ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Echipa de Real Estate a BSMP lucrează în cinci proiecte de achiziție a unor terenuri din București pe care se vor construi birouri și ansambluri rezidențiale. Daniela Milculescu, Partener: Suntem implicați și într-o serie de discuții privind potențiale tranzacții pe piața hotelieră

08 Aprilie 2019   |   Ștefania Enache

Anul 2019 a debutat bine, avocații BSMP având așteptări mari de la practica de real estate pe care o văd ca fiind unul dintre domeniile cheie din activitatea firmei.

Daniela Milculescu, avocat asociat si Coordonator al Departamentului de Real Estate din cadrul Bohâlteanu si Asociatii

 
 
După un 2018 bogat în proiecte, și 2019 se anunță un an destul de dinamic pentru industria de real estate.Avocații Bohâlțeanu și Asociații (BSMP) au observat că, pe piața imobiliară, se constată o apetență pentru investiții care vizează atât zona de office, cât și zona rezidențială. ”Anul 2018 a fost un an dinamic pentru practica de real estate, echipa noastră fiind implicată pe tot parcursul anului într-o gamă variată de tranzacții în acest domeniu, pornind de la achiziția unor imobile situate în poziții strategice din București, asocieri pentru dezvoltarea unor proiecte imobiliare complexe, până la acordarea de asistență juridică în vederea obținerii unor finanțări pentru dezvoltarea unor proiecte imobiliare de amploare sau în vederea încheierii unor contracte de locațiune complexe pentru clădiri de birouri de către corporații renumite”,  declară Daniela Milculescu, avocat asociat și Coordonator al Departamentului de Real Estate din cadrul Bohâlțeanu și Asociații.


Pe acest fond, 2019 a debutat bine, avocații BSMP având așteptări mari de la practica de real estate pe care o văd ca fiind unul dintre domeniile cheie din activitatea firmei. Echipa de experți este implicată deja într-o serie de tranzacții, atât pe zona de office, cât și pe zona rezidențială.

“Rămâne de văzut în funcție și de contextul economic din România dacă și în anul 2019 zona de real estate va continua să crească. În ultimele 12 luni am asistat clienți într-o paletă variată de proiecte, iar dintre acestea au predominat achizițiile de proprietăți imobiliare și asocierile în vederea dezvoltării unor proiecte imobiliare complexe. În acest sens, echipa noastră de real estate a fost implicată într-un număr mare de analize juridice de tip due diligence având ca obiect titlul de proprietate al imobilului, dar și în pregătirea documentației pentru tranzacție și asistarea clientului în negocieri”, punctează Daniela Milculescu.

În acest moment, echipa de Real Estate a BSMP este implicată în cinci proiecte având ca obiect achiziția/asocierea cu privire la terenuri importante din București. Intenția cumpărătorului este dezvoltarea unor proiecte rezidențiale ample sau a unor proiecte de birouri. La unele dintre acestea, s-a finalizat due diligence-ul pe titlul de proprietate, în timp ce la altele s-a pregătit deja documentația de tranzacție și s-a intrat în faza de negocieri. “Estimăm ca în prima jumătate a anului să se finalizeze o mare parte a acestor proiecte. În plus, se observă un interes crescut și în ceea ce privește hotelurile, unde suntem implicați într-o serie de discuții privind potențiale tranzacții”, precizează partenerul BSMP.
 
Proiecte finalizate cu succes

Cu un volum de muncă ridicat și cu un număr mare de proiecte în lucru, echipa BSMP a finalizat mai multe mandate în 2018.

Unul dintre dosarele importante, încheiate anul trecut, a vizat asistența juridică oferită în vederea achiziționării unui teren situat într-o zonă centrală din București. Terenul este destinat dezvoltării unui proiect rezidențial complex. Echipa care s-a ocupat de acest dosar a fost format din doi avocați seniori și doi avocați juniori fiind coordonată de Daniela Milculescu, partener în cadrul BSMP.

Un alt mandat cheie din ultimele 12 luni a constat în realizarea unui joint venture pentru dezvoltarea unui proiect rezidențial de amploare într-o zonă centrală a Capitalei. Echipa BSMP a acordat asistență juridică constând în pregătirea raportului de due diligence, redactarea și revizuirea documentației de tranzacție, asistarea clientului pe parcursul negocierilor și semnarea documentației, precum și în diverse aspecte post-implementare.

Ce vor clienții?

“În funcție de tipul tranzacției, pot apărea dificultăți în ceea ce privește titlul imobilului sau în ceea ce privește agrearea condițiilor suspensive pentru finalizarea tranzacției etc. Din ce am observat, investitorii acordă o atenție sporită raportului preț-facilități oferite de imobil, precum localizarea în apropierea zonelor comerciale și de birouri, și potențialului de dezvoltare a zonei. În ceea ce privește acordarea finanțărilor pe sectorul de real estate, acestea depind în mare măsură de soliditatea împrumutatului, iar garanțiile solicitate de bănci sunt de cele mai multe ori mixte, reprezentând adesea un cumul de garanții imobiliare asupra imobilului pe care se realizează proiectul, garanții mobiliare și fideiusiuni solicitate asociaților majoritari”, explică partenerul BSMP.

Daniela Milculescu mai spune că mai frecvente tipuri de finanțări pe care le-a observat sunt împrumuturile acordate de acționari, urmate de cele bancare. Clienții pe care avocații BSMP i-au asistat au preferat, astfel, fie să finanțeze cu capital propriu proiectele imobiliare, fie au apelat la obținerea unui credit bancar.

Clienții din domeniul real estate asistați de avocații BSMP sunt atât dezvoltatori imobiliari consacrați, cât și grupuri concentrate pe alte domenii care însă își dezvoltă o linie adițională de business în zona de real estate.

“În 2018 am participat la șase mandate de real estate „pure”, având o pondere de 75% din paleta tranzacțiilor care au avut o componentă imobiliară. În plus față de cele amintite deja anterior, menționam și proiectul având ca obiect achiziția unui teren de aproximativ șase hectare în zona Pipera de un important dezvoltator din Anglia, pentru un preț ce a depășit 15 milioane de euro, în vederea dezvoltării unui proiect imobiliar residențial. Am asistat o serie de clienți pentru proiecte de închirieri atât de birouri, cât și de clădiri, fiind vorba despre corporații care activează în domenii variate. Aceste proiecte au presupus o analiză complexă a contractului de închiriere, unele dintre ele având și o componentă pregnantă de fit-out, care a presupus participarea în cadrul unor runde de negocieri complexe cu locatorul”, a arătat Daniela Milculescu.

Echipa de Real Estate se va extinde

Echipa de Real Estate din cadrul BSMP este format în prezent din patru avocați colaboratori și este coordonată de Daniela Milculescu. Dar, având în vedere multitudinea proiectelor în domeniul imobiliar aflate în desfășurare, partenerii BSMP iau în calcul posibilitatea extinderii în viitorul apropiat a echipei implicate în acest domeniu.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1599 / 1704
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...