ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Islamic Law | Este piața muncii din Dubai la fel de atractivă și profitabilă pentru români, precum piața imobiliară? Despre procedura de angajare și cele mai recente schimbări ale legislației EAU în domeniul dreptului muncii, precum și despre efectele acestora asupra românilor rezidenți în Dubai, într-o discuție cu Casiana Dușa, avocat specializat în drept emiratez

22 Octombrie 2023   |   Casiana Dușa

Este piața de muncii din Dubai la fel de atractivă și profitabilă pentru români la fel ca piața imobiliară? Despre procedura de angajare și cele mai recente schimbări ale legislației EAU în domeniul dreptului muncii, precum și despre efectele acestora asupra românilor rezidenți in Dubai, ne vorbește Casiana Dușa, avocat specializat în drept emiratez

 
 
De principiu, operațiunea de găsire a unui job în Dubai nu diferă aparent de modalitatea aplicabilă în altă jurisdicție. Totuși, nivelul avansat de digitalizare și de evoluție în toate planurile sociale, inclusiv cel al resurselor umane, fac diferența în mod vizibil, prin eficientizarea proceselor de recrutare în avantajul tuturor părților implicate. ”Înregistrarea pe portalului de joburi, participarea la târguri de recrutare, înscrierea pe multiple site-uri de recrutare și colaborarea cu agenții de angajare special dedicate personalului cu experiență internațională sunt doar câteva dintre tehnicile de recrutare care funcționează în Dubai”, a explicat Casiana Dușa, avocat cu practică în Dubai și specializare în „Islamic Law”, care a înființat Romanian Arab Investments House pentru a sprijini comunitatea de business musulmană cu interese în România și antreprenorii români care doresc să se extindă în Orient.


Dreptul muncii din EAU este reglementat de Decretul-lege federală nr. 33 din 2021 privind reglementarea relațiilor de muncă, cu modificările și completările ulterioare (Decretul), care a intrat în vigoare la 2 februarie 2022. Decretul are scop să confere protecție ambelor părți din relația de muncă și să echilibreze drepturile acestora. O parte din aspectele relevante ale legislației recent modificate sunt descrise în articolul publicat azi in secțiunea Islamic Law din BizLawyer, sub semnătura Casianei Dușa.


♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Potrivit unui raport pregătit de celebra publicație The Guardian, pandemia de coronavirus și prăbușirea prețului petrolului au dus la pierderea a sute de mii de locuri de muncă în Emiratele Arabe Unite, unde aproximativ 90% din angajați sunt străini proveniți din subcontinentul indian, din alte zone ale lumii arabe și din Asia, europenii fiind minoritari. Piața muncii și-a revenit direct proporțional cu ponderarea pandemiei, EAU experimentând în prezent un aflux de străini interesați de angajări în Dubai în cele mai diverse domenii. Totodată, revigorarea post-pandemică a adus cu sine și modificări masive ale legislației muncii, începând cu anul 2022, declanșând inclusiv un proces de emiratizare, toate aceste mișcări afectând implicit și pe cei peste 9000 români care lucrează în EAU, conform estimărilor care se vehiculează în spațiul public.

Care sunt aspectele cheie ale legislației muncii pe care un viitor angajat la o companie din Dubai ar trebui să le cunoască înainte de angajare?

Dreptul muncii din EAU este reglementat de Decretul-lege federală nr. 33 din 2021 privind reglementarea relațiilor de muncă, cu modificările și completările ulterioare (Decretul), care a intrat în vigoare la 2 februarie 2022. Decretul are scop să confere protecție ambelor părți din relația de muncă și să echilibreze drepturile acestora. O parte din aspectele relevante ale legislației recent modificate sunt descrise mai jos.

