ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

DealMaker BizLawyer: Alina Stăvaru, Partener RTPR, avocatul pe care directoarele internaționale îl descriu drept „coechipierul ideal”, iar clienții îi evidențiază capacitatea „de a gestiona situații dificile și complexe” și îi apreciază „atenția pentru detalii, abilitatea de a găsi variante alternative de a rezolva blocaje în timpul negocierii și inițiativa”

08 Februarie 2021   |   Bogdan Alexandru

Alina este specializată în proiecte de fuziuni și achiziții, în particular tranzacții de private equity, restructurări complexe ale societăților și capitalului, divizări, privatizări și alte aspecte de drept societar.

 
 
Mai multe tranzacții finalizate într-o săptămână, pe care și-au pus semnătura avocații firmei Radu Tărăcila Pădurari Retevoescu (RTPR), îi aduce Alinei Stăvaru (Partener) titlul de DealMaker-ul lunii noiembrie din partea redacției BizLawyer. În rubrica DealMakerul lunii sunt evidențiați avocații implicați în tranzacții care au ajuns la final în perioada anterioară, recunoscuți pentru abilitățile lor în practica de fuziuni și achiziții. Alina Stăvaru a coordonat echipa de avocați care au acordat asistență juridică în două proiecte mari de M&A, despre care BizLawyer a scris recent.

Reamintim că RTPR a asistat fondul de investiții Innova Capital în legătură cu achiziția PayPoint Services SRL și Payzone SA de la grupul PayPoint, listat pe bursa din Londra. PayPoint este lider de piață în România în materie de operare de plăți, asigurând încasarea de plăți pentru 85% din furnizorii de utilități și servicii telecom din România. Pe lângă colectarea de plăți aferente facturilor de utilități, PayPoint oferă și încărcare electronică pentru servicii de telefonie mobilă, transfer de bani și servicii de acceptare la plată pentru carduri de credit/debit. Tranzacția va fi finalizată după aprobarea Consiliului Concurenței și îndeplinirea condițiilor precedente agreate de părți.

Echipa de avocați RTPR a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și de Andrei Mihul (Senior Associate) și i-a inclus pe Vlad Stamatescu (Managing Associate), Evelin Grigore, Cezara Urzică, Marina Fechetă-Giurgică (Associates), precum și Ioana Ilie, Petruș Partene și Radu Manu (Junior Associates).

Totodată, RTPR a asistat Te-Rox Prod, companie românească și unul dintre cei mai mari producători europeni de huse și sisteme de siguranță pentru scaunele auto pentru copii, în vânzarea operațiunilor către grupul suedez Holmbergs. Holmbergs este lider de piață la nivel global în segmentul de produse și sisteme de siguranță pentru scaunele pentru copii, precum și în industria de transport în siguranță. Tranzacția a fost semnată la finalul lunii octombrie și a fost finalizată la sfârșitul lunii noiembrie, după îndeplinirea condițiilor precedente agreate de părți.
Echipa RTPR a fost formată din Alina Stăvaru (Partener), Marina Fechetă-Giurgică (Associate) și Raluca Marcu (Junior Associate).


Tranzacția prin care Innova a preluat PayPoint Services SRL și Payzone SA de la grupul PayPoint, comentată de Alina Stăvaru

Particularități: A fost prima tranzacție de o asemenea magnitudine realizată exclusiv online în contextul pandemiei. Până anul acesta nu ne-am fi imaginat o tranzacție complexă fără ca părțile să stea zile și nopți în negocieri față în față. Acum totul s-a mutat în online și a funcționat.

Momente tensionate: Cred că presiunea de timp a fost una dintre provocări, însă cu profesionalism și eficiență s-au rezolvat toate.   

Colaborare cu avocatii in-house: Colaborarea a fost una excelentă, clientul nostru, Innova, este un fond de private equity în care toți actorii implicați au nenumărate tranzacții la activ, deci știu exact ce să ceară de la avocați și ce este normal să primească.

Colaborarea cu avocatii celeilalte părți din tranzacție. Din fericire aceasta a fost o tranzacție în care toate părțile implicate au fost foarte experimentate și cu adevărat profesioniste. În plus, a existat un element de fairplay din partea tuturor, atât clienții cât și avocații au fost constructivi și și-au dorit să ajungem la un acord.

Elemente de inovație: Aici chiar am avea despre ce discuta, mai ales pe partea de structurare, însă din motive de confidențialitate nu putem detalia..  


