
Echipa de Real Estate a BSMP lucrează în cinci proiecte de achiziție a unor terenuri din București pe care se vor construi birouri și ansambluri rezidențiale. Daniela Milculescu, Partener: Suntem implicați și într-o serie de discuții privind potențiale tranzacții pe piața hotelieră
08 Aprilie 2019
Ștefania EnacheAnul 2019 a debutat bine, avocații BSMP având așteptări mari de la practica de real estate pe care o văd ca fiind unul dintre domeniile cheie din activitatea firmei.
![]() |
Daniela Milculescu, avocat asociat si Coordonator al Departamentului de Real Estate din cadrul Bohâlteanu si Asociatii |
După un 2018 bogat în proiecte, și 2019 se anunță un an destul de dinamic pentru industria de real estate.Avocații Bohâlțeanu și Asociații (BSMP) au observat că, pe piața imobiliară, se constată o apetență pentru investiții care vizează atât zona de office, cât și zona rezidențială. ”Anul 2018 a fost un an dinamic pentru practica de real estate, echipa noastră fiind implicată pe tot parcursul anului într-o gamă variată de tranzacții în acest domeniu, pornind de la achiziția unor imobile situate în poziții strategice din București, asocieri pentru dezvoltarea unor proiecte imobiliare complexe, până la acordarea de asistență juridică în vederea obținerii unor finanțări pentru dezvoltarea unor proiecte imobiliare de amploare sau în vederea încheierii unor contracte de locațiune complexe pentru clădiri de birouri de către corporații renumite”, declară Daniela Milculescu, avocat asociat și Coordonator al Departamentului de Real Estate din cadrul Bohâlțeanu și Asociații.
Pe acest fond, 2019 a debutat bine, avocații BSMP având așteptări mari de la practica de real estate pe care o văd ca fiind unul dintre domeniile cheie din activitatea firmei. Echipa de experți este implicată deja într-o serie de tranzacții, atât pe zona de office, cât și pe zona rezidențială.
“Rămâne de văzut în funcție și de contextul economic din România dacă și în anul 2019 zona de real estate va continua să crească. În ultimele 12 luni am asistat clienți într-o paletă variată de proiecte, iar dintre acestea au predominat achizițiile de proprietăți imobiliare și asocierile în vederea dezvoltării unor proiecte imobiliare complexe. În acest sens, echipa noastră de real estate a fost implicată într-un număr mare de analize juridice de tip due diligence având ca obiect titlul de proprietate al imobilului, dar și în pregătirea documentației pentru tranzacție și asistarea clientului în negocieri”, punctează Daniela Milculescu.
În acest moment, echipa de Real Estate a BSMP este implicată în cinci proiecte având ca obiect achiziția/asocierea cu privire la terenuri importante din București. Intenția cumpărătorului este dezvoltarea unor proiecte rezidențiale ample sau a unor proiecte de birouri. La unele dintre acestea, s-a finalizat due diligence-ul pe titlul de proprietate, în timp ce la altele s-a pregătit deja documentația de tranzacție și s-a intrat în faza de negocieri. “Estimăm ca în prima jumătate a anului să se finalizeze o mare parte a acestor proiecte. În plus, se observă un interes crescut și în ceea ce privește hotelurile, unde suntem implicați într-o serie de discuții privind potențiale tranzacții”, precizează partenerul BSMP.
Proiecte finalizate cu succes
Cu un volum de muncă ridicat și cu un număr mare de proiecte în lucru, echipa BSMP a finalizat mai multe mandate în 2018.
Unul dintre dosarele importante, încheiate anul trecut, a vizat asistența juridică oferită în vederea achiziționării unui teren situat într-o zonă centrală din București. Terenul este destinat dezvoltării unui proiect rezidențial complex. Echipa care s-a ocupat de acest dosar a fost format din doi avocați seniori și doi avocați juniori fiind coordonată de Daniela Milculescu, partener în cadrul BSMP.
Un alt mandat cheie din ultimele 12 luni a constat în realizarea unui joint venture pentru dezvoltarea unui proiect rezidențial de amploare într-o zonă centrală a Capitalei. Echipa BSMP a acordat asistență juridică constând în pregătirea raportului de due diligence, redactarea și revizuirea documentației de tranzacție, asistarea clientului pe parcursul negocierilor și semnarea documentației, precum și în diverse aspecte post-implementare.
Ce vor clienții?
“În funcție de tipul tranzacției, pot apărea dificultăți în ceea ce privește titlul imobilului sau în ceea ce privește agrearea condițiilor suspensive pentru finalizarea tranzacției etc. Din ce am observat, investitorii acordă o atenție sporită raportului preț-facilități oferite de imobil, precum localizarea în apropierea zonelor comerciale și de birouri, și potențialului de dezvoltare a zonei. În ceea ce privește acordarea finanțărilor pe sectorul de real estate, acestea depind în mare măsură de soliditatea împrumutatului, iar garanțiile solicitate de bănci sunt de cele mai multe ori mixte, reprezentând adesea un cumul de garanții imobiliare asupra imobilului pe care se realizează proiectul, garanții mobiliare și fideiusiuni solicitate asociaților majoritari”, explică partenerul BSMP.
Daniela Milculescu mai spune că mai frecvente tipuri de finanțări pe care le-a observat sunt împrumuturile acordate de acționari, urmate de cele bancare. Clienții pe care avocații BSMP i-au asistat au preferat, astfel, fie să finanțeze cu capital propriu proiectele imobiliare, fie au apelat la obținerea unui credit bancar.
Clienții din domeniul real estate asistați de avocații BSMP sunt atât dezvoltatori imobiliari consacrați, cât și grupuri concentrate pe alte domenii care însă își dezvoltă o linie adițională de business în zona de real estate.
“În 2018 am participat la șase mandate de real estate „pure”, având o pondere de 75% din paleta tranzacțiilor care au avut o componentă imobiliară. În plus față de cele amintite deja anterior, menționam și proiectul având ca obiect achiziția unui teren de aproximativ șase hectare în zona Pipera de un important dezvoltator din Anglia, pentru un preț ce a depășit 15 milioane de euro, în vederea dezvoltării unui proiect imobiliar residențial. Am asistat o serie de clienți pentru proiecte de închirieri atât de birouri, cât și de clădiri, fiind vorba despre corporații care activează în domenii variate. Aceste proiecte au presupus o analiză complexă a contractului de închiriere, unele dintre ele având și o componentă pregnantă de fit-out, care a presupus participarea în cadrul unor runde de negocieri complexe cu locatorul”, a arătat Daniela Milculescu.
Echipa de Real Estate se va extinde
Echipa de Real Estate din cadrul BSMP este format în prezent din patru avocați colaboratori și este coordonată de Daniela Milculescu. Dar, având în vedere multitudinea proiectelor în domeniul imobiliar aflate în desfășurare, partenerii BSMP iau în calcul posibilitatea extinderii în viitorul apropiat a echipei implicate în acest domeniu.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1876 / 1981 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...