În ce privește tipurile de muncă, pe lângă varianta clasică de muncă full-time, care exista deja expres prevăzută, Decretul prevede alte trei tipuri alternative respectiv: (i) munca part-time (angajare cu fracțiune de normă), (ii) munca temporară (se aplică în cazul în care timpul sau obiectivul unui proiect reprezintă un factor determinant în ceea ce privește durata perioadei de angajare) și (iii) munca flexibilă (atunci când orele de lucru și/sau zilele de lucru se modifică în funcție de volumul de muncă al angajatorului și de variabilele economice și operaționale ale acestuia).

În ce privește durata contractelor de muncă, Decretul elimină varianta de contract de muncă pe durată nedeterminată, permițând doar încheierea contractelor pe durată determinată pe o perioadă de maxim trei ani. În ce privește contractele existente, angajatorii au avut obligația de a transforma contractele pe durată nedeterminată în contracte pe durată determinată până la 1 februarie 2023.

În privința încetării contractelor de muncă pe durată determinată, acestea pot fi terminate înainte de termen doar pentru un motiv legitim, cu condiția adresării unui notificări care să respecte următoarele termene: (i) 30 de zile dacă perioada de serviciu a angajatului este mai mică de 5 ani, (ii) 60 de zile, dacă perioada de serviciu a angajatului este mai mare de 5 ani; și (iii) 90 de zile, dacă perioada de serviciu este mai mare de 10 ani. Dacă angajatul nu respectă sau angajatorul nu dorește ca angajatul să execute perioada de preaviz, partea care încetează contractul trebuie să plătească celeilalte părți o compensație egală cu valoarea salariului angajatului pentru perioada de preaviz sau partea rămasă din aceasta, după caz. De asemenea, Decretul prevede o listă de situații în care un angajat poate părăsi locul de muncă imediat și fără preaviz printre care și existenta unui pericol grav la locul de muncă care amenință siguranța sau sănătatea angajatului, cu condiția ca angajatorul să fi fost conștient de acest risc și să nu fi luat nicio măsură pentru a elimina pericolul sau atunci când un angajat este însărcinat să efectueze o muncă (fără consimțământul său) care este fundamental diferită de descrierea postului său, conform contractului de muncă. La încetarea contractului, angajații care au lucrat cel puțin un an, beneficiază de anumite bonificații care trebuie plătite de angajator în termen de 14 zile de la data încetării contractului, sub sancțiunea unei amenzi usturătoare.

Decretul permite includerea restricțiilor de neconcurență într-un contract de muncă, cu condiția ca dispozițiile respective să fie limitate în ceea ce privește timpul/durata, locul/scopul geografic și în măsura în care sunt necesare pentru a proteja interesele comerciale legitime ale angajatorului. Cu toate acestea, Decretul prevede expres o limită de doi ani de la data încetării contractului, până la care pot opera restricțiile. În cazul în care încetarea contractului se face de către angajator cu încălcarea legii, orice clauze restrictive sunt anulate în mod automat.

Referitor la concedii, cu excepția cazului în care angajatorul le recomandă altfel, angajații trebuie să își folosească concediul anual în perioadă alocată. Angajații au dreptul la o plată în locul concediului nefolosit la încetarea contractului de muncă, calculată numai pe baza salariului de bază al angajatului.O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.Despre procedura de recrutare în Dubai și nivelul salarial mediu

De principiu, operațiunea de găsire a unui job în Dubai nu diferă aparent de modalitatea aplicabilă în altă jurisdicție. Totuși, nivelul avansat de digitalizare și de evoluție în toate planurile sociale, inclusiv cel al resurselor umane fac diferența în mod vizibil, prin eficientizarea proceselor de recrutare în avantajul tuturor părților implicate. Înregistrarea pe portalului de joburi, participarea la târguri de recrutare, înscrierea pe multiple site-uri de recrutare și colaborarea cu agenții de angajare special dedicate personalului cu experiență internațională sunt doar câteva dintre tehnicile de recrutare care funcționează în Dubai.

Conform informațiilor publice din 2023, salariul mediu în Dubai este de aproximativ 21.500 AED pe lună, echivalentul a 5.375 Euro, semnificativ mai mic decât în alte țări dezvoltate cum ar fi Statele Unite ale Americii (7.900 USD) și Marea Britanie (8.163 USD). Prin urmare, multe companii străine aleg să își externalizeze serviciile în Dubai, beneficiind de costul avantajos al forței de muncă.