”Achiziția business-ului PayPoint și Payzone a fost o provocare din multe puncte de vedere, atât pe parte de due diligence cât și din perspectiva documentației tranzacției. Procesul de due diligence a presupus un volum mare de informații de procesat într-un timp scurt și cu un pronunțat caracter tehnic, în special pe parte de reglementare, prin urmare cheia succesului a fost pluridisciplinaritatea echipei RTPR și munca în echipă. Documentația tranzacției a fost una complexă de asemenea: o fuziune intragrup între PayPoint și Payzone care decurge în paralel cu finalizarea tranzacției, viitoarea separare de compania mamă din UK, dar în același timp continuarea colaborării pe anumite aspecte, precum și diverse alte provocări care nu pot fi însă menționate din motive de confidențialitate.”
                                                                
                                                                             Alina Stăvaru, Partener RTPR

 


Cine este DealMaker-ul lunii noiembrie
 
Alina Stăvaru este Partner la RTPR, alăturându-se echipei din anul 2009. Alina este specializată în proiecte de fuziuni și achiziții, în particular tranzacții de private equity, restructurări complexe ale societăților și capitalului, divizări, privatizări și alte aspecte de drept societar. De asemenea, Alina coordonează departamentul de dreptul muncii, având o experiență impresionantă într-o gamă largă de aspecte precum transferuri complexe de personal, concedieri colective, concedieri individuale dificile ale angajaților din poziții cheie, alte probleme de conformare cu legislația muncii în activitatea zilnică a companiilor.

De-a lungul carierei sale de avocat, Alina a oferit consultanță juridică în tranzacții importante de M&A în cele mai variate industrii și sectoare de activitate, precum sectorul energetic, industria alimentară, sectorul medical, tehnologie, IT și media, servicii financiare, industria de petrol și gaze.

Alina a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității din București în anul 2004. Ulterior a lucrat pentru o casă de avocatură britanică timp de patru ani, iar în 2009 s-a alăturat echipei RTPR, parcurgând toate nivelurile ierarhice. Din iunie 2019 a devenit Partener al RTPR.

De-a lungul anilor, Alina a fost implicată în zeci de proiecte de M&A alături de echipa RTPR, coordonând o bună parte dintre acestea. Printre cele mai răsunătoare tranzacții se numără achiziția A&D Pharma de către Penta Investments (2017), cumpărarea Regina Maria de către Mid Europa Partners de la Advent (2015), achiziționarea de către Allianz Capital Partners a 30% din E.ON Distribuție Romania (2016), achiziția de către Facebook a LiveRail group (2014) și vânzarea Profi către Enterprise Investors (2009) și ulterior către Mid Europa Partners (2016).

Alina este nominalizată în toate trei cele mai importante ghiduri juridice internaționale (Legal 500, Chambers și IFLR1000) pentru practica de Corporate/M&A, fiind recomandată în categoria Rising Star în IFLR1000, iar în Legal 500 în categoria Next Generation Partner.

Conform Chambers Europe 2020, clienții îi evidențiază capacitatea „de a gestiona situații dificile și complexe” și îi apreciază „atenția pentru detalii, abilitatea de a găsi variante alternative de a rezolva blocaje în timpul negocierii și inițiativa”. O altă sursă a declarat pentru Legal 500 2020: „Alina Stăvaru are o înțelegere comercială foarte profundă, este coechipierul ideal pentru orice consultant financiar.”


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică
 

Cum o descriu clienții pe Alina Stăvaru


”Am apreciat profesionalismul echipei RTPR conduse de Alina Stăvaru pentru modul în care ne-a ghidat prin labirintul tuturor complexităților juridice, dar mai ales pentru că în toate negocierile ne-a împărtășit din experiența altor tranzacții ce se poate și ce nu se poate obține într-o tranzacție de M&A. Am navigat împreună cu succes prin această experiență complexă și poate unică în viață.
Cornel Soare, CEO și fondator Sano Vita

♦ La începutul acestui an, echipa RTPR coordonată de Alina Stăvaru a asistat acționarii Sano Vita în legătură cu vânzarea afacerii către fondul de investiții american Highlander Partners. Sano Vita este unul dintre cele mai renumite și de încredere branduri din România, care comercializează întregul spectru de produse vegetariene.

