statului și-au intensificat activitatea. Multe dintre firme au primit vizitele angajaților Fiscului, vizite care au vizat inspecții fiscale, controale inopinate, controale documentare etc. „Printre subiectele de interes se numără: prețurile de transfer, deductibilitatea cheltuielilor și a TVA (în special pentru tranzacțiile cu entități afiliate), impozitarea tichetelor cadou acordate terților și aplicabilitatea scutirilor de TVA”, punctează Cristian Velcu, Tax Director al Țuca Zbârcea & Asociații Tax.

Nici perioada următoare nu se anunță mai liniștită, specialiștii în fiscalitate anticipând că multe companii mari se pot aștepta la controale. „Complicatul context actual ne oferă explicațiile necesare. Un motiv particular ar fi schimbarea de abordare a autorităților fiscale după creșterea plafonului valoric de la care o micro-întreprindere devine plătitoare de impozit pe profit. Separat, companiile care desfășoară tranzacții intra-grup sunt mai expuse controalelor fiscale”, arată Cristian Velcu.


Profesionistul Țuca Zbârcea & Asociații Tax atrage atenția asupra faptului că impactul unui control fiscal asupra unei companii poate fi extrem de diferit, în funcție de durata de derulare, dar și de modul cum este organizată activitatea. „Astfel, unele investigații sunt scurte și privesc subiecte punctuale, în timp ce altele (mai ales inspecțiile fiscale de fond) pot acoperi perioade considerabile (până la 5 ani). În multe situații, durata investigațiilor este prelungită prin una sau mai multe suspendări (la cererea companiei sau a ANAF). Spre exemplu, solicitarea dosarului prețurilor de transfer atrage în multe cazuri acordarea unei perioade de timp pentru pregătirea acestuia. Dacă departamentul financiar-contabil și fiscal al unei companii este subdimensionat, o inspecție fiscală ar putea perturba semnificativ activitatea acesteia, prin nevoia de resurse umane suplimentare pe care o antrenează. Aici intervenim noi: prin soluții de natură a simplifica modul în care trebuie tratată o anume solicitare a autorităților sau prin alte formule eficiente adaptate în funcție de nevoile fiecărui client, putem contribui la diminuarea impactului negativ al unei inspecții fiscale”, explică specialistul.

Zone sensibile: legislația și atitudinea autorităților de control

Legislația din România a ridicat mereu probleme din cauza textelor interpretabile și a reglementărilor contradictorii. De-a lungul timpului, avocații au constatat că zonele legislative în care se confruntă reglementări contradictorii s-au redus. „Separat de acest aspect, există, din păcate, numeroase situații în care apar interpretări diferite ale textelor de lege, deși legislația este clară. Recent, ne-am confruntat cu astfel de divergențe mai ales în zona de procedură fiscală (termene de prescripție, principii de procedură fiscală, inclusiv dreptul la apărare, situații de fapt identice tratate diferit din punct de vedere fiscal etc.), autoritățile fiscale nefiind consecvente în aplicarea cadrului legal”, menționează Ioana Gelepu, Partener al Țuca Zbârcea & Asociații.

În plus, există o reticență „aproape tradițională” a organelor fiscale atunci când se discută despre recunoașterea deductibilității cheltuielilor și a TVA în cazul serviciilor prestate intra-grup. Cristian Velcu susține că interpretările negative sunt, în general, legate de preluarea nejustificată legal a unor condiții din materia impozitului pe profit în domeniul TVA, de ignorarea principiilor abundent detaliate în practica Curții de Justiție a Uniunii Europene privind cerințele formale sau de substanță necesare pentru recunoașterea deductibilității TVA, dar și de neacceptarea (opacă) a argumentelor legate de evitarea unei duble impozitări.

De altfel, expertul Țuca Zbârcea & Asociații Tax sfătuiește firmele să fie prudente în privința tuturor aspectelor fiscale sensibile din ultimii ani, precum și în legătură cu orice latură a activității proprii unde impactul financiar este semnificativ, iar tratamentul fiscal poate fi pus în discuție. „De principiu, ar trebui evitate toate situațiile apte să conducă la un risc fiscal ridicat (ex. neconcordanțe între declarațiile fiscale și situațiile financiare, un număr mare de declarații rectificative și regularizări, înregistrarea de pierderi concomitent cu existența tranzacțiilor cu companii afiliate etc.)”, nuanțează Cristian Velcu.