Viza de muncă și ședere în Dubai

În procedura standard, pentru a obține o viză de muncă și de ședere în EAU, trebuie parcurse o serie de etape. În primul rând, angajatorul va solicita un permis de muncă de la Ministerul Resurselor Umane și al Emiratizării. Odată ce permisul de muncă este eliberat, angajatul poate trece frontiera către EAU în scopul angajării. Ulterior, compania angajatoare se va ocupa de efectuarea testelor medicale, de obținerea unei cărți de identitate de rezident în EAU (Emirates ID), a unei cărți de muncă și de ștampilarea permisului de ședere pentru muncă pe pașaport.

Legea emirateză permite trei tipuri principale de viză de muncă, respectiv: viza standard, viza verde și viza de lucrător domestic. Viza standard de muncă este eliberată pentru angajații din sectorul guvernamental și privat pentru o perioadă de 2 ani. Viza verde se eliberează pentru liberi profesioniști, angajații independenți ori angajații calificați pentru o perioadă de 5 ani. Ultimul tip de viză se eliberează pentru lucrătorii casnici. De asemenea, cu titlu informativ, există o categorie specială de vize dedicată investitorilor care efectuează achiziții imobiliare în EAU, precum și specialiștilor care s-au remarcat prin rezultate excelente în domenii cheie precum medicină, inginerie, știință, invenții, deținători de diplome de doctorat etc.

-----------------------------------------------------------

                                                    Citește și
→   Relocarea unui business în Dubai, proiect explicat de Casiana Dușa, avocat senior specializat în consultanţă de business în România și Orientul Mijlociu, certificată în drept islamic, și Olga Petz, managerul companiei Casa Concrete, care a pus Emiratele Arabe Unite pe harta expansiunii. Cum arată planul de intrare pe o piață nouă, care sunt elementele cheie și cum te poate ajuta consultantul bine ales


→   Cum poate fi accesată o investiție islamică ‘Halal’ în România și ce criterii trebuie îndeplinite de un proiect local pentru a fi ‘Shariah compliant’. Despre ‘Mudarabah’ și ‘Musharakah’, ca mecanisme de investiții și proiecte concrete în care a fost implicată, într-o discuție cu Casiana Dușa, avocat senior specializat în consultanţă de business în România și Orientul Mijlociu


→   Cum poți achiziționa o proprietate în Dubai și ce trebuie să știi despre piață, randamente, riscuri și aspecte juridice specifice regiunii. Recomandările Casianei Dușa, avocat senior certificat în drept islamic, specializat în consultanţă de business în România și Orientul Mijlociu, referitoare la capitalizarea investiției, tranzacții, taxe și siguranța proiectelor


-----------------------------------------------------------

Despre ‘emiratizare’ pe piața muncii

Conform datelor oficiale, Consiliul pentru competitivitatea resurselor umane din EAU, denumite "Nafis", pune în aplicare inițiative naționale menite să sporească gradul de emiratizare în sectorul privat. Consiliul sprijină cetățenii din sectorul privat prin creșterea competitivității acestora și prin oferirea de competențe emirateze acestui sector. Conform normelor Programului de emiratizare, începând cu ianuarie 2023, cel puțin 2% din forța de muncă a unei societăți trebuie să fie emirateză dacă entitatea are mai mult de 50 de angajați.

Cotele de angajare pentru bănci și firme de asigurări sunt în prezent de 4% și, respectiv, 5%. Programul se aplică pe întreg teritoriul EAU, cu excepția zonelor libere. Se dorește creșterea cotei la nivel guvernamental, cu scopul de a se asigura că cel puțin 10% din forța de muncă din sectorul privat al EAU este formată din emiratezi până în 2026. 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 166 / 1696
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
  LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
  LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
  LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
  Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
  Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
  Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
  CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
  LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
  Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
  SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
  Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...