„Am lucrat la numeroase tranzacții împreună cu Alina și echipa ei până în prezent. Ca și până acum, și de această dată echipa de profesioniști RTPR a avut o prestație excelentă în tranzacția complexă de la SmartBill, cumpărătorii fiind printre cei mai importanți investitori strategici din Europa, în verticala de procese de business furnizate ca tehnologie SaaS (Software as a Service).”
Marius Ghenea, Managing Partner Catalyst România

♦ RTPR a acordat asistență acționarilor Intelligent IT (Catalyst Romania fiind unul dintre acționari), companie cunoscută pentru softul de facturare SmartBill, în legătură cu vânzarea afacerii către grupul Visma, un gigant norvegian din industria software. Tranzacția a fost anunțată în decembrie 2019, iar echipa RTPR a fost coordonată de Alina Stăvaru.


Alina Stăvaru despre:

→     Locul unui avocat în ”lanțul trofic” al tranzacției si puterea de a influența cursul tranzacției:

Un avocat bun care poate vedea și dincolo de aspectele pur juridice poate face uneori diferența dintre succesul și eșecul unei tranzacții. De multe ori este important să poți să ghidezi clientul legat de ce este cu adevărat important și ce nu, ce este rezonabil să poți cere într-o negociere și care ar trebui să fie așteptările realiste.

→     ”Tertipuri avocațiale” întâlnite des în negocierile de contracte și de tranzacții:

Nu le-aș numi neapărat „tertipuri”. Mai degrabă aș puncta importanța cunoașterii trendurilor pieței de M&A pentru a putea ghida clientul într-un spirit de fairplay astfel încât să obțină ceea ce se poate în mod normal obține în fiecare situație. Având un număr mare de tranzacții în fiecare an, în plus față de trendurile extrase de colegii de la Allen & Overy la nivel global/regional, noi realizăm în fiecare an și o analiză a trendurilor la nivel național, iar acest know how combinat (global/regional/local) ne oferă un mare avantaj.

→     Cele mai importante elemente ale unei tranzacții: 

Cred că întâlnirea așteptărilor vânzătorului și cumpărătorului cu privire la preț este cheia. Dacă există consens cu privire la preț, pentru aproape orice altceva se poate găsi o rezolvare în negocieri.

→     Rutină și creație în desfășurarea unei tranzacții:

Frumusețea M&A-ului este că nu există două tranzacții la fel. Evident că nu totul este nou de fiecare dată, însă fiecare business are specificitățile lui care necesită identificarea de soluții adecvate. Și până la urmă lucrăm cu oameni, iar oamenii sunt diferiți, deci identificarea soluției ideale pentru fiecare presupune un element de creație de fiecare dată.

→     Cele mai complicate, dar și cele mai frumoase tipuri de tranzacții:

Nu cred că putem face o clasificare în funcție de valoarea tranzacției, industrie, tipul de vânzător/cumpărător. Cele mai frumoase tranzacții sunt acelea în care relația client-avocat se transformă în prietenie și clientul continuă să îți ceară sfatul și să îți prețuiască opinia și după ce tranzacția s-a încheiat, atunci știi că ai adăugat cu adevărat valoare și că aceasta este recunoscută.

→     Abordarea elementelor cheie ale tranzactiei: 

Nu doar elementele cheie ale tranzacției, ci fiecare etapă, fiecare negociere presupune discuții detaliate cu clientul pentru a agrea împreună abordarea față de aspectele care urmează să fie dezbătute. Este esențial ca avocatul și clientul să lucreze în echipă pentru a obține cele mai bune rezultate.

→     Tranzacțiile la care lucrează în prezent:

Sunt patru tranzacții, dintre care una foarte aproape de final, sperăm să o anunțăm în curând, iar restul în faze mai incipiente. Dacă vorbim însă de întreaga echipă de M&A a RTPR, avem în lucru 15 tranzacții de M&A.

Salvează în agendă



Alina Stăvaru

Partner, RTPR
Tel.: +40 31 405 7777
E-mail: alina.stavaru@rtpr.ro
LinkedIn: https://www.rtpr.ro/team/alina-stavaru/

Experiența profesională:
2019 – prezent: Partner, RTPR
2014 – 2019: Counsel, RTPR Allen & Overy
2010 – 2014: Senior Associate, RTPR Allen & Overy
2009 – 2010: Associate, RTPR Allen & Overy
2007 – 2009: Associate, Eversheds Lina & Guia
2006 – 2007: Associate, CMS Cameron McKenna
2005 – 2006: Junior Associate, CMS Cameron McKenna
2004 – 2005: Trainee, CMS Cameron McKenna

Studii:
2004: Facultatea de Drept, Universitatea din București

Barou:
Alina este avocat definitiv, membră a Baroului București.
 





 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1076 / 1700
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...