Specialiștii în fiscalitate se așteaptă la o preocupare accentuată a autorităților fiscale pentru a crește gradul de colectare a taxelor și a aduce astfel resurse financiare suplimentare către bugetul de stat. „Ne vom confrunta cu mai multe inspecții fiscale,  concentrate pe subiectele fierbinți, probabil cu o durată mai scurtă de desfășurare. În plus, este posibil să apară noi campanii de tipul recentelor amnistii fiscale care au avut ca numitor comun plata de către contribuabili a unor obligații restante pentru a beneficia de anularea altora. Toate indiciile sugerează că, în anul 2021, va exista un volum susținut de activitate pentru domeniul fiscal (incluzând litigiile fiscale)”, declară consultantul.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică
 
Țuca Zbârcea & Asociații asigură servicii complete

Echipa Țuca Zbârcea & Asociații implicată în această practică este una mixtă, formată din avocați și consultanți fiscali. Experții sunt alături de clienții firmei în toate fazele controalelor și litigiilor fiscale, acoperind pe rând: analiza situației fiscale înaintea unui control fiscal, asistență și reprezentare pe parcursul controlului, pregătirea punctului de vedere, pregătirea contestației fiscale, susținerea orală a contestației, mediere și reprezentare în etapa litigioasă.

„Clientul va cântări, cu ajutorul nostru, toate elementele de pus în balanță pentru a lua o astfel de decizie (n.r. litigiu): estimarea obiectivă asupra poziției sale, durata dosarului, costurile, practica instanțelor. Mentalitatea clienților s-a schimbat de-a lungul timpului. Din ce în ce mai des aceștia iau decizia de a-și susține punctul de vedere în instanță, chiar dacă înțeleg că poate fi o luptă dificilă și de durată. Așa cum precizam anterior, lucrăm în echipe mixte de avocați și consultanți fiscali în toate etapele unei dispute fiscale. Rolurile se schimbă pe măsură ce disputa evoluează: contribuția consultantului fiscal va fi preponderentă în etapa controlului, iar cea a avocatului în faza/fazele litigioasă/litigioase. Faptul că lucrăm astfel ne permite nu doar să acoperim în profunzime toate aspectele legale, dar să avem și o viziune completă asupra cazului, absolut necesară pentru construirea unei bune strategii”, subliniază Partenerul Țuca Zbârcea & Asociații.

Ioana Gelepu mai spune că spețele în care se apelează la interpretarea Curții de Justiție a Uniunii Europene nu sunt frecvente. „Instanța națională are pârghiile necesare pentru a aplica direct dreptul comunitar atunci când există neconcordanțe în raport cu cel intern. De-a lungului timpului, atunci când a fost sesizată Curții de Justiție a Uniunii Europene la cererea unui client pe care îl reprezentam, ne-am ocupat de întreaga procedură”, detaliază avocatul.

Referindu-se la echipa Țuca Zbârcea & Asociații care gestionează strict litigiile fiscale, Ioana Gelepu menționează că include 20 de specialiști (consultanți fiscali și avocați). De altfel, fiecare caz are o echipă dedicată, coordonată de un partener din cadrul departamentului de litigii și de partenerul corespondent din cadrul echipei de taxe. „Etapa prealabilă construirii argumentației presupune întotdeauna evaluarea obiectivă a situației: în lipsa înțelegerii punctelor vulnerabile ale unei spețe, noi nu putem pregăti o strategie viabilă. Credem că am reușit să fim un sprijin pentru clienții noștri implicați în dispute fiscale întrucât acoperim cele două perspective complementare ale litigiilor fiscale (partea pur fiscală și cea juridică), încercăm întotdeauna să punem bazele unui caz în mod realist (acceptând și avertizându-l pe client că există anumite interpretări defavorabile în practică), ne orientăm mereu spre un mod practic de a ne expune argumentele (în detrimentul unuia excesiv de teoretic, care poate fi o capcană în acest domeniu).  În plus, atunci când este cazul, departamentul nostru de drept penal ne oferă jaloanele necesare în scopul identificării celor mai bune rețete pentru protecția clienților”, precizează avocatul.

Perioada grea pe care o traversează întreaga planetă a venit cu o serie de lecții pentru noi toți. Cristian Velcu este de părere că una dintre cele mai importante lecții vizează importanța vitezei de adaptare la o lume altfel decât cea pe care o știam și provocarea de a păstra prospețimea abordării, ținând cont de specificul fiecărui caz, evitând aplicarea unei rețete pentru două situații similare.

Soluții definitive notabile


Cu o pondere de 15% în activitatea Țuca Zbârcea & Asociații, componenta de litigii fiscale se poate lăuda cu o serie de soluții definitive notabile, dar și cu proiecte în derulare extrem de interesante.

Ioana Gelepu amintește faptul că, în perioada recentă, echipa Țuca Zbârcea & Asociații a obținut trei soluții definitive notabile în dosare fiscale. „O primă hotărâre s-a referit la constatarea nulității actului ce încadra în categoria clădirilor turnul de susținere a turbinelor eoliene. Efectul acestei decizii se răsfrânge pe planul infirmării dreptului autorităților locale de a emite decizii de impunere pentru impozitul pe clădiri. O altă soluție, bazată inclusiv pe interpretarea favorabilă clientului dispusă de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a privit anularea măsurii de confiscare a unei sumei importante de bani, nedeclarate la momentul intrării pe teritoriul român, măsură ce operase în temeiul unei dispoziții din legislația secundară națională. În fine, o a treia soluție interesantă (obținută în cadrul revizuirii), cu o miză de 10 milioane de euro, a vizat deductibilitatea TVA în cazul cheltuielilor atrase de pierderile tehnologice”, detaliază avocatul.

„Proiectele gestionate în prezent acoperă teme foarte variate: deductibilitatea TVA, respectiv a cheltuielilor (din perspectiva stabilirii impozitului pe profit) în ceea ce privește serviciile de consultanță sau management, precum și a altor tipuri de cheltuieli intra-grup (pentru cesionarea dreptului de folosință a mărcilor, costuri asociate între împrumuturi - costuri asociate împrumuturilor între afiliați, ajustări pentru deprecierea titlurilor de participare în societăți afiliate, ajustări de prețuri de transfer), nelegalitatea impunerii contribuției la Fondul de Mediu, efectele amnistiei fiscale, taxe vamale, taxa clawback, litigii derivate din încadrarea turnului de susținere a turbinelor în categoria clădirilor etc”, completează Cristian Velcu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 529 / 6011
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa prin cooptarea a doi avocați | Vasile Băiculescu, Managing Partner: Interesul nostru pentru avocați talentați și cu experiență relevantă rămâne deschis
Cum s-a schimbat România în ultimul deceniu și ce spun expații din avocatură despre viața, oamenii și experiențele de aici | Gianluca Carlesso (Carlesso Law Firm), avocatul care lucrează din București, Roma și Milano: Țara este sigură, piața avocaturii este una competitivă, iar relația cu autoritățile este transparentă. Prezența multor străini și cunoașterea limbilor străine de către români fac posibilă socializarea, stabilirea de prietenii și schimbul de experiențe
Avocații CEE Attorneys - Boanță, Gîdei și Asociații obțin o decizie cu impact semnificativ asupra procedurilor cu autoritățile publice. CAB anulează unele prevederi din Ordinul 991 ̸ 2021
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000: The World’s Leading Patent Professionals - 2022”. ZRVP, Mușat & Asociații și NNDKP, în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Studiu Refinitiv | Cum și-au împărțit firmele de avocatură harta fuziunilor și achizițiilor din zona EMEA după primele cinci luni din 2022. CMS domină clasamentul general, iar o firmă cu 200 de avocați ocupă primul loc în Europa Estică
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează Avocat Senior (Banking & Finance)
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează Avocat Stagiar (Banking&Finance)
În ciuda condițiilor grele în care se derulează afacerile, preocuparea pentru respectarea regulilor privind protecția datelor personale nu și-a pierdut importanța, spun avocații CEE Attorneys | Krisztina Voicu, Partener: Am construit o echipă specializată în protecția datelor personale, formată din avocați care au deja experiență considerabilă în această arie. Unul din trei proiecte presupune abordare și consultanță și din perspectiva GDPR
Aria de Employment de la Mușat & Asociații a avut în ultimul an o încărcătură constantă de proiecte de anvergură, atât din perspectiva activității de consultanță, cât și în sfera litigiilor de muncă | De vorbă cu avocații firmei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2022 pe piața muncii. Creșterea numărului de cereri care vizează restructurarea afacerii, urmată de șomaj tehnic sau de concedieri, evidențiată în analiza tendințelor observate de specialiști anul acesta
Noile tendințe și schimbarea priorităților pe piața muncii, analizate de avocații ZRVP | Cătălin Micu, Partener: Firmele se vor concentra pe gestionarea celor două segmente de salariați care vor prinde cel mai probabil contur: „angajații inhouse” și „angajații freelanceri” . Proiectele cu un consum semnificativ de resurse sunt cele în care se lucrează la „rescrierea” procedurilor ̸ politicilor necesare pentru implementarea pe termen lung a sistemului de lucru hibrid
Pharmaceuticals & Life Sciences | Chiar dacă o anumită incertitudine a fost creată de pandemia Covid-19 sau de războiul din Ucraina, România pare că rămâne o piață interesantă, cel puțin la nivel regional, spun avocații Filip & Company. Silviu Vasile (Counsel): Am asistat în mandate ce au implicat relocarea unor activități din Ucraina în România. Este posibil ca, pe măsură ce războiul se prelungește, să întâlnim și situații de deschidere de activități medicale în România sau de dezvoltare a unor capacități suplimentare de producție sau distribuție
În ultimele 12 luni, avocații firmei Bulboacă & Asociații au fost implicați în peste zece fuziuni și achiziții, dintre care patru încă sunt în derulare. De vorbă cu Adrian Bulboacă (Managing Partner), despre factorii cheie ai evoluției tranzacțiilor de tip M&A în acest an, industriile în care există apetit pentru investiții, clienți și proiecte importante